Ивайло Калфин по ФОКУС: Очаквам по-оспорвана битка за София и по-висока избирателна активност

Facebook Twitter

Ивайло Калфин – водач на листата на ПП АБВ за София, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Господин Калфин, тъй като сме в края на предизборната кампания, как оценявате кампанията до момента? Коректна ли беше тя, като цяло?
Ивайло Калфин: Специално за София мисля, че е коректна. Този път, за разлика от много предишни избори, има интрига. Очакванията са действително за по-оспорвана борба за избор за кмет и за повече представителство на повече партии в общински съвет. И мисля, че това ще бъде положително за София, надявам се да предизвика и по-висока активност, защото с 40% активност няма как да се променят нещата, които очакват софиянци.
Водещ: Дали ще има по-голяма активност предвид на интригата, която се разви на тези местни избори? Сякаш битката ще бъде доста по-оспорвана от предишните.
Ивайло Калфин: Ами надявам се това да стимулира повече хора да излязат и да гласуват. Традиционно има много хора, които казват: „Няма смисъл да гласуваме, той резултатът е ясен, предрешен е.“ Този път не е предрешен, така че до голяма степен ще зависи от това колко хора ще излязат да гласуват.
Водещ: Какви са приоритетите на АБВ за Столичния общински съвет? Кои са проблемите, които искате да решавате заедно с останалите членове на Общинския съвет?
Ивайло Калфин: Ние се кандидатираме за Общински съвет. Нямаме собствена кандидатура за кмет на София, защото искаме да променим начина, по който работи този орган – Общинския съвет. Основната ни цел е да направим по-прозрачни финансите, парите на столичани, данъците, които се плащат, това, което получаваме като услуги, и управлението на общинските фирми. И аз съм сигурен, че ще се намерят много резерви за допълнителни ангажименти, стига да са по-прозрачни финансите на общината. Имаме конкретни предложения в това отношение, взели сме ги от добрите практики в Европа, те не струват пари, могат да се направят веднага, така че могат да се случат.
Водещ: Кои от проблемите на столицата бихте определили така като най-съществените?
Ивайло Калфин: За мен би трябвало да бъде приоритет на приоритетите детските ясли и детските градини, осигуряването им, и то в квартала близо до дома на всяко дете. Става въпрос детски ясли и детски градини. Много спешен проблем е, макар че е невидим, е проблемът за въздуха в столицата, защото по данни на Световната здравна организация (СЗО) 2016 г. в България 17 500 души са починали заради лош въздух. Голяма част от тях живеят в София, това е невидим убиец, който се отразява и на децата, и на възрастните хора. За мен вземането на мерки е изключително спешно по този въпрос.
Водещ: Господин Калфин, използвам случая да вземем вашето експертно мнение в качеството ви на бивш външен министър и да ви задам няколко въпроса. Като този например, който е доста актуален – как оценявате военните действия в Сирия и отношенията Турция-Русия? Как това ще се отрази на международната общност?
Ивайло Калфин: Отношенията Турция-Русия във военната област са традиционно преференциални, бих казал, може би Турция е най-добрият партньор на Русия сред страните от НАТО. Това се видя и при Сирийската криза. Недопустимо беше абсолютно операцията на Турция в Северна Сирия. САЩ я позволиха, изтегляйки се от този район. ЕС се ограничи с няколко декларации и всъщност остави възможност Русия да бъде основния играч там. На срещата вчера между двамата президенти Путин и Ердоган, много дълго продължи, 6 часа е била срещата им, и на практика договориха вариант, който урежда и сирийското правителство, и кюрдите, и турците, и Русия, но в това уравнение липсват абсолютно ЕС, САЩ и т.н. Така че Русия засилва влиянието си в региона.
Водещ: Как коментирате последния случай с камиона, за който се предполага, че е български и намерен в Англия с 39 мъртви тела?
Ивайло Калфин: Ами как мога да си го обясня. Очевидно, че през България има трафик на бежанци, колкото и да казват, че е нулев натискът, продължава да има трафиканти, които превозват бежанци през България. И въобще целият този подход Европа да приема хора, които са влезли по всякакви начини, дава хляб на една огромна, многомилиардна трафикантска индустрия. Много хора изгубиха живота си в Средиземно море и по подобен вид превози. Мисля, че това е много тежко престъпление, за съжаление български участници има в тази мрежа.
Водещ: Да, макар да не е официално потвърдено, до момента се смята, че има.
Ивайло Калфин: Не, участие на българи в трафика е потвърдено. Даже има и мисля вече и присъди, но за това, което правят, и този огромен риск за живота на хората и участието в тази престъпна индустрия, според мен наказанията трябва да са много по-тежки.
Водещ: В края на нашия разговор, ще ви дам думата да кажете няколко думи на вашите избиратели, избирателите на АБВ.
Ивайло Калфин: Аз се обръщам към всички избиратели и столичани в частност, с призива да изберат в бюлетината или номер 14 в бюлетината, за да има повече прозрачност и повече съвременни европейски методи в управление на финансите на града.
Евелина БРАНИМИРОВА

Публикувано на 24.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни