АБВ предлага конкретни условия, които да бъдат приети от Република Северна Македония, преди предстоящия Европейски съвет

Facebook Twitter

АБВ има последователна и принципна политика по отношение на Република Северна Македония и години наред работи за защита на националния интерес на България. Принципната позиция, която се постигна на „Дондуков“ 2, заедно с участието на премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и други членове на правителството и парламента за подкрепа на членството на Република Северна Македония в ЕС при определени условия, които да станат задължителни и да залегнат в правната рамка, по същество е неосъществима. Кой, къде, кога ще ги изпълнява, не става ясно от изявленията.

Правителството пое ангажимента тепърва да изработва ясни изисквания и критерии, които да защитят националния интерес на България. Напомняме, че АБВ две години работи в тази насока, като проведе две срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с председателя на мултидисциплинарната комисия от българска страна, с комисията по външна политика в Народното събрание с настояване да предложат категорично записи относно общата ни история, която е ключов въпрос и те да бъдат включени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и тогавашна Република Македония. След като това не се случи, настояхме да има документ, който дефинира този проблем, като възможна форма посочихме анекс към Договора. Предложихме и конкретна формулировка на правителството и на мултидисциплинарната комисия: „Общата ни история има своите корени в Средновековието, развива се чрез общите борби през Възраждането, до първите десетилетия на ХХ век, защото тогава населението на днешната територия на България и Македония има единно, българско национално съзнание, общи национални цели и задачи. Това се отнася в пълна сила и за характера на Илинденско-Преображенското въстание“. Ние съзнаваме, че в резултат на десетилетни социални и политически процеси в годините между войните и особено след 1944 г., на територията на днешна Македония се оформя общност с нови различни етнонационални белези и признаваме тази различност“.

АБВ сме подкрепяли и ще подкрепяме членството на Република Македония в ЕС и НАТО, но при създалите се условия не можем да подкрепим такова решение. Настояваме, първо да бъдат изпълнени условията и след това да бъде дадена подкрепата на България, в противен случай очакването, че условията ще се изпълнят преди приключването на преговорния процес е нереалистично и по същество е протакане на проблема.

За съжаление, множество факти от политиката на Република Северна Македония спрямо България показват, че българското правителство не може да има доверие на съседката ни. Някои от тях:

- Август 2017 г., АБВ единствена обърна внимание на изказванията на македонския премиер, при неспоменаването на българите в Илинденското въстание;

-  3 август 2018 г., изказване на Зоран Заев „Илинденското въстание е македонско”.

-  21 август 2018 г., „Македонския език ще е официален в ЕС”.

Тези събития от последните две години, след подписването на Договора, свидетелстват, че нещо в отношенията ни недостига. Огнищата на напрежение не са туширани и след приемането на Северна Македония в ЕС и НАТО, те могат да избухнат с пълна сила. Твърденията, че членството в ЕС и НАТО ще ни обедини и ще тушира недоразуменията, наричани „кражба на история”, не са адекватни. Наясно сме, че членството в тези организации не решава исторически насложили се проблеми, които по принцип не интересуват „големите” държави, които си имат свои стратегии и цели.

Отлагането на датата за начало на преговорите за членство в ЕС на съседката ни даде на България още един последен шанс да си защити националния интерес. Затова, ако българското правителство проиграе единствения си коз – подкрепата на България и не реши спорните въпроси, то неуважението и незачитането ще е за цяла България.

България и Република Северна Македония първо трябва да се договорят по въпросите с общата история и после да се подкрепи членството на вторите в ЕС пред Европейския съвет. По този начин ще се защити българския национален интерес, ще се защити мира на Балканите, ще се покаже далновидност и ще се стимулира процес на положително развитие в региона и в ЕС, като се реши един въпрос, продължил десетилетия. Това би направил един държавник, за разлика от много политици. Това би направило лидерството на България на Балканите непоклатимо и в никакъв случай въпрос на реторика.

 

 

Публикувано на 01.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ: България незабавно да отмени договора за F-16 и да насочи 2.5 млрд. за справяне с кризата

АБВ България

АБВ-Младежи, с отворено писмо до институции на ЕС, призовават за деполитизиране на пандемията и солидарност, вместо санкции. Канят други младежки организации да се присъединят

АБВ България

Румен Петков дари на Светия синод писмо, подписано преди повече от век и половина от екзарх Йосиф

АБВ България

ПП АБВ с писма до държавните институции с призив за солидарност

АБВ България

ПОЗИЦИЯ – ПП АБВ с призив за солидарност в дните на криза


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни