Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

Facebook Twitter

Полезна и ползотворна среща проведоха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата (ЯТПП) кандидатите за общински съветници от ПП АБВ Атанас Христов, Таня Братанова, Александър Петров и бившият областен председател на партията Христо Христов. Единодействието между местната власт и структурите, които работят за икономиката на града, е изключително важна, това е нещото, което може да допринесе за развитието на Ямбол, категорични са кандидатите за съветници от АБВ. Важно е общественият живот да бъде поверен на компетентни хора, такива са кандидатите за общински съветници на АБВ. Атанас Христов е с две магистратури, управлява един от най-котираните провинциални застрахователни брокери. Таня Братанова е строителен инженер, с две магистратури, в момента учи трета. И двамата са млади хора. Александър Петров е добре познат професионалист и общественик.

Председателят на палатата - неправителствена организация с около 27-годишна история в Ямбол - Стойчо Стойчев, представи част от дейността й.  Палатата има и лицензиран център за професионално обучение с 37 специалности. За 10 години през него са преминали около 1200 души. Постига се гъвкавост в професионалното обучение и така нужната връзка между образование и бизнес.

Стойчо Стойчев сподели, че неговата оценка за ямболската икономика е различна от общоприетото мнение. Икономически, като производство, Ямбол не стои по-зле от общините в Югоизточен планов район Сливен и Бургас. Всеки ден от града ни излизат 8-15 тира с продукция, което не е за пренебрегване. Силно развити са машиностроенето, производството на мебели – отрасли, представени от множество фирми. ЯТПП работи изключително по европейски проекти, привлича европейски средства и ги транслира основно към предприятията. В момента ЯТПП работи по 10 европейски проекта, сред които са пет различни по „Еразъм+“, един на Европалати.

Стойчо Стойчев сподели несъгласието си с тезата, че градът е изчерпан и ако дойде инвеститор, няма да има кой да работи. Напротив – необходимо е да идват инвеститори. Ще има кой да работи при тях, това ще повиши конкуренцията, а тя -  постепенно благосъстоянието и заплатите. Той не подкрепя разпространеното схващане, че „в Ямбол няма нищо и не става нищо“. Има топ фирми, които се занимават с иновации, почти 100 процента от продукцията им е за износ, увери той и даде пример с изцяло ямболска фирма като „Химически продукти“.

Кандидатите за общински съветници от АБВ се интересуваха как местната власт би могла да бъде добър партньор на бизнеса и организациите, които му съдействат. От ЯТПП споделиха, че партньорската работа с община Ямбол, включително и по проекти, не е добра, за разлика от останалите общини в областта. Това не в полза на града, на бизнеса и трябва да се промени.

През последните 10-15 години в община Ямбол не функционира Съветът за социално партньорство, такива съвети има на национално, областно и общинско ниво и те произтичат от Кодекса на труда. В тях участват синдикатите, национално признатите работодателски организации и държавата. 

В Ямбол не е провеждан икономически форум дори за празника на града от две години, отбеляза Татяна Балъкчиева от палатата. Липсва място, където да се чуят проблемите и очакванията на бизнеса, да се търси решение.  Липсва комуникация между местната власт и бизнеса, а той  плаща данъци и създава благосъстояние.

По различен начин вече се правят пазарите в Европа и в Турция, сподели Стойчо Стойчев. В един ден от седмицата там общината позволява на едно пространство търговците и производителите да изложат стоката си и хората си купуват директно от производителите. Цените са в пъти по-ниски. През останалото време магазините си работят, без пазарите да ги конкурират. Според него тук идеята за пазарите е изкривена, те са се превърнали в зеленчукови магазини.

Друг пример за липсата на партньорство между община и бизнес е изложението „Произведено в Ямбол“, което не се случва вече 15 години. Правеше се и Коледен базар, а сега – не.

Срещата между кандидатите за общински съветници от АБВ и екипа на ЯТПП бе изключително ползотворна. Единодушно беше отбелязано, че една капсулирана, недостъпна и самодостатъчна местна управа, каквато бе досегашната, е вредна за Ямбол. Промяната ще дойде с АБВ и бюлетина № 14!

Публикувано на 17.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха венци на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни