В БНТ Ивайло Калфин представи серия от мерки за строг контрол върху бюджета на СОС

Facebook Twitter

Предлагаме работещи европейски практики: създаване на Комисия по бюджета и Съвет от граждански организации, работодатели и синдикати към СОС. Това каза водачът на софийската листа на АБВ за местните избори Ивайло Калфин в интервю за сутрешния блок на БНТ. Той подчерта важността на ясното, прозрачно и ефективно разпределение на бюджета на София.

„Искаме да знаем къде отиват парите на софиянци. За по-прозрачен бюджет предлагаме европейска практика: да се направи към СОС Комисия по бюджетен контрол, която след като приключи изпълнението на бюджета и мине одитът от Сметната палата, след това да разглежда за какво са харчени средствата, с каква ефективност. Това е практика от Европейския парламент, където съм работил“.

Калфин обясни, че целта на такава комисия е да има целогодишна дискусия и да излезе наяве къде отиват средствата.

„Това дава публичност на начина, по който се използват парите на хората. Общинският съвет работи с постоянни комисии и това би трябвало да е една от постоянните комисии. И в момента минава отчетът на бюджета. Той минава изключително формално и никой не разбира за какво става въпрос. Такава комисия работи целогодишно. Тя има право да извика кмета, да извика районни кметове, да влезе в дълбочина в общинските поръчки - как се изпълняват, как се изразходват средствата на столичани, дали това, което направено, не би могло да се направи по-ефективно“.

Сред останалите мерки за контрол върху разходването на столичните пари водачът на софийската листа на ПП АБВ предлага създаване на съвет към кмета на столицата, в който да са включени граждански организации, синдикати и работодатели, свързан с ограничаване на злоупотребите, който евентуално веднъж годишно да пише доклад – също европейска практика.

„Къде в администрацията и в изразходването на средствата могат да се подобрят нещата така, че да няма изтичане на средства. Всички говорим за електронна община и проследяване на документацията. Това е чудесно, но докато стане, предлагаме да се назначи административен омбудсман, към който всеки софиянец да се обърне и да попита къде са му документите, защото през годините има страшно много преписки, които са изгубени“, посочи още Калфин.

Публикувано на 10.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни