Ивайло Калфин: Програмата на настоящия кмет е съставена от пожелания

Facebook Twitter

Ивайло Калфин е водач на листата на ПП АБВ за СОС – местни избори 2019. Заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов. Избран за  член на Европейския парламент през 2009 г. Четири пъти избиран за народен представител. В интервю за Агенция „БЛИЦ“ Ивайло Калфин сподели, с какво ще допринесе за благото на столичани, кои са приоритетите му и как ще разреши най-големите проблеми на града.

 

- С какво вашата платформа е по-различна от тази на останалите кандидати?

- С това, че ние не се надбягваме в обещанията. Като слушам кандидатите, особено за кметове, обещават всичко на всички по възможност веднага или следващата година. Всичко е „ще“, всичко е „нещо ще се случи“, всичко е „трябва да очакваме“. Програмата, която е на общината „Визия за София“ е пълна с пожелания, които струват 100 млрд. лева. Те няма да могат да се случат и в следващите 100 години.

Нашата кампания е свързана с нещо по-различно. Ние кандидатстваме за общински съветници. Фокусирали сме кампанията така, че в Общинския съвет да се създаде механизъм, в който да има прозрачност на парите, които внасяме в общината, като данъци и такси и това, което получаваме като обществени услуги.

Всъщност нашата кампания е много различна от тази на другите с това. Ние не обещаваме поредните спирки на метрото, изчистване на въздуха и т.н., а гарантираме, че в Общинския съвет ние ще направим така, че парите на столичани да бъдат прозрачни. От там ще се намерят доста резерви за допълнително строителство.

- Вече обявихте, че АБВ влиза в изборите с конкретни идеи и ясни представи какво трябва да се случи в София. Какви са те?

- Ще ви дам пример с няколко механизма, с които ще гарантираме, че бюджетът ще бъде прозрачен. Това не е нещо, което сме измислили, а нещо, което съществува като практика в различни страни.

Искаме и настояваме в СОС да се създаде специална Комисия по бюджетен контрол. Тази Комисия, след като приключи изпълнението на бюджета, след като мине одитът на Сметната палата, би трябвало да направи анализ как е изразходват бюджета, колко ефективно са похарчени парите, може ли да се търси по-добра ефективност, как са провеждани обществени поръчки.

В Европейския парламент има подобна комисия, в нея участват и българи. Тя дава публичност на абсолютно всичко, което се прави. Това е много важно.

Предлагаме да има и Съвет към кмета, който да се състои от представители на неправителствени организации, синдикати и работодатели, който да бъде Съвет за намаляване на злоупотребите. Един път в годината да излиза с доклад, в който да дава препоръки какво трябва да се промени в администрация или в нормативна база, така че да се ограничат възможностите за корупция и злоупотреби.. Този доклад също трябва да бъде публичен и да се разглежда от тази Комисия по бюджетен контрол.

Предлагаме да има административен омбудсман в София, защото сега, ако се обърнете към омбудсмана едно, че не е много популярно това нещо, и второ, че много често той ще ви каже „Няма законодателна уредба и аз нищо не мога да направя“. Има с години затлачени преписки, които не се знае как се движат в рамките на администрацията между районите и софийската централна администрация и т.н. Цялата структура на София е пирамидална и всяко решение се взима само от „Московска“.

Тук е много важно, преди всички електронни управления да се въведат, да се назначи човек, към когото всеки един столичанин може да се обърне и да каже, че има проблем.

Ето такива мерки, които са абсолютно изпълними и не искат повече пари, но дават много повече прозрачност, предлагаме.

- Ваши са думите, че София има проблеми, които много ни отличават от хубавите градове. Посочете кои са тези проблеми?

- Проблемите са свързани с цялата ни среда на живот. Има много малко тротоари, по които можем да се движим. Няма достатъчно място и достатъчно достъпна среда било за детски колички или за хора с увреждания, които се придвижват с помощни средства.

Градският транспорт, въпреки че се подмениха превозните средства, все още не е алтернативата на частния транспорт и затова ние виждаме задръстените улици и едни деца, които се разхождат през цяла София за да отидат до детска градина или до училище.

Онзи ден ми казаха, чев „Драгалевци“ от втората детска градина, която е новопостроена, от 250 деца само 8 са от „Драгалевци“. Така че си представяте какво обикаляне става с автомобили, за да се закарат децата и вечер да се приберат. Ето това са неща, които са свързани с удобството и уюта да живееш в един град. Те си имат решения. За съжаление, за някои от тях решенията трябваше да се вземат доста по-рано.

В квартала „Манастирски ливади“ живеят 22 000 души, а няма детска градина и училище. Затова в „Драгалевци“ е пълно с деца, които не са от там. Същото е в „Суходол“ и други места.

Много неща могат да се направят. За нас те трябва да станат възможни с общински фирми. Това е една голяма тема. Общинските фирми в развитите европейски градове не само, че са печеливши и дават добри услуги, но включително и това наскоро беше правена една презентация в Брюксел пред страните членки, как със средства на общински фирми примерно се строи цял квартал със социални жилища или се строи голям парк или нещо видимо. У нас от общинските фирми, които събират парите за „зелена“, „синя“ зона и т.н., първо е неясно за какво се използват тези средства и защо решихме, че най-важното е да построим аквапарк в София? Тук може да се спори доста.

Общинската собственост е много важна, за да може общината да носи отговорност за това, което прави, а не да вдига рамене.

- Какво не харесвате в досегашното управление на града?

- Няколко неща не ми харесват. Първото е липсата на прозрачност. Вие трудно може да се видите със софийски или с районен кмет. Достъпът е много труден. Ще се видите със съветници, с приемна и т.н., но не и с кмета. Достъпът до решенията, за да разберете как са минали обсъжданията и кой как е гласувал в Общинския съвет, го няма. Няма да видите отчетите и то подробностите с анализ на общинските фирми. Аз споменах „Градска мобилност“.  Тя събира огромни средства и трябва да строи паркинги. Нито един паркинг не е построен от тях. Къде отиват тези средства?

„Софийски имоти“ продължават да продават софийски имоти, докато в същото времедаже не се изкупуват, а се пишат за зелени зони частни имоти, коитоедин ден сигурно ще бъдат продадени от общината. Как работят, защо работят, каква е целта и дългогодишната стратегия за развитие на тези фирми, никой не знае и не може да каже . Защо единствената общинска фирма за почистване се сведе само до един район в София и той наема пак участници и техника, за да работи. Никой няма да ви даде отговор на този въпрос, колкото и да питате. В момента няма такъв механизъм в общината. Точно това искаме да променим. Не приемам и предложението на досегашния Общински съвет „Топлофикация“ да се даде на външно управление – на инвеститор, което означава да се повтори случая със „Софийска вода“ и двата американски ТЕЦ –а, да плащаме високи сметки и печалбите да излизат в чужбина.

- Защо решихте да влезете в „Битката за София“?

- Лично аз, защото имам доста опит и съм видял по какъв начин може да се развива един град. В София за мен Общинският съвет е обществена дейност. Бих искал и ще се радвам да видя Общински съвет сглобен не толкова на политическа основа, колкото от хора, които се грижат и милеят за града, имат идеи и гарантират на столичани, че ще имат едно честно управление. Опитът, който имам мисля, че ми дава основание да дам някакъв обществен принос към това градът ни да живее по-добре.

- Защо столичани трябва да гласуват за АБВ?

- Защото АБВ е различна от всички други. Ние не влизаме в съглашателства. Не предлагаме поредните строителства, а съвсем различна концепция с повече прозрачност, за да могат столичани да знаят къде отиват парите им, как се харчат и какво получават срещу тях. Просто сме по-различни и сме доказали, че сме открити. Достъпни сме за гражданите и мисля, че имаме всички основания да внесем един по-различен тон в софийския общински съвет.

- За Вас София е…?

- За мен София е родният ми град. Градът, в който живея и който обичам.

Публикувано на 22.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни