Румен Петков: Някой ръчно управлява „Булгаргаз“, ситуацията в енергийния сектор е изключително тревожна

Facebook Twitter

Някой ръчно управлява „Булгаргаз“, ситуацията в енергийния сектор е изключително тревожна. Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Управлението на обществения доставчик на „Булгаргаз“ е без дългосрочна перспектива и ясна визия. Това прави индустрията ни неконкурентоспособна, то не дава възможност на нашата индустрия да планира в средносрочен и дългосрочен план ценовата си политика на базата на гарантирани прилични доставки на газ, ценово добре мотивиран. Начинът на закупуване на алтернативен природен газ е непрозрачен и в разрез с международните практики и в този начин за закупуване на алтернативни доставки липсва обвързващ ценови механизъм с ликвидните пазари на Европа“.

Петков припомни, че през март АБВ са алармира, включително и със сигнал до КЕВР, за непрозрачната процедура за диверсификация на природен газ, обявена от обществения доставчик „Булгаргаз“ в резултат, на която се е закупил руски газ, но от Гръцката държавна компания.

„За съжаление, КЕВР не оцени, че това е абсолютно непрозрачна сделка, което ни кара да сезираме Агенцията за сътрудничеството между регулаторите на ЕС, защото впоследствие „Булгаргаз“ закупи допълнителни обеми, този път без каквато и да е процедура и ги закупи от фирми, които префактурират газта на българска виртуална точка“.

Резултатът е печален за всички нас – битови потребители, индустрия, топлофикационните дружества и се изразява в намаление на регулираната цена на електроенергия с „цели“ 5 стотинки на MW за четвърто тримесечие на 2019г. на фона на рекордно ниските цени в Европа през последните 6 месеца, коментира Петков.

„Ще сезираме КЕВР и прокуратурата за действията на „Булгаргаз“ ЕАД по отношение на така нареченото “Изменение на месечните и дневните количества газ от договорената доставка”, действия чрез които Булгаргаз доброволно се отказва от пазарен дял за сметка на трети страни“.

ПП АБВ ще изиска:

- проверка и отчет за необходимостта от промяна в договорената доставка през 2019г.;

- промяна в договора на „Булгаргаз“ ЕАД по отношение възможността от промени в договорената доставка на количества природен газ – въвеждане на ясни правила за всички участници на пазара;

- мораториум върху закупуването от страна на „Булгаргаз“ ЕАД на допълнителни обеми преди изработването и съгласуването с КЕВР на ясни критерии или пускането в действие на газовата борса, но най-вече преди да е договорена по-ниска цени на базата на решението на Европейската комисия от 24 май 2018г (съгласно което клиентите на „Газпром Експорт“ могат да поискат по-ниска цена, когато цената на газа им се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни цени - регулирана цена в БГ €23/MW при референтна цена от TTF ~€12-15/MW).

Целта е запазване на пазарните позиции на „Булгаргаз“ ЕАД при прозрачно договорени по-ниски пазарни цени за индустрията и населението.

 

 

 

 

 

 

Публикувано на 17.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни