Лидерът на АБВ Румен Петков пред Радио "Фокус": Организаторите на шпионския скандал се държат като зле прикрит предизборен щаб на Мая Манолова

Facebook Twitter

Румен Петков, председател на ПП АБВ, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Ако парафразираме заглавие на роман на Хемингуей към нашата действителност, можем и да попитаме: за кого бие камбаната шпионският скандал? Казвам добър вечер на председателя на ПП АБВ Румен Петков, към когото отправям този въпрос.

Румен Петков: Здравейте на вас и на нашата уважавана аудитория. Въпросът ви е иносказателен, но и много съдържателен по две причини: първо, ние живеем в много динамично, напрегнато време, в което балансът във взаимоотношенията със стратегически за нас партньори са като че ли трудно постижими или във всички случаи трудни за организации и поддръжка, и второ, част от хората, които бяха викани в следствието на разпит, са толкова далеч от възможността, дори да искат, да се занимават с шпионска дейност, или да свидетелстват по такива начинания, че звучи абсурдно. Ако това е авангардът на руския шпионаж в България, значи Русия е много зле, а аз не мисля, че е така. Но да привикват по този начин несъмнени морални авторитети като социологът Живко Георгиев, като проф. Ваня Добрева, като вашият колега Юри Борисов, да викат по този начин бай Енчо Москов, това са хора, които първо заслужават друг тип отношение, подчертавам дебело,  и уважение, и второ, те не могат да участват в такова нещо, първо и най-главно поради собствената си неинформираност. Но когато се тръгва с една такава стъпка в навечерието на заседанието на Междуправителствената комисия България-Русия, съпътствана от голям бизнес форум във Варна, на 16-ти и 17-ти този месец, мисля, че нещата излизат извън контрол. Аз неслучайно още в първия си коментар казах, че трябва да се направи много ясна разлика между движението на паричните потоци, ако има такива, ако те за засечени, доказани, и предаване на шпионски информации или по друг начин работа от такъв вид в полза на друга държава.

Водещ: Господин Петков, как ще се отрази този скандал с всичките негови прояви върху двустранните отношения и как ще повлияе на работата на 17-ата сесия на Междуправителствената българо-руска комисия, в навечерието на която и ние с вас разговаряме?

Румен Петков: Трябва да споделим, че този скандал беше предшестван от една не по-малко скандална позиция на МВнР от изложба, която беше организира в Руския културно-информационен център. Позиция, която е встрани от обективната историческа действителност, и позиция, която ни поставя в деликатно положение. Русия представи в цяла Европа изложба „Пътят към победата“ и единствено тук, в България последва много преднамерена, грозна реакция на външното ни министерство и за съжаление нито Народното ни събрание реагира в първия си работен ден, с липсата си на позиция министър-председателят Борисов показа, че е съпричастен с тази декларация. Така че ние имаме низ от събития, с които нагнетяваме, без да има каквато и да е причина, отношенията между България  и Русия, от което не печелим. Няма как ние да печелим, когато демонстрираме омраза и нетърпимост към стратегически за нас партньор. Оставям настрани историческите обективни предпоставки за братските отношения между българския и руския народ, славянството, православието, хилядите жертви, които Русия даде за освобождението на България от Турско робство. Така че има неща, които не могат да бъдат обяснени по друг начин, освен с извода, че външната ни политика се опростачва в особено големи размери, и  ако не се вземат мерки за смяна на външния министър в непродължителен период от време, излагациите ни ще достигнат мащаб, на който не сме били свидетели и потърпевши в цялата съвременна история на България.

Водещ: Поредицата събития, ставащи в навечерието на заседанието на Българо-руската смесена комисия и съответния бизнес форум, не целят ли и нещо друго? Нямат ли отношение към преговорите за енергийните проекти?

Румен Петков: В единия проект ние претърпяхме пълен провал. Започнат от Сергей Станишев, продължен от всички правителства на Борисов, с решаващото участие на правителствата на Борисов и на БСП с премиер Пламен Орешарски, имам предвид газовия проект. Лишавайки се от възможността да бъдем първа страна приемник на руски газ за Европа, ние всъщност загубихме транзита на 14 млрд. куб. м годишно, които правехме за Турция. И затова днес ние ще плащаме престъпното поведение на всички правителства, които изредих към енергийната сигурност на България, с това, че ние ще плащаме транзитна такса на Турция за руската газ. Вместо ние да получаваме транзитна такса, ние ще плащаме транзитна такса, и това трябва да е ясно, че дължим на Борисов, Орешарски и Станишев. Второ, аз мисля, че декларираният инвеститорски интерес от страна на чуждите компании от САЩ, Франция, Русия, Китай показват, че проектът е строго печеливш и съм дълбоко убеден, че този път той може и трябва да бъде реализиран, защото, ако искаме да гарантираме енергийната сигурност на България в средно- и дългосрочен план, без „Белене“ това няма как да стане. Без изграждането на нова ядрена мощност в „Белене“ това няма как да се получи, така че много се надявам, че тук ще бъде направена решителната точка и проектът ще стане необратим.

Водещ: До колко е вярна информацията, че събитията, станали в навечерието на заседанието на тази комисия, се дължат и на това, че руската страна е отказала участието си в хъб „Балкан“?

Румен Петков: Вижте, ние първо трябва да укрепим газовото хранилище в Чирен, да го разширим и укрепим, второ, какво означава хъб, защото някои  хора според мен, които коментират твърде фриволно газовите проекти и газовата перспектива на България, бъркат понятията. Но, ако действително не разбираме отказа на Русия, значи не разбираме нищо. Каква диференциация постигаме? Диференциацията в случая има парични измерения за всеки български гражданин. Ще плащаме транзитната такса на Турция и ще изгубим огромни пари от транзитната такса, която Русия щеше да плаща на България. Така че да се драматизира, аз мисля ,че това не е аргументирано. Сигурно има хора, които искат да напрягат българо-руските отношения, които целят дискредитацията на България в очите на Русия, на Русия в очите на България, но все се надявам, че това няма да вземе връх и напротив – това, което можем да спасим в гарантиране на енергийния интерес на България, ще бъде направено.

Водещ: Оптимист ли сте за резултатите от заседанието на Сместената българо-руска комисия?

Румен Петков: Фактът, че няма да участва външната ни министърка в заседанието на тази комшия, ме прави оптимист.

Водещ: Автентичен ли е шпионският скандал и за кои избори бе предназначен – тези за главен прокурор или другите – за кметове?

Румен Петков: Аз не знам дали този скандал е с адресат единият от двата избора, за които вие говорите, но във всички случаи аз съм дълбоко убеден, че за неговото развитие и технология на реализация премиерът Борисов е бил в течение, независимо от всичките му опити да обясни как той разбрал от медиите. И този скандал ще навреди и на местните избори, защото това са поредните местни избори, които ние ще организираме и проведем в отровена атмосфера, атмосфера на омраза, на дебат за събаряне на паметници, на дебат за миналото, не за перспективата. Тези, които го организираха и реализираха в публичното пространство, се държат като зле прикрит предизборен щаб на госпожа Мая Манолова.

Водещ: Вие сте на предизборна обиколка. Какви са впечатленията ви?

Румен Петков: Току-що приключи събранието ни общото в Силистра. Много въодушевен съм от състава на листата, покритието в града Силистра и в общината, в региона, като цяло всички седем общини ще участват в изборите. Мобилизацията в ПП АБВ показва и потенциал, показва и перспектива, и ми се иска да покажем този потенциал по най-добрия, най-убедителния начин на българските граждани, защото тези избори ще са голяма отговорност и ние от ПП АБВ сме го осъзнали и осмислили. Искам да благодаря на нашия екип за изключителната отговорност, енергия и усилие, които бяха хвърлени в тези два месеца, за да се подготвим по най-добрия начин за участие в изборите и да ползвам вашия ефир, за да пожелая на жителите на Силистра хубав празник. Кръстовден е голям християнски, български празник, но е и празник на Община Силистра.

Водещ: Има ли кметове, зад които бихте могли да осъществите иначе отдавна лелеенето консолидиране в лявото пространство? Очевидно това не става засега чрез политически формации, но може би ще стане чрез обединение зад личности?

Румен Петков: В повече от 30 общини преговорите с БСП преминаха действително при много голяма отговорност, от страна и на АБВ, и на БСП. Достигнахме до силни общи решения, трябва да ви кажа, че аз очаквам много силно представяне на левицата в Русе. Левицата в Русе има шансове да спечели местните избори консолидирана, и то да ги спечели по най-добрия начин. Много енергия, много усилия бяха вложени в Търново. Там също очаквам много добър резултат. Има ред градове, в които излизаме като консолидирана левица и това създава у обществото очакване за перспектива. Да, стъпката не е толкова голяма, колкото сигурно сме искали всички, но все пак ние сме в правилната посока.

Водещ: Дали след местните избори добро, отлично представяне на такива консолидирани коалиции и подкрепи няма да размести пластовете на процесите в лявото?

Румен Петков: Аз мисля, че тази, както казах, сигурно неогромна, но във всички случаи впечатляваща стъпка в правилната посока може да даде динамика на процес на консолидация, който да даде у обществото усещане за алтернатива  и перспектива.

Водещ: Каква алтернатива предлага АБВ на властта?

Румен Петков: Вижте, ние достатъчно ясно сме казали, че и във външнополитически, и във вътрешнополитически план има неща, по които трябва да се търсят бързи, силни, категорични решения, и един от секторите, които постоянно поставяме на внимание на обществото, е енергетиката. За съжаление, казвали сме го много пъти в годините назад, БСП и ГЕРБ, старото ръководство на БСП, разбира се, са свързани с провала на енергийните проекти. Второ, в сферата, която е много чувствителна за всички ни –  външната политика. Аз трябва да кажа, че за пореден път ние не можахме да се преборим за ресор в Европейската комисия, който да е значим и с политическа тежест, и който да предполага участието на България във формирането на позиции и общностни политик. И всъщност това, което ние поемаме като ресор, младежта, образованието, иновациите, това не е сектор, който формира общностни политики – напротив, държавите сами си сформират политиките в този сектор. Ето, нашите приятели румънците взеха „Транспорт“ – сектор, за който всички в България се клеха, че е приоритет, че ще се борим за транспорта. Минаха евроизборите и всички, разбира се, млъкнаха. И БСП, и ГЕРБ, и десница, и ВМРО. Всички си млъкнаха, организирано, дискретно. Румънците взеха транспорта и сега ние ще трябва да разчитаме на тях, за да спасим този действително важен за нас сектор и като приходи в бюджета, и като заетост. Оставам настрани, че за плавателното състояние по р. Дунав само ние от АБВ алармираме, че е повече от критично. Ние имаме за миналата година повече от 30 кораба, които са заседнали по плавателното протежение от Видин до Силистра. Това в един момент ще направи Дунава практически неизползваема от гледна точка и на търговията, на превозите на стоки, но и на туризма река. Аз мисля, че това са изключително важни неща, и затова ние от АБВ ще се борим за много категорични действия и от гледна точка на почистване на коритото на р. Дунав, и от гледна точка на гарантирането на плавателното състояние на реката. Ето фактът, че ние сме далеч от този ресор, взеха го нашите приятели от Румъния, показва неспособността на българското правителство да бъде последователно. Всичките ни евродепутати се клеха в предизборната кампания, че транспортът е най-важното нещо. Че са важни проблемите в земеделието – а ние нямаме нито един евродепутат член на Комисията по земеделие и безопасност на храните. И получихме ресор, който е встрани от предварително декларираните ни интереси. А приказките, че видите ли, ще управляваме много милиарди – да, доколко ще ги управляваме ние, е друг въпрос, тези много милиарди ще бъдат и много далеч от България.

Водещ: Това каква оценка е за нас?

Румен Петков: Ами, някой ни казва: „Вие не сте способни да формирате общностни политики и да намирате общностни решения.“ И ни дадоха ресор, който не се нуждае от формирането на общностна политика. Някой ни го казва и то по ясен, макар и дипломатичен начин. Тук заслугата, в кавички, разбира се, на външното ни министерство, е повече от видима.

Водещ: Е, то отговорността е споделена с възможностите на нашия кандидат за еврокомисар.

Румен Петков: Ами, след като ние не знаем за какво се борим, какво очакваме, че ще ни дадат? Така ще бъде.

Водещ: Как АБВ ще промените тези нагласи?

Румен Петков: ПП АБВ е показала, че има ресурсът, има потенциал, има авторитети. Аз само ще припомня на уважаемите ни слушатели, че навремето Ивайло Калфин, като външен министър отстоя банкнотата на евро да бъде изписана и на кирилица. И мисля, че това е достатъчен повод да сме и исторически удовлетворени, но и да сме горди. Няма да говоря, че на времето в България гостуваха и президентът Буш, и Путин, и шефът на ЕК, и френският държавен глава, и германският,  и т.н. Така че мисля, че сме показали тежест и авторитет, и способност да намираме такива решения. Оставям настрани, че България 2007 г. стана пълноправен член на „Европол“, България 2007 г. подписа договор с Федералната служба на Русия и с вътрешното министерство на Русия за обмен на информация, вкл. за парични преводи, и мисля, че този договор и основанията сега могат да бъдат ползвани от ДАНС като приемник на НСС, и от Русия да се вземе всичката информация, която ни е необходима, и т.н.

Цоня Събчева

Публикувано на 13.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе 90-годишнината от рождението на твореца

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни