Румен Петков ще сезира главния прокурор за корупционна схема с ремонтни дейности на самолетите L39ZA

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви пред медиите, че ще сезира главния прокурор за корупционна схема с ремонтни дейности на самолетите L39ZA, които са на експлоатация от българските ВВС и на които самолети се подготвят бойните ни пилоти. Повод за това стана писмо от чешката фирма AERO VODOCHADY, производител на въпросните самолети и респ., лицензиран производител на резервни части. В документа фирмата изразява недоволство от факта, че МО не се съобразява с договорените между двете страни параметри по поддръжката на въпросната бойна техника.  

„В края на миналата година министерството на отбраната провежда обществена поръчка за ремонта обезпечаването на техническите параметри, резервните части, удължаване на летателния живот на два самолета L39. Министерството на отбраната много добре знае, че чешката компания не допуска посредници. Те определят друга компания, която няма нищо общо с чешката компания производител“, обясни Петков. Той уточни, че в писмото, изпратено от чешката фирма много ясно се декларира готовността да се предостави доставката на необходимата актуално техническа документация директно на министерството на отбраната така, както е договорено между двете страни и се уточнява, че възлагането на поддръжката на всякакви други посредници противоречи на договора.

„Тоест чешката компания осведомява нашето министерство на отбраната, че не искат да участват в корупционни схеми. По-надолу в писмото много категорично се заявява че никой друг не може законно да прилага техническите параметри, да предлага резервните части, да осигурява новопроизведени части или ремонти освен ако това не са фалшифицирани вече употребявани или по друг начин незаконно набавени произведени части. Това е много тежко престъпление към националната ни сигурност“, подчерта Румен Петков. Той добави, че в писмото се казва, че от нашето дружество (избрано с обществена поръчка) системата за контрол на качеството във висока степен липсата на такава може да застраши надеждността и безопасността на експлоатацията на самолета. Това е много ярък пример как корупцията, безотговорността и предателството могат да бъдат за сметка на живота на български военнослужещи. По повод на това писмо ние от АБВ алармирахме, че министерството на отбраната и ръководството са ни набутали в такава схема, която е скандална“.

Румен Петков заяви, че това е повод министър Каракачанов да бъде уволнен веднага и на часа.

Публикувано на 25.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе 90-годишнината от рождението на твореца

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни