Румен Петков: Срокът за ремонта на самолетите L39ZA е изтекъл на 19 септември, но те не са въведени в експлоатация

Facebook Twitter

Срокът за ремонта на самолетите L39ZA е изтекъл, но въпреки това избраният подизпълнител, за който се знае, че не притежава оторизация от производителя да извърши тази дейност, не е изпълнил обществената поръчка. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков. „През октомври миналата година чешката фирма е сезирала министъра на отбраната, че предприетите действия представляват заплаха за живота и здравето на българските пилоти. Ремонтът ще бъде извършен с незаконни части втора употреба. Министърът е сезиран, че с техническата документация разполага само конструкторът и производителят. Независимо от това, министърът не предприема никакви мерки, напротив, авансово се превеждат 8 млн. лева на определената фирма да спечели обществената поръчка. Министър Каракачанов с подписа си е удостоверил, че много добре знае, че подизпълнителят не е разполагал с техническата документация на самолетите тогава, когато ми е било възложено да извърши този обем от дейности, свързани с ремонта на самолетите L39ZA. Срокът за приключване на изпълнението на обществената поръчка, свързана с реиновацията на самолетите и въвеждането им в експлоатация, е 19 септември тази година. Т.е. договорът е подписан миналата година и са преведени авансово 8 милиона лева, а 19 септември е минал, но самолетите са много далеч от въвеждане в експлоатация”, заяви Петков.

По думите му, фирмата подизпълнител не поддържа никакви контакти с производителя на въпросните летателни средства. В същото време има данни, че няколко самолета от този тип, които не са ремонтирани от производителя, са паднали по време на полет.  ,,Вместо чешката фирма да довърши работата си, ремонтът е пренасочен към украинска фирма подизпълнител, която не може да изпълни поръчката. Военното министерство е следвало да провери, че чешката фирма не работи с подизпълнители и не работи с този украински подизпълнител. Притеснен съм за безопасността на пилотите. От чешката фирма са посочили в писмо, че самолети, ремонтирани извън фирмата производител, са имали случаи на падане. Самолетите все още не са въведени в експлоатация. Сигналът ни е подаден до Народното събрание, Министерския съвет и прокуратурата", допълни председателят на АБВ.

Публикувано на 04.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни