Иванка Ташева, АБВ: Нашата кампания преминава под мотото „С грижа към хората от община Силистра“

Facebook Twitter

Иванка Ташева, водач на листата на АБВ за общински съветници и областен председател на партията в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Госпожо Ташева, как протича предизборната кампания в Силистра до този момент?

Иванка Ташева: АБВ е представена в местната законодателна власт и на тези избори тя участва със самостоятелна листа, с 33-има кандидати. Ние сме с № 14 в бюлетината. В нашата листа има изявени професионалисти в областите, които работят. Ползват се с уважение с доверие сред нашите съграждани. В село Айдемир например, което е второто най-голямо село в България, издигнахме г-н Румен Борисов за кандидат за кмет, който има и най-голям шанс да спечели. Нашата кампания преминава със слогана, „С грижа към хората от Община Силистра“ и това е основното ни послание към избирателите. Кампанията ни протича по един много цивилизован начин, засега поне. И се ползва с достатъчно уважение между опоненти и съперници – с добър тон и без агресивност. И това дава възможност на нашите кандидати за кметове и общински съветници да достигнат до избирателите си, да им представим и коментираме програмите си за управление. И обратно на предположенията на някои политически анализ за самия дух на изборите кампанията тук в Община Силистра се провежда грамотно и отговорно към избирателите.

Водещ: Но казахте „поне досега“. Имате ли очаквания да се променят нещата?

Иванка Ташева: Имаме очаквания да се променят нещата, към по-добро, разбира се. С опита, който имаме в общинския съвет, и с програмата, която предлагаме, мисля, че това може да се постигне. Основен проблем в Община Силистра е демографската криза. И в нашата програма ние предлагаме решения на този проблем. И той е свързан с перспектива, с националните и световни тенденции за развитие. Ние виждаме решаването на проблем с демографска криза например със създаване на нови работни места с високо заплащане, със задържане на младите в общината. От друга страна, след 30 години ще изчезнат половината от настоящите професии и те ще бъдат заменени според нас от дигитални. И затова ние ще започнем обучение на учениците в обединен детски комплекс, като използваме и специалисти. Искаме да обучим нови учители, като в обучение по програмиране смятаме, че могат да се включат и хора, които нямат такава грамотност. И IT специалистите, които ще бъдат обучени, ще могат да работят тук в родния ни град и съответно да получават и високи възнаграждения. Нашата амбиция е така както сме известни като град на кайсиевите насаждения, да стане Силистра нарицателно и за дигитална грамотност. Разбира се, имаме и други мерки, които предлагаме за проблемите, които също са свързани с демографската криза. Защото в такива малки общини като Силистра, макар и той да е областен град, трудно се задържат младите и това е основното наше задължение като политици да работим за финансов стимул при раждане на дете, както и за процедури инвитро. Аз мога да се похваля, че в предишни мандати по лично моя инициатива общината подкрепя финансово извършването на инвитро процедурите и практиката показва, че сме абсолютно на прав път. Другото, за което ще настояваме да отпадне, това е таксата за посещение в детски градини и ясли. Смятаме, че това може да се случи още веднага с приемането на новия бюджет за 2020 г., защото познаваме финансовите възможности на общината и ще настояваме да бъде прието като решение.

Водещ: Тези финансови възможности ще се наложи да бъдат взети наистина от бюджета, но от други сектори или има някакъв ресурс, който смятате, че може да се използва?

Иванка Ташева: Има ресурс, който може да се използва. И точно оттам мислим да усвояваме нашите предложения.

Водещ: Да се върнем към информационното общество и обучението на учениците. Да се обучат ученици и учители ли ще бъде първата стъпка за създаването на IT общност в Силистра?

Иванка Ташева: Това ще бъде първата ни основна стъпка. Защото ние имаме, както казах, обединен детски комплекс, който работи, и няма да е никакъв проблем да привлечем такива специалисти в нашия град. Те са готови. Това не е просто популизъм. В програмата всички мерки, които са записани, са много добре обмислени и те гарантират 100-процентово изпълнение. И ще поканим наистина добри специалисти, които са светила в програмирането. Ще договорим съвсем ниски такси за обучение и това ще е основния приоритет, за който ще започнем да работим.

Водещ: А след това, след като бъдат обучени нови IT специалисти, къде виждате тяхната реализация? В определени производства, аутсорсинг или друго?

Иванка Ташева: Да, в определени производства. А защо не и от къщи да си работят и да заработва едно много добро месечно възнаграждение. Това просто ще даде стимул дори и на заетите, които са с по-ниски заплати в секторите, в които работят, да получават допълнителни възнаграждения, доходи.

Водещ: Насочвам вниманието ви към друг проблем в Силистра. Този свързан с преминаването на тирове, пътуващи за Румъния през града. Предлагате ли решения?

Иванка Ташева: Да, този проблем е много тежък. За съжаление ние от Общинския съвет много трудно можем да предложим решения. Защото гражданите, които живеят в района на Митница и квартал „Изток“ са подложени на един денонощен тормоз от шум, от изпарения, от замърсявания, от затруднено движение и дори от предпоставки за ПТП, такива вече има. И този проблем, който не е за нас, просто законодателството го изисква, трябва незабавната намеса на правителството. Защото пътят, по който се движат тировете, е републиканска пътна мрежа, по-точно европейски коридор № 7. И аз държа да подчертая, че първо ние от АБВ поставихме проблема на национално ниво. След срещи с хората в града нашият депутат доц. Георги Кючуков постави пръв проблема в Народното събрание и отправи парламентарен въпрос до министъра на МРРБ. Община Силистра прави всичко възможно да осигури минимални условия за шофьорите на тировете, но това не е достатъчно. И затова нашите нови представители в Общинския съвет ще продължим да настояваме за спешна намеса на компетентните органи и ще искаме окончателно ликвидиране на проблема. И това трябва да стане чрез промяна на маршрута на движение. Просто движението трябва да бъде насочено през изградения ферибот, който до този момент е неработещ.

Водещ: Вие сте зам.-председател на Общинския съвет и председател на комисията по общинска собственост и приватизация. Каква е визията ви за подобряване на качеството на административното обслужване на общината и работата на Общинския съвет?

Иванка Ташева: Както казах, аз много добре познават работата на общинска администрация и на Общинския съвет и имаме рационални предложения за тяхното оптимизиране. Ние предлагаме 30 минути максимално време за обслужване на един гражданин в общинска администрация. Предлагаме дежурни гишета за обслужване в извънработно време. Защото трябва да е удобно на гражданите и на бизнеса. Също така ще държим за плаващо и за удължено работно време в администрацията, което също ще облекчи гражданите след работно време да могат да се възползват от необходимите им услуги на общинска администрация. Като общински съветници ще продължим да провеждаме срещи с хората по квартали и села, да имаме приемни за гражданите, включително и ще изградим и виртуални приемни. Ще искаме да въведем горещ телефон за сигнали, оплаквания. Ще искаме строги санкции за неработещи общински съветници. Ще държим изключително да се изработи етичен кодекс за поведението на служителите в Община Силистра, както и наръчник за обслужване на гражданите. Това са нашите желания. Всички те са с грижа към хората от Община Силистра.

Водещ: Какви резултати очаквате на 27 октомври?

Иванка Ташева: Имаме амбицията да вземем 5 мандата в Общински съвет. За нас това е постижима цел. Затова търсим подкрепата на съгражданите си и ги призоваваме да гласуват с № 14 с интегралната бюлетина за общински съветници.

Елеонора ЧОЛАКОВА

Публикувано на 08.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ: България незабавно да отмени договора за F-16 и да насочи 2.5 млрд. за справяне с кризата

АБВ България

АБВ-Младежи, с отворено писмо до институции на ЕС, призовават за деполитизиране на пандемията и солидарност, вместо санкции. Канят други младежки организации да се присъединят

АБВ България

Румен Петков дари на Светия синод писмо, подписано преди повече от век и половина от екзарх Йосиф

АБВ България

ПП АБВ с писма до държавните институции с призив за солидарност

АБВ България

ПОЗИЦИЯ – ПП АБВ с призив за солидарност в дните на криза


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни