Водачът на листата за общински съветници на АБВ в Бургас Антон Коджабашев в интервю за aгенция „Фокус“ : Ще настояваме местните данъци и такси в Бургас да бъдат намалени

Facebook Twitter

Фокус: Г-н Коджабашев, в разгара сме на кампания за местни избори, как оценявате кампанията до момента и с каква програма се включва АБВ в Бургас?


Антон Коджабашев:Кампанията в Бургас започна много агресивно от страна на някои кандидати за кметове и общински съветници. Няма да цитирам имена, но кампанията е много нечистоплътна кампания в самото начало. Стабилните играчи, които имат реални шансове и за кметска победа и за влизане в общинския съвет има една толерантност. Това са големите партии, включително и АБВ, която е представена в местния парламент. Караме си съвсем редовно и нормално кампанията. Казваме си своите инициативи, които бихме могли да предприемем и не черним абсолютно никого. За нас кампанията трябва да протече в дух на толерантност. За съжаление това не се наблюдава при определени хора.


Фокус: Вие сте били два мандата общински съветник. Сега сте водач на листата за общински съветници на ПП АБВ в Бургас. Какво успяхте да свършите за тези два мандата за своите съграждани и за какво ще работите през следващия?


Антон Коджабашев:Като общински съветник от АБВ през изминалия мандат имаме доста инициативи. Те са основно на спортна тема и теми, които касаят гражданите на град Бургас: здравеопазване, основно местни данъци и такси. Както знаете в Бургас са най-високите такса смет и данък сгради, както и всички, което е свързано с такси в Бургас е сериозно завишено. Наред с всичко хубаво, което се случва тук, Бургас е един много красив град и в последните години се разви успешно, но има неща, които куцат. Ние сме ги огледали, преценили и в един следващ мандат живот и здраве в местния парламент ще отстояваме точно тези места за добруване на бургаските граждани, т.е. те да бъдат спокойни, че ние ще се застъпваме сериозно за тях.


Фокус: Споменахте, че в Бургас са най-високите местни данъци и такси. Каква е позицията на АБВ по темата?


Антон Коджабашев:Позицията на АБВ по тази тема е живот и здраве, ако влезем в местния парламент, да настояваме те да бъдат намалени. Наблюдава се един парадокс, който не е лицеприятен за гордите бургазлии. Те се принуждават да ходят да си регистрират автомобилите в Сливен и Ямбол и други областни градове, където данъците са далеч по-ниски от тук. Много често се срещат бургазлии, които карат коли с други номера, това е предвид тези високи данъци и такси. Това е неудобство за всеки един човек, да се грабнеш и да отидеш в друг областен град да си регистрираш автомобила. Не само неудобство, това е и срам. За това ще пледираме, ще настояваме премахването на тези високи данъци и те да се изравнят, както навсякъде. Нямаме предвид да са най-ниски, но да не са най-високи.


Фокус: Споменахте, че сред приоритетите за вашата работа през изминалите мандати е бил спортът. На какво ниво е спорта в Бургас и как виждате неговото развитие?


Антон Коджабашев:Спортът на територията на Бургаска община е на едно изключително ниско ниво. Това смея да го твърдя, тъй като след като бяхме свидетели на един истински срам във футбола. На национално ниво България загуби катастрофално от Англия. Същото е положението в Бургас, имаме два отбора „Черноморец“ и „Нефтохимик“, които са в А окръжна група, т.е. абсолютно аматьорска. Един град като Бургас, който е четвърти по големина, с възможност да се развива, спортът трябва да е приоритети. Той трябва д а е флаг, който да се развява гордо. Тук виждаме един срам от страна на футбола. Не само футбола, много спортове традиционни за Бургас, като вдигане на тежести, бокс, борба, са на изключително на ниско ниво. В Бургас се строят много модерни спортни съоръжения, басейн имаме много хубав на балканско ниво най-добрият. И при плуването имаме много клубове по плуване, много плувци, но нямаме медали от европейски и световни първенства, камо ли от олимпийски игри. Знаем, че догодина има олимпиада, но в нея бургаски спортисти не се очаква да попаднат. Общината прави много, дава страшно много пари за спорта, но явно някъде парите не вършат тази работа, която трябва да свършат, а именно високи спортни постижения на световни олимпийски нива.


Фокус: Очертахте картината на спорта в Бургас, но как виждате неговото развитие?


Антон Коджабашев:Развитието на спорта трябва да мине по следния ред. Ние от АБВ говорим на тази тема, че трябва да се сложи край на многото клубове. В момента имаме няколко стотин клуба в Бургас. По всякакви видове спортове, във всеки има по четири, по пет клуба, това е едно източване, изразходване на енергия и средства. Абсолютно ненужно. Би трябвало във всеки спорт, както беше преди през комунизма, където имаше по всеки спорт един клуб. Там са концентрирани най-добрите таланти на този вид спорт, най-добрите треньори и ръководители. За това по онова време имахме изявени спортисти, които прославяха нашия град. Тогава средствата бяха далеч по-скромни, но резултатите далеч по-ефективни. С тези средства, които в момента се отпускат, ако се направи един общински спортен клуб и той обхване всичките спортове, като шапка общината да е, да финансира реално истински спортове, а не спортисти и клубове, които имитират спортна дейност. Тогава според мен би имало добри резултати, бихме могли да бъдем горди и щастливи от тях.


Фокус: Какви мерки сте заложили в програмата си за насърчаване на инвестициите и малкия и средния бизнес в Бургас?


Антон Коджабашев:Проблемът е, че малкият и средният бизнес в Бургас в момента изнемогват. Има едни страшно много разрешителни и лицензионни режими. Говореше се за електронно правителство, за облекчение на всички тези неща, ние виждаме едно утежнение. Много хора в Бургас местят бизнеса си другаде. Други намалят своите работни места, обороти, обеми като бизнес. Имаме една чудесна перспектива в Бургас да има сериозен инвестиционен подем, тъй като имаме летище, пристанище, жп и автотранспорт. Имаме абсолютно всичко, от което се нуждае един град. Бургас разполага с това, но виждаме, че инвестициите в Бургас са страшно малко. Надяваме се с новия логистичен център, който правят, нещата да потръгнат. Трябва наистина общинският съвет, където се надявам, че членовете на АБВ ще бъдем доста, да се вземем в ръце и да направим промени точно в тази насока.


Фокус: Какво е ще кажете на своите съграждани, за да ви подкрепят на местния вот?


Антон Коджабашев:На моите съграждани от Бургас искам да им кажа да не вярват сляпо на всяко кречетало, което говори гръмки слова. Нека се обърнат назад и да видят кой какво е направил в миналото. Преди това какво са направили тези хора и какво биха могли да направят в бъдеще. Ние от АБВ имаме самочувствието, че болшинството от хората в АБВ сме много сериозно минало, допринесли сме много неща за Република България. В момента също АБВ стои стабилно на бургаска територия. Надяваме се, че ако бъдем избрани повечето от нас, бихме могли да допринесем много за развитието на целия град.


Деница КИТАНОВА

Публикувано на 17.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни