Ивайло Калфин в „Седмицата“ по Дарик представи приоритетите си за управлението на София

Facebook Twitter

Има поне няколко въпроса, които могат да се решат чрез референдум, а не от общински съвет. Това каза Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за столичен общински съветник в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Ако говорим за най-спешните два или три, ще ви кажа и те са свързани с това къде да се насочат приоритетите в общинския бюджет. Това е нещо, което е в правомощията на общината. Аз бих задал такива въпроси - дали да се насочи като приоритет изграждането на детски ясли и детски градини, особено в кварталите, които са новопостроени. Ако всички кажат да, това означава приоритет в бюджета“, добави Калфин. „Работата на общинския съвет е след като имаш един бюджет, аз имам доста идеи и твърдя, че в този бюджет между 30-50% могат да се спестят от начина, по който в момента се изразходва. Гражданите трябва да решат къде отиват парите и за мен това са темите, свързани с грижата за децата и детските градини“, обясни още водачът на листата на АБВ за столичен общински съветник. Според него друга важна тема е свързана с осветление, видеонаблюдение и сигурност.

„Има няколко и групи във Фейсбук и сайтове, които показват паркиране по тротоарите, липсващи шахти и т.н. Аз бих питал софиянци - съгласни ли сте на тези, които нарушават правилата, вървят по бус лентите, спират по тротоарите или по градинките, да се завишат значително глобите. Най-важният проект за следващия мандат е свързан с това София да стане град, в който може да се живее. Хората да не ходят по улиците, тротоарите, качеството на въздуха и градския транспорт“, посочи Калфин. „София на север може да се развива като жилищен район, отделен въпрос е доколко ние трябва да си концентрираме населението в един - два града. Мястото за жилищно разширяване на София е на север“, допълни още той. Калфин коментира, че няма нищо против небостъргачите. „Стига, когато се построят и се струпат много хора, да има съответната инфраструктура и стига те да не правят това, което в момента правят. Те спират чистия въздух за София, той идва от юг и от запад. Точно по тези трасета, които на времето още са били поставени в София, има огромни сгради, които спират чистия въздух и това е една от причините за мръсния въздух в столицата. Ако са на подходящо място и не пречат, няма нужда от лимит на височината“, коментира още водачът на листата на АБВ за столичен общински съветник.

Калфин заяви, че няма да подкрепи увеличаването на данъците и таксите в София.

„Според мен, в общинския бюджет има резерв между 30-50%, това е от бюджет близо 2 млрд. лв. Мисля, че спокойно може да се оптимизира бюджетът и да се направи много повече със сегашните приходи“, каза още Калфин. „Няма да гласувам такса смет да се определя от изхвърленото количество, а не според данъчната оценка на имот. Това означава да се пренесе огромната тежест върху гражданите и върху домакинствата. Проблемът с боклука в София е свързан с това каква услуга в крайна сметка получаваме, а тя е под всякаква критика. Преди да говорим да плащаме още повече за нея, според мен, трябва да се помисли как изглежда София и защо продължава да е една от най-мръсните столици в Европа“, обясни още Ивайло Калфин.

Публикувано на 05.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни