Водачът на листата на АБВ за СОС Ивайло Калфин и кандидатът за кмет на Пловдив Любомира Ганчева обсъдиха с ръководството на КНСБ възможността за сътрудничество между синдикати и местна власт

Facebook Twitter

Водачът на листата на АБВ за СОС Ивайло Калфин и кандидатът за кмет на Пловдив Любомира Ганчева обсъдиха с ръководството на КНСБ възможността за сътрудничество между синдикатите и Столична община. В рамките на срещата с президента Пламен Димитров и представители на ръководството на синдиката Калфин посочи, че АБВ има серия от предложения за сътрудничество с местната власт и синдикалната организация.

"Всички инициативи, свързани със засилване на социалния диалог, с възможностите за по-активно участие на синдикати и въобще на социалните партньори във вземането на решения за нас са много добри. Те са свързани основно с изсветляване с бюджета на София. Калфин посочи, че АБВ предлага две основни мерки в тази посока

"Първата е в Общински съвет да се създаде една комисия по бюджетен контрол такава, каквато има в Европейския парламент, аз съм работил в нея. Там започва да се разглежда как са похарчени парите, ефективно ли са направени, може ли нещо да се препоръча, може ли нещо да се направи. Нещо, което сме виждали на други места, там не трябва да има тайни. Там би трябва да бъде цялата прозрачна информация за изпълнения бюджет, но това страшно много помага в бъдеще и въобще да си прави сметка някой, че ще се видят тези неща. Втората мярка, която предлагаме е свързана с многото процедури, които има в софийска община. Нуждата от повече граждански диалог, който го виждаме и на тези избори. Това, което предлагаме е един съвет към кмета, който ние си представяме с участието на социални партньори и неправителствени организации. Например, с годишен доклад да дава предложения как могат да се предложения нарушенията по отношение работа на администрацията, изразходване на бюджетните разходи. Такъв доклад, направен на практика само от гражданското общество ще бъде само от помощ. Надявам се всеки кмет, който няма против бюджета да е прозрачен би трябвало да приеме, защото това дава повече светлина и върху работата на администрацията и върху това как се харчат парите на софиянци".

Ивайло Калфин подчерта, че това са инструменти, които не искат нито някакви допълнителни средства, нито допълнителни щатове, но дадат ефект веднага.

"В това отношение търсим подкрепа и от вас, това са практики в развитите европейски страни и е хубаво да ги има тук у нас. Говоря си с различни опоненти, които питат защо вие го предлагате. Но никой не е казал по същество това не е добра идея. Втората тема е свързана с общинските фирми. За нас те трябва да бъдат общински действително. Това също е тенденция, която виждаме в големи европейски градове, за връщане обратно на общинска собственост на комунални услуги, които са давани на концесия. Не сме съгласни с консенсуса да се търси за топлофикация външен мениджмънт, който да дойде и да донесе още 500 млн. Сигурно ще има някои желаещ и сигурно той ще ги сложи в сметките, защо общината да не може да управлява този процес. Като сложим външен мениджмънт, не трябва да решаваме проблема. Би трябвало общината да е отговорна", коментира Калфин.

Той даде пример със случая със „Софийска вода“.

"Нашият проблем е свързан с отговорността. Сега си говорим за Софийска вода, вдигат рамене общинските съветници, казват тя е частна фирма. Ние каквото можем, правим, но има договор за концесия, частната фирма каквото може прави. Отговорността трябва да е на общината, ние не избираме частната фирма за 25 години напред, която да управлява важните за София дейности. Извинението, че няма начин България да има добро управление, ако не се даде на чужденец, не го разбирам. Ясно ми е, че не може да се прекъсне договора за Софийска вода, но да се върви към това общината да си носи отговорност и за чистотата и за топлофикация и за всички тези услуги, които се дават на гражданите. Другият приоритет е свързан с това, че има страшно много общински разрешителни режими за какво ли не. Част от тях са измислени от общините. Хубаво е електронното правителство, електронното управление, дано да стане скоро. Но преди да стане, трябва да се направи преглед и да се изясни това, което е като процедура. Надявам се да имаме възможност да работим заедно по общински теми с КНСБ включително условията на труд, заетост, колективни трудови договори", каза още Ивайло Калфин.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта огромната важност на изборите за местна власт.

„Те определят кой ще трябва да чува ежедневната болка на хората. 2/3 от всички административно държавни услуги се предоставят чрез местната власт или директно от местната власт. Активни сме много в тези избори, за разлика от други. Всяка община има конкретни изменения, които са им нужни, не като граждани, а като синдикални лидери в сферата на труда или на спецификата на сектора, най-вече образование, здравеопазване, социални дейности, култура, обществен транспорт. Това са най-коментираните области и там най-често имаме и искания и претенции и някакви ангажименти търсим от съветниците, които ще имат и имат много решаваща роля за управление. Например за запазване на обществения характер на градския транспорт. Общинските съветници са тези, които решават. Всичко решава кмета, но има въпроси, които решава и парламента. Опитваме се навсякъде да възродим, възродим и да възстановим традициите на тристранния дял на местни ниво", коментира президентът на КНСБ.

В срещата участва и кандидатът за кмет на Пловдив Любомира Ганчева, която посочи, че работата на местната власт е от огромно значение, защото пряко засяга качеството на живот на жителите на всяка община.

"Доходите в община Пловдив са изключително ниски. Средната от областни доходи за миналата година са 1 069 лв. при изчислена гаранция на бедността 774. В община Пловдив положението е още по-сериозно тъй като всички инвестиции, които идват са в съседните общини. В град Пловдив най-големият работодател в момента е общинската администрация, което за мен като икономист е изключително притеснително. Големи производствени предприятия не се разкриват в Пловдив. Основната част от индустрията, БВП идва от услуги, където няма как да е висока добавената стойност, защото са и по-ниски нивата на заплащане. Основното притеснение на пловдивчани е, че хората, които са в активна възраст напускат Пловдив, в основната си част да дойдат в София или да напуснат страната. Пловдив е притегателен център за много хора, които за съжаление идват от много по-бедните райони на страната, да работят за много по-ниските заплати. За мен като икономист на първо място е важно как и по какъв начин ще бъдат привлечени инвестициите, след това как ще бъдат задържани, за да може да се стимулира заетостта.

Любомира Ганчева посочи, че огромен проблем за Пловдив е съсипаният общински транспорт.

„Идеята ни е в следващия мандат е да се борим отново да го направим общински и да бъде безплатен и достъпен за ученици, студенти и пенсионери", посочи още тя. Ганчева добави, че друг голям проблем в града, за разлика от София, където няма места за детски градини, в Пловдив има места, но с изключително високи такси. "И една дългосрочна кампания на АБВ за безплатни ясли и детски градини за град Пловдив е изключително приложима, каза още Ганчева.

Публикувано на 25.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ: ПП АБВ задава базови въпроси

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпоредителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни