Доц. д-р Георги Кючуков пред "Фокус": Здравното министерство няма механизъм за преструктуриране на болниците от търговски дружества и повлияване на възнагражденията в сектора

Facebook Twitter

След месеци на протести, обещания и очаквания през вчерашния ден медицинските сестри отново излязоха на национален протест в столицата. Изненада в исканията им няма – по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд. Защо проблемът остава нерешен и какви са механизмите за справяне с него. Темата коментираме с доц. д-р Георги Кючуков,  член на  УС на АБВ и на Изпълнителното бюро на партията в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Първо, д-р Кючуков, като специалист от системата, подкрепяте ли исканията на медицинските сестри и разбира се, начинът, по който те се заявяват- с протестни действия, помним от март месец насам те продължават, шести поред бяха вчерашните?

Георги Кючуков: Да, това беше шестият протест на медицинските сестри, разбира се, че подкрепям техните искания, но аз бих прибавил и едно трето нещо, което за първи път излиза може би на преден план в техните искания – промяна в системата на здравеопазването и то в тази част, която касае търговските дружества, които са болниците. Всъщност за мен, това тяхно искане, което излиза за първи път на преден план е разковничето за решаване на проблемите, ще поясня защо. През месец април министър Ананиев обеща и след това увеличи бюджетът на болничните заведения с 50 милиона. Болничните заведения са търговски дружества, той първо, няма никакво право директно да субсидира търговски дружества и второ, той няма никакъв механизъм, по който да влияе на разпределението на тези средства. Така всъщност тази добра идея не доведе до реален успех и изпълняване на исканията на медицинските сестри. В този смисъл смятам, че това тяхно искане за промяна на системата, но конкретна промяна на системата, а не общите приказки, които се чуват през последните години е може би най-важното в сегашния процес.

Водещ: Ще поговорим конкретно за това, на което обърнахте внимание, преди това обаче да обобщим нещо.  Казахте Здравното министерство няма механизми за въздействие. Да разбираме ли, че всички тези обещани, нови срокове и нови отпуснати средства, никой не може да задължи всъщност едно лечебно заведение например да увеличи заплатите на служителите си?

Георги Кючуков: Освен колективният трудов договор, нищо друго не може да задължи директора и борда на директорите да увеличат заплатите до каквото и да е ниво. Това са търговски дружества, точно това е най-голямата слабост на една система.

Водещ: В тази връзка, как може да се случи това преструктуриране от търговски дружества? Многократно е обръщано внимание на темата, но като че ли пътя може би остава неясен?

Георги Кючуков: Пътят той е ясен, няма нужда ние да откриваме топлата водя. Този път е изминат от много други страни.  Всичките лечебни заведения могат да станат предприятия с особен статут, може дори да е в рамките на търговския законопроект. Когато са с особен статут, това вече позволява на този, който е собственика и на акционерите да субсидират дружеството и да се намесват в управлението. Има просто много модели, които са измислени в света и ние няма защо да ги измисляме. В нашата програма, например, ние отдавна сме предложили начина, по който постепенно това, обвързано с търговския закон ще отпадне. За мен това е основата на проблемите.

Водещ: Освен очевидно урегулиране на възнагражденията в системата, до какво би довела подобна промяна?

Георги Кючуков: Тази промяна би довела до цялостна структурна реорганизация на здравеопазването. Тогава вече държавата ще може съвсем спокойно и общините съответно да преценят необходимостта от дадено лечебно заведение, от дадени функции на лечебното заведение и обществените средства да бъдат насочени към тези лечебни заведения, които оказват реална медицинска помощ. А оттам вече и в тези заведения, които действително оказват реална медицинска помощ ще бъде повишено и заплащането, и възможностите за обновяване на апаратура, за привличане на по-добри специалисти, т.е. това ще издигне тяхното ниво. Не е тайна, че има лечебни заведения, които само източват НЗОК и сега в момента няма механизъм, по който те да бъдат лишен от достъпна обществени средства.

Водещ: Има ли обаче опасност целият този процес на преструктуриране да бъде за сметка на нас, на пациентите, оставяйки населени места без медицинска помощ?

Георги Кючуков: Аз мисля, че точно в момента този риск за оставяне на областни градове без медицинска помощ е по-реален. Видяхте какво стана в Северозападна България, където физически лица няма – лекари, медицински сестри и акушерки и се принуждават да закриват отделения. Това е рискът. При едно друго финансиране, един друг статут на болниците, те ще могат чрез финансови средства да привличат по-добрите специалисти и тогава няма да има недостиг. Нито на лечебни заведения, нито на специалисти.

Водещ: Може би малко парадоксално е в случая да говорим за ниски възнаграждения в сектор, в който очевидно има недостиг. Не би ли следвало нещата да изглеждат точно по обратния начин – задържане на ценните кадри с, разбира се, с повече пари?

Георги Кючуков: Това е най-нормалният механизъм. Но пак казвам, лечебните заведения са поставени пред една нелоялна конкуренция и оттам те нямат финансови възможности. В болницата, в която аз работя ние правим всичко възможно да повишим реалните възнаграждения примерно на медицинските сестри, именно затова, защото в противен случай отделенията ще се оголят. И това правят всичките директори. Въпросът е възможностите, които имат като финансови средства.

Водещ: Добре, след като пътят за преструктуриране на болници от търговски дружества е ясен, казвате има няколко модела, които можем да приложим, защо това не се случва? Защо очевидно дори няма воля това да се случи? Кой се облагодетелства от сегашната ситуация?

Георги Кючуков: Мисля, че вие точно казахте защо не се случва – защото няма воля, защото лобито на тези лечебни заведения, които без особени усилия източват НЗОК, е много силна. Това за мен е единствената причина. Това нещо се вижда от ръководните кадри в здравеопазването, включително от министерството, но те нямат механизъм или поне нямат реален механизъм, който да помогне да се преструктурира. Ще ви дам един пример: в Закона за лечебните заведения има един член, мисля, че беше 95, в който се казва, че всяко лечебно заведение е задължено да оказва медицинска помощ според нивото си на компетентност в планов и спешен порядък 24 часа на денонощието. Много малко болници спазват това, но нито една от тези, които не го спазват, не е лишена от обществени средства. През парламента това нещо в продължение на години се предлага да стане, не става. И сама можете да си отговорите защо не става.

Водещ: Оказваме се очевидно в един порочен кръг- серия на протести, основателни недоволства, в крайна сметка обаче отговорните институции са с вързани ръце. Да погледнем позитивно на идеята, която коментираме – ако евентуално се стигне до такова преструктуриране, кога най-рано може да се усети положителният ефект от това?

Георги Кючуков: Мисля, че в рамките на една година положителният ефект може да се усети. И в тази връзка аз ще изкажа още едно мнение, което може би звучи малко в дисонанс на исканията на специалистите по здравни грижи – едно от техните искания е да има отделни съсловни асоциации: на акушерки, на рентгенови лаборанти и т.н. Разединението няма да направи по-силни тези съсловия. Напротив, според мен, действията трябва да бъдат заедно както на лекарите, така на специалистите по здравни грижи от всичките техни аспекти. Иначе разделяме ли се, няма да има никакъв ефект от протеста.

Водещ: Освен по това им искане, знаете, чуха се разнопосочни информации на места за действително увеличени заплати, на други – заплахи за уволнение, ако протестите продължат. Негативно очевидно се отразяват подобни събития на работещите в сектора. Как обаче официалните власти, ангажирани с проблема, възприемат всичко това?

Георги Кючуков: Това, което се случи с уволнения без особена нужда, за мен е погазване на правата на работещите и това не би трябвало да се случва. Друг е въпросът, че в момента при сегашното законодателство и най-добрите предложения, и най-добрите стъпки зависят само и единствено от мениджърите на лечебните заведения. А те от своя страна са ограничени от тази система, за която говорихме. Така че кръгът действително е порочен. Трябва някъде този порочен кръг да бъде счупен, за да може да се тръгне към промяна.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Публикувано на 12.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Ако САЩ мълчат за шкафчето на Борисов – означава, че това е най-голямата подлост към партньор и че ценностната им система е срината

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни