Румен Петков в Канал 3: Хора като Христо Иванов и Калпакчиев гледат на ВСС като на мешерето, тровят системата

Facebook Twitter

Ако г-н Калпакчиев имаше някаква съвест, не трябваше да влиза в делото за Полфрийман, каза лидерът на АБВ

Когато хора като Христо Иванов, като Калпакчиев, един път имат една позиция, а друг път имат друга позиция, това ме кара да мисля, че тези хора гледат на Висшия съдебен съвет като на мешерето, на Прокуракурата – като на момата, която искат. Аз мисля, че Христо Иванов ще се успокои, когато стане главен прокурор. Кой му харесва на него? Има неща, защото това котило, то е ежедневно отравящо атмосферата около съдебната система и то е с много съществен принос за ударите върху съдебната ни система и всъщност то подхранва част от критиките на европейските ни партньори. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" лидерът на партия АБВ Румен Петков за правосъдната ни система. 

"По принцип ние от АБВ сме избягвали коментарите за кадровите решения в съдебната система, за определени решения на съда, определени стъпки и действия на другите звена и институции, ангажирани с правораздаването. Но случая с Полфрийман е крещящ. И той за съжаление доказва едни волунтаристични двойни стандарти, които са грозни. Когато се разгоря скандалът с апартамента с асансьора, с цената на апартамента на г-жа Цачева - и Цветанов, и Цачева си отидоха веднага. За председателя на Върховния касационен съд (Лозан Панов – бел. Ред.), обаче, това не важи. Тези двойни стандарти отвращават. И затова и хората се отнасят по този начин", добави Румен Петков.

За започналата кампания за Местни избори 2019 и подкрепата на АБВ за Мая Манолова за кмет на София, лидерът на партията изтъкна, че всякакви "опити тя да бъде яхната или гушната от която и да е подкрепящите формации, не са добро поведение, първо, и второ, тя също от своя страна не бива да фаворизира който и да е." Като предупеди, че партията му не е подписала празен чек, когато е обявила подкрепа за Мая Манолова.

Ето и интервюто с лидера на АБВ.

- Политическа интрига върви между ГЕРБ, ДПС, замесени от Валери Симеонов – това може ли да окаже влияние  в предстоящите избори?

– Изказването на г-н Симеонов, че едва ли не г-н Доган е махнал г-н Цветанов, е неумел личен пиар, не е сериозно. По принцип да приписваме всичко на митичния Доган не мисля за добър стил, за добро политическо възпитание.

– Битката за София – застанахте зад Мая Манолова: това ли е левият кандидат или кандидатът, който може да доведе до загуба на ГЕРБ?

– За нас е много важно да направим много силна кампания с водача в нашата листа г-н Ивайло Калфин, в нашата листа с №14 има несъмнени авторитети и д-р Цуцумански, и Иван Керчев, въобще хора, които излъчват енергия, които излъчват сигурност и мисля това за много силно решение за АБВ.

Преценихмем, че за нас, като партия, е по-слабото решение да нямаме кандидат за кмет в София, защото кандидатът за кмет в една или друга степен центрира кампанията, но с цената на тези щети решихме да подкрепим г-жа Манолова, защото тя излъчва и тежест, и сила, излъчва и тяга, аз съм убеден, че всякакви опити тя дабъде яхната или гушната от която и да е подкрепящите формации, не са добро поведение, първо, и второ, тя също от своя страна не бива да фаворизира който и да е.

Ние казахме, когато обявихме подкрепата си, казахме, че не подписваме празен чек, искаме много ясен ангажимент за безплатните ясли и детски градини, от нея прозвуча възможност за друго решение – да се разширят частните ясли и детски градини. Аз не считам, че повечето от жителите на София са във възможностите да си позволят този скъп лукс, а и ако ние действително искаме да сме държава, която се бори с асоциализацията, държава, която да даде на бъдещото си поколение увереност, че Родината е тази, която се грижи за децата си, решението е това, което ние предлагаме от АБВ, още повече нашият кмет от Стрелча го направи и резултатът е добър.

Проблемът бе, според мен, измислен от полицията в Пазарджик, защото се видя, че няма нищо. Бях там не просто да го подкрепя и защитя, а да кажа, че така не се прави. Той направи, според мен, силен мандат, както и заместник-кметът на Раднево от АБВ, който отговаря за социалната политика, също прекара това решение преди една година за безплатните ясли и детски градини. Някой ще каже – ама София е едно, а Раднево е друго, Стрелча – трето. Не е така: съотнесено в мащабите София има тази възможност, България има тази възможност  и според мен ако искаме да сме грижовни към децата си, ние трябва да го направим държавна политика.

– Да се върнем към София – според вас правилен ли е подходът на щаба на Мая Манолова, която се дистанцира от политическа подкрепа и от едната, и от другата страна. Дори Мая Манолова заяви, че ако някоя партия, визирайки БСП, си мисли, че аз съм партиен кандидат – не, аз съм кандидат на гражданите. Така, обаче, не си ли отрязва клона за партийно мотивирани гласове?

– Аз не случайно казах, че г-жа Манолова трябва да бъде много внимателна, както и подкрепящите я политически партии. Защото, например, един от представителите на БСП при ваш колега спекулира доста непохватно в опита си да яхне г-жа Манолова. Не се прави така. Но и г-жа Манолова – да, независим кандидат, но не анти-партиен кандидат. Мисля, че тя трябва да бъде много умерена, ако не иска да резервира и да възпре част от членовете на партиите, които я подкрепят.

– Моделът Румен Радев ще се реализира ли отново в местната кампания?

– Не бих правил аналогия между двете кампании, защото те са съвършено различни, считам, че ние, българите, трябва да си дадем сметка за нещо много важно. Ние преди 1000 г. сме сред първите държави, които са заявили, че Родина се пише с главна буква; ние сме след малкото държави, в които „роден край“ е в единствено число, както и Родина. И всеки от нас като излиза да гласува, трябва да гласува за себе си, за децата си, за родителите си, за близките си. Защото тези избори не са президентските избори, но тези избори са тези, които могат да дадат друг тласък на политическите процеси в България.

– Още една реплика имайки предвид Румен Радев – по време на кампанията БСП, спомняте си, в лицето на Илияна Йотова каза към Румен Радев – нито една крачка срещу БСП няма да ви бъде простена. Калоян Паргов в студиото на „Офанзива“ всъщност каза, че нещо подобно е било казано и към Мая Манолова. Политик сте толкова от отдавна, правихте кампании – това не ви прави старозаветен старец, синоним с Тримата влъхви, но тъй като сте правиликампаниите на БСП, смятате ли, че дистанцирането помага в случая?

– Не, аз за това казах, че г-жа Манолова трябва да е много внимателна, не бива да допусне да бъде удушена в чиято и да е прегръдка, но не бива да води анти-партийни битки, защото те няма да донесат и на нея, и на общата атмосфера нищо добро.

– Виждате ли изборите в София като трамплин за нещо повече – предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Анализатори дори се изкушават да смятат, че една победа в София може да изстреля г-жа Манолова и като кандидат за министър-председател, както беше и с Бойко Борисов.

– Аз не мисля, че г-жа Манолова е лековат човек – напротив, тя води целенасочена кампания за София и мисля, че я води със съзнанието, че иска да изкара пълен мандат като кмет. В прочем тя постъпи много почтенон – тя на часа, в който си обяви кандидатурата, се оттегли  като омбудсман. Тя показа и на гражданите, и на политически ангажираните, тя показа и на тези, които искат политическа промяна, тя показа, че няма резервен вариант, тя няма вариант Б. И това мисля, че й прави чест. Но да се счита, че тя гледа на „Московска“като трамплин към „Дондуков“, не е коректно.

– Смятате ли, че изборите в София може да отворят дебата за предсрочни парламентарни избори?

– Считам, че с предсрочните парламентарни избори в една или друга степен се попреигра отстрана на нашите колеги от БСП и не правя непременно връзка между резултата в София, в Пловдив или където и да е, с предсрочните избори. Друг е въпросът, че този начин на управление на правителството на Борисов е дълбоко време на страната.

– Страната все още се тресе от решението за Полфрийман и предсрочното му освобождаване. Как смятате и тези призиви да се носи отговорност и от съдебния  състав – той на практика е взел решение воден от вътрешното си убеждение, вземайки предвид едни определени експертизи. Смятате ли, че там има конфликт на интереси?

– По принцип ние от АБВ сме избягвали коментарите за кадровите решения в съдебната система, за определени решения на съда, определени стъпки и действия на другите звена и институции, ангажирани с правораздаването. Но този случай е крещящ. И той за съжаление доказва едни волунтаристични двойни стандарти, които са грозни. Когато се разгоря скандалът с апартамента с асансьора, с цената на апартамента на г-жа Цачева, и Цветанов, и Цачева си отидоха веднага. За председателя на Върховния касационен съд (Лозан Панов – бел. Ред.), обаче, това не важи. Тези двойни стандарти отвращават. И затова и хората се отнасят по този начин. Второ, г-н Калпакчиев, според Хелзинкския комитет, два пъти е Човек на годината. Същият комитет номинира и Полфрийман. И аз мисля, че ако г-н Калпакчиев имаше някаква съвест, той просто не трябваше да влиза в това дело. Трето, двама от участниците в състава, предишен и настоящ председател на съюза на съдиите в България, сега аз не мисля, че компютърът точно тях е изплюл...

– ...Намеквате за нещо нагласено?

– Имам безпокойството, не намеквам! На следващо място същият съюз каза - "не може правосъдие под натиск, не може улицата да казва какво ще решава съда". А това са хората, които  адресираха една част от съдебната система по най-грозния начин. Значи когато хора като Христо Иванов, като Калпакчиев един път имат една позиция, а друг път имат друга позиция, това ме кара да мисля, че тези хора гледат на Висшия съдебен съвет като на мешерето, на Прокуракурата – като на момата, която искат. Аз мисля, че Христо Иванов ще се успокои, когато стане главен прокурор. Кой му харесва на него? Има неща, защото това котила, то е ежедневно отравящо атмосферата около съдебната система и то е с много съществен принос за ударите върху съдебната ни система и всъщност то подхранва част от критиките на европейските ни партньори. Ние, впрочем, трябва да кажем на европейските си партньори, че когато оценяват нашия съд, не бива вмешват в неговата работа. Защото аз си спомням – да, Канада, не е европейска страна, 2007 г. посланичката на Канада от Румъния тогава 2 пъти е идвала при мене, за да настоява да бъде върнат в Канада да доизлежава присъдата си човек, който открадна повече от 250 милиона от българските граждани, пирамидения бос. И те имаха мълчаливата подкрепа на наши европейски партньори.

Ами когато британският футболен хулиган преби наш барман, Великобритания многократно настояваше той да бъде върнат там, за да бъде съден. Сега имаме същия случай – да кажем на партньорите си: тогава, когато вие давате оценки на правосъдието ни, нямате право да защитавате свои граждани, които са извършили доказани престъпления на наша територия, и да искате да не бъдат съдени и да не излежават присъдите си в България. Това са грозни неща, които са част от ерозията – и в България към европейските институции, и в Европа към европейските институции.

– Казахте мешерето – там нещата се оправят с килограми злато: грантовете ли са негов заместител в съдебната ни система? Трябва ли да се забранят – чужди фондации да финансират дейността на праворазвадането?

– Категорично! Неправителствени организации, обвързани с правораздаването, е недопустимо да бъдат финансирани от чужди инструменти, защото това е откровен начин на повлияване. Казахте, че в мешерето се решава с килограм злато, аз не знам тук с какъв килограм е решено това конкретно дело, но това е едно отвращение,което накара обществото да изригне, и който не го вижда, толкова по-зле за него. Същевременно искам да кажа, че реакцията на премиера и на главния прокурор бяха много премерени и това е добре, защото институционалният сблъсък не е в полза на държавността ни. И мисля, че се постъпи правилно. Друг е въпросът, че сега Върховният касационен съд трябва да се произнесе по най-бързия начин по сигнала на главния прокурор.

– След един месец има насрочено дело.

– Насроченото всъщност предполага Полфрийман да си замине и делото да се гледа в негово отсъствие. Аз не разбирам съда, който решава да го прати у тях толкова ли няма социалната чувствителност, че този човек даже не е платил кръвнината за бруталното убийство, което извърши. Това са неща, които ние като общество не трябва да подминаваме и аз мисля, че ВСС трябва да се занимае с тези три персони, още повече адвокати ми привлякоха вниманието, че в материала от делото, качен  на страницата на Апелативния съд, всъщност няма кой е докладчикът.

Това е прецедент в съдебната практика. Тоест има една серия от нарушения, които са достойни според мене за вниманието на ВСС с тези персони.

ИНТЕРВЮТО С РУМЕН ПЕТКОВ В "ОФАНЗИВА" - ВЪВ ВИДЕОТО:

 

Публикувано на 28.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни