Румен Петков: Расизмът в България е институционализиран

Facebook Twitter

Да кажем, че в България расизъм няма, би било несериозно, защото той е институционализиран и основната вина за расистките скандали е в правителството. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков в коментар на създалото се напрежение след мача България – Англия.

Той подчерта, че в основата на събитията отпреди дни стоят институциите в бездействието им и в отсъствието на контрол от тяхна страна.

„Месец в английските средства за масова информация, английски спортни фактори, институции предупреждаваха, че в София на Националния стадион „Васил Левски“ ще има расистки ексцесии. Месеци наред беше нагнетявано това напрежение. Тази част от английския аспект на събитието на бива да бъде подминавана. Голямата част от английската агитка се държа естествено: дойдоха, изпонапиха се, сбиха се, един, за съжаление, почина. Цветът на кожата няма никакво значение - след като хулиганства и в неадекватно състояние, мястото му е в ареста. Аз не разбрах за арестувани англичани. Невзимането на мерки създава впечатление, че в България виждаме две категории във футбола - гостите, които могат да безчинстват и да правят, каквото искат и другите сме ние българите“.

Базирайки се на опита си през годините, Петков е на мнение, че въпросните агитки, в контекста на расисткия скандал, се намират под нечия протекция и финансова опека.

„За себе си съм убеден, че това е организирано и то няма как да стане зад гърба на министър-председателя, отчитайки неговата чувствителност към подобен род изяви. Не може англичаните да предупреждават един месец и той да не вземе мерки. Не казвам, че непременно той е съучастникът е организацията, но като видим по-именитите фигури там, те са политически обвързани с Борисов. Основната вина за расистките прояви е в политиката, политиците институциите, а в конкретния случай в правителството“.

Петков коментира действията на Бойко Борисов по темата - искането на оставката на Боби Михайлов, пращането на ГДБОП в БФС.

„Г-н Борисов – поиска оставката на Борислав Михайлов, изпрати ГДБОП в Българския футболен съюз и обяви, че държавата ще страда заради шайка олигофрени без да изясни къде вижда собственото си място. Повтарям, че агитките не са възникнали вчера. Всички си спомнят, че през 2010 г. имаше една група ключови фактори за агитките, арестувани за наркоразпространение. Срещу нито един от тях не последва прокурорско обвинение и съдебно преследване. Днешният резултат много ясно показва, че те наистина са си близки с премиера Борисов и има за какво да му вярват. Борисов заяви, че е разпоредил да спрат парите за българския футбол. Този човек въобще не знае какви пари дава държавата и на къде те отиват във футбола. От парите, които държавата дава в професионалния футбол не влиза една стотинка, общо казано А и Б групите. Държавата няма отношение към финансирането на Националния отбор по футбол. Последните 4-5 години държавата дава по 1 100 000 лв. за детско-юношески футбол. Един от основните упреци към Българския футболен съюз би трябвало да бъде развитието на детско-юношеския футбол, допускането в отборите да имаме по 11 чужденци, да нямаме собствена школа, да нямаме развитие на собствени футболисти. Резултатът е в националния отбор. Борисов беше разпоредил да спре и този  1 100 000 лв., който отива в детско-юношеския футбол“.

Като пример за бездействието на институциите и отсъствието на контрол от тяхна страна Румен Петков даде протестите в ромските общности срещу Стратегията за детето. Промените в Закона за защита на децата и новият Закон за социалните услуги са в основата на притесненията и протестите на родители, посочи той.

„Причините трябва да се търсят не в диверсанти, евангелисти, агенти и партийци, а в самото правителство. От една страна, ксенофобията на т.нар. патриоти - основно обещание на Джамбазки и сега е "багери и валяци в гетата". Стратегията на Каракачанов и приказките на Джамбазки, подкрепяни и от В. Симеонов са език на омразата. Няма демократична държава, дори и не особено демократична, ако споменем предишния режим, където въпросите с гетата се решават с валяци. Това показва безсилие да се справят с  проблема и насажда разделения, за които тепърва ще плащаме всички. В тази среда на заплахи не трябва да се учудваме, че страхът от репресии, включително отнемане на деца, намира благоприятна почва. На второ място правителството продължава да е неспособно да влезе в диалог с протестиращите и да ги успокои. Заплахите с ГДБОП и приказките по телевизията не вършат работа“.

Петков посочи, че АБВ настоява в спешен порядък и в пряк контакт с протестиращите правителството да отговори на следните въпроси:

- ще се влиза ли в семейства с деца по анонимен сигнал? Анонимният сигнал може да води до разговор с родителите или детето, а не до влизане в дома.

- държавата не може да бъде замествана в своите функции по временно извеждане на деца и преценка за способностите за родителство от НПО

- детето не може самостоятелно да решава за получаване на социални услуги, още повече, които се предоставят от НПО и се заплащат от родителите

- да се дефинират ясно понятия като нарушаване на психологически комфорт и социално пространство, които могат да доведат до извеждане на деца от дома

- да се дефинират ясно условията за извеждане-заплаха за живота и за сериозно увреждане на здравето на детето

- да се преосмисли искането за сексуално възпитание в ранна възраст. Това може да става само с участието на родителите.

- да се отговори на другите притеснения на протестиращите и ако трябва, да се промени закона още преди да е влязъл в сила на 01.01.2020.

Румен Петков е категоричен, че правителството и парламентът ясно трябва да се разграничат от езика на омраза, ксенофобията и расизма на Патриотичния блок. Също така е задължително да се започнат целенасочени действия по премахване на гетата и социализация.

 

 

Публикувано на 17.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе 90-годишнината от рождението на твореца

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни