Любомира Ганчева: С подкрепа на новите лидери Пловдив ще покаже пример за съвременната независимост

Facebook Twitter

Любомира Ганчева е родена на 10.04.1983 г. в гр. Пловдив. Завършила е “Макроикономика” в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, както и десетки обучения по политическо лидерство. Въпитаник на Българско училище за политика “Димитър Паница” и Съвет на жените в бизнеса. Участник в Световен форум по демокрация към Съвета на Европа. Любомира е посветила над 15 години и близо половината си живот на доброволчество в сферата на младежка политика на местно, национално и международно ниво.

Госпожо Ганчева, вече 111 години България чества своята Независимост. Разбира ли българинът актът на своята независимост или...

-        Всяка година се прекланяме пред българските държавници, които с воля и характер, гъвкавост и мъдрост защитиха националния интерес. И макар да не съм историк, а млад човек, който се занимава с политика, бих направила един малко по-различен съвременен прочит на историята. За мен приемствеността е по-важна от преклонението. Не възприемам 22 септември като еднократен акт, а като начало на един дълъг, но важен процес на възстановяване на българската държавност. Като една силна визия и стратегия за бъдещето, особено на фона на ежедневните хаотични и непоследователни действия на управляващите днес.

 Защо според Вас и до днес продължаваме да сме зависим народ?

-       Трудно ми е да се съглася с твърдението, че българите сме зависим народ. Важно е да правим ясна разлика между зависим народ и отделни зависими политици, които обслужват чужди интереси както на национално, така и на местно ниво. Вярвам, че българите ценим своята независимост и свобода и съм оптимистка, че на предстоящите избори ще кажем „КРАЙ на модела - ГЕРБ”. Статуквото ще бъде сменено!

 Може ли да сравняваме днешните политици с онези, които някога защитиха Независимостта на България?

-        Трудно е да бъде направено такова сравнение най-вече поради различните обстоятелства и исторически епохи. Например, в началото на 20 век международната среда е изключително благоприятна за действия: младотурската революция в Османската империя завършва с успех за реформистите, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина - т.е. да наруши Берлинския договор и българският княз Фердинанд вижда възможност за действия в посока обявяване на Независимостта на България. В днешната реалност са нужни много такт, мъдрост и дипломация, за да се защити националният интерес в рамките на общите цели. Реалната независимост за България и в частност за град Пловдив би била възможна при наличие на: силна икономика с висока добавена стойност, високо заплащане, сигурни енергийни източници, устойчив икономически растеж, модерна транспортна и комуникационна инфраструктура и сигурност за населението. Независим е силният политик, този, който вдъхновява, а не силовият, който всява страх, разцепление и омраза!

 Предстоят местни избори. Какво му трябва на Пловдив: нов Фердинанд или ново робство?

- Нито едното, нито другото. България и в частност Пловдив са извървели своя исторически път, за да стигнат дотук. Разбира се, трябва да ценим и уважаваме постигнатото, но най-важно е да го надграждаме. АБВ винаги сме били различни в политическото пространство, защото ние говорим конкретно и ясно за развитието на България. В Пловдив то минава през: развитие на икономиката, повишаване на доходите, подобряване на социалната среда (транспорт, достъп до здравеопазване, образование, безплатни ясли и детски градини) и сигурност и гражданска защита за всички.

Най-важната тема е стратегията за развитие на Пловдив. От решаването й зависи дали градът ни ще се развива, или ще продължи да изпада от класациите на области, привлекателни за живот в България. Мерките и политиките не търпят отлагане, те не са подвластни само на една политическа партия или само на една личност, а заслужават съгласие и обединение на всички. На това ще разчитам на предстоящите избори - зная, че мога да бъда този обединител!

Вие сте кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от ПП АБВ. Доколко местният суверенитет е запазен във втория по големина град в България или трябва следващият кмет да се бори за независим Пловдив?

-        Вече изброих необходимите условия, за да говорим за независимост на един град. За съжаление те липсват в Пловдив. Тук икономическата криза отдавна вече е с мащабите на катастрофа. В град Пловдив няма нито един отрасъл с висока добавена стойност, който се развива с бързи темпове. Едрият бизнес ръководи града, средният е унищожен, а малкият ежедневно е подлаган на рекети и е на ръба на оцеляването. Достъпът до социални услуги е също толкова трагичен като състоянието на градския транспорт. Водим единствено в „черните“ класации, като например за замърсяване на въздуха. На този фон не е изненада, че управлението на Пловдив не е сблъсък на идеи, а на икономически кръгове, от които всички замесени печелят, а пловдивчани губят. Битката в Пловдив се оказа битка на хотелиерите, в която г-н Тотев победи! Ние от АБВ ще се борим на тези избори да прекъснем вредното и задушаващо срастване на ГЕРБ с община Пловдив.

Преди броени дни Вашата кандидатура за кмет на град Пловдив бе представена и мнозина колеги я описаха като „изненадваща“.

-       Да получа номинация за кандидат за кмет е висока чест, а да приема да се включа в надпреварата е премислена и ангажираща стъпка. Благодаря много за гласуваното ми доверие и за подкрепата! Да стана кмет на родния си град не е самоцел, тъй като за мен политиката никога не е била професия или източник на доходи, а кауза. Омръзна ми да виждам едни и същи лица, които приключват поредния си мандат на съветници, районни кметове или кметове, рецитират заучени фрази и които не се различават нито по обещанията, нито по действия. Считам, че новината за включването ми в битката за кметското място е изненада, тъй като аз съм единственият антисистемен кандидат, който може да обори тезата, че „мачът в Пловдив е свирен“. А такава изненада едва ли е приятна за статуквото, което на практика ръководи града задкулисно.

  Като заместник-председател на лява партия вярвате ли, че само подкрепата на левия избирател ще Ви бъде достатъчна за победа?

-        Пловдив се управлява от малцинството. На последните избори са гласували 120 000 души, а 160 000 хора не са се възползвали от правото си на глас. Моите послания са насочени точно към тях. Разбирам защо се чувстват предадени и изоставени, но апатията не е решението за това. Както великият Димитър Талев казва в „Железният светилник“ „Съвсем малко трябва, за да унищожиш един човек – достатъчно е да го убедиш, че не е нужен на никого“. Заблуда е всички тези хора да си мислят, че като не гласуват, наказват управниците на Пловдив. Точно обратното! Призивът ми към тях е: накажете ги, като гласувате за промяната. В противен случай ще получим „още от същото“ - когато отвратените не гласуват, ще управляват отвратителните.

В заключение вярвам, че Пловдив заслужава много повече, че на хората им омръзна да бъдат ограбвани, унижавани и прогонвани от родните им места и че промяната, която се усеща в столицата и из цялата страна, ще се прояви и тук на предстоящите избори. След месец хората ще подкрепят личностите и новите лидери, а не партийните послушковци и вечни управляващи на Пловдив! Това ще бъде примерът за съвременната независимост на град Пловдив!

 

 

 

Публикувано на 21.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план

АБВ България

Румен Петков по bTV: Бойко Борисов се гаври със здравния си министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни