Ивайло Калфин в „Седмицата“ по Дарик представи приоритетите си за управлението на София

Facebook Twitter

Има поне няколко въпроса, които могат да се решат чрез референдум, а не от общински съвет. Това каза Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за столичен общински съветник в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Ако говорим за най-спешните два или три, ще ви кажа и те са свързани с това къде да се насочат приоритетите в общинския бюджет. Това е нещо, което е в правомощията на общината. Аз бих задал такива въпроси - дали да се насочи като приоритет изграждането на детски ясли и детски градини, особено в кварталите, които са новопостроени. Ако всички кажат да, това означава приоритет в бюджета“, добави Калфин. „Работата на общинския съвет е след като имаш един бюджет, аз имам доста идеи и твърдя, че в този бюджет между 30-50% могат да се спестят от начина, по който в момента се изразходва. Гражданите трябва да решат къде отиват парите и за мен това са темите, свързани с грижата за децата и детските градини“, обясни още водачът на листата на АБВ за столичен общински съветник. Според него друга важна тема е свързана с осветление, видеонаблюдение и сигурност.

„Има няколко и групи във Фейсбук и сайтове, които показват паркиране по тротоарите, липсващи шахти и т.н. Аз бих питал софиянци - съгласни ли сте на тези, които нарушават правилата, вървят по бус лентите, спират по тротоарите или по градинките, да се завишат значително глобите. Най-важният проект за следващия мандат е свързан с това София да стане град, в който може да се живее. Хората да не ходят по улиците, тротоарите, качеството на въздуха и градския транспорт“, посочи Калфин. „София на север може да се развива като жилищен район, отделен въпрос е доколко ние трябва да си концентрираме населението в един - два града. Мястото за жилищно разширяване на София е на север“, допълни още той. Калфин коментира, че няма нищо против небостъргачите. „Стига, когато се построят и се струпат много хора, да има съответната инфраструктура и стига те да не правят това, което в момента правят. Те спират чистия въздух за София, той идва от юг и от запад. Точно по тези трасета, които на времето още са били поставени в София, има огромни сгради, които спират чистия въздух и това е една от причините за мръсния въздух в столицата. Ако са на подходящо място и не пречат, няма нужда от лимит на височината“, коментира още водачът на листата на АБВ за столичен общински съветник.

Калфин заяви, че няма да подкрепи увеличаването на данъците и таксите в София.

„Според мен, в общинския бюджет има резерв между 30-50%, това е от бюджет близо 2 млрд. лв. Мисля, че спокойно може да се оптимизира бюджетът и да се направи много повече със сегашните приходи“, каза още Калфин. „Няма да гласувам такса смет да се определя от изхвърленото количество, а не според данъчната оценка на имот. Това означава да се пренесе огромната тежест върху гражданите и върху домакинствата. Проблемът с боклука в София е свързан с това каква услуга в крайна сметка получаваме, а тя е под всякаква критика. Преди да говорим да плащаме още повече за нея, според мен, трябва да се помисли как изглежда София и защо продължава да е една от най-мръсните столици в Европа“, обясни още Ивайло Калфин.

Публикувано на 05.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока

АБВ България

Румен Петков: Изгонването на руските дипломати е стремеж на премиера Бойко Борисов в така наречената антируска вълна да каже, че громи русизма


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни