Румен Петков участва в Научно-богословска конференция, посветена на историята на взаимоотношенията между Българската и Руската православни църкви в 20 век

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков участва в Научно-богословска конференция, посветена на историята на взаимоотношенията между Българската и Руската православни църкви в 20 век. В рамките на събитието той се срещна с волоколамския митрополит Иларион, ръководител на външния отдел на Руската православна църква, с когото са стари познайници. Двамата са се срещали и в Москва, и в София и са участвали заедно в събитията по обявяването на митрополит Серафим за светец.

Петков подари на митрополит Иларион специално издание на книгата „Свети цар Николай II“ и валидирани екземпляри от специалните издания, посветени на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Той подчерта, че братството и дружбата между двата народа, сплотени с кръвта, дадена за освобождението на България от 500-годишното Турско робство, не биха били възможни без православието и славянството.

„Ние сме горди, че България даде на Русия славянската азбука, чрез Светите братя Кирил и Методий. Един от първите митрополити на Киевска Рус е свети Киприян, чиито мощи са в Кремълския манастир, където имах честта да бъда“, каза Румен Петков.

Волоколамският митрополит Иларион е голям приятел на България. Той изказа сърдечна благодарност на Петков за топлите думи.

Публикувано на 10.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни