Любомира Ганчева изрази недоумение по становището на премиера Борисов, че „Балкански поток“ ще излезе по-евтино от „Южен поток“

Facebook Twitter

Зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева изрази недоумение по становището на премиера Борисов, че „Балкански поток“ ще излезе по-евтино от „Южен поток“. Пред медиите тя коментира, че подобна информация е не просто невярна, но и заблуждаваща общественото мнение.

„Парите за тези инвестиции, които дава българската държава, са нашите пари като данъкоплатци. Като човек, който се занимава с финанси, смея да твърдя, че когато се прави оценка, тя трябва да е на така наречената база за равни други условия. За информация по „Южен поток“– максималният капацитет е 63 млрд. кубични метра газ, като в изграждането на „Южен поток“ има включени приемен терминал и три компресорни станции. За „Южен поток“ все още има изградена компания с мандат до 2023 г. – петима души, които са в съвета на директорите, единият от които се намира в конфликт на интереси. В същото време „Балкански поток“ или втората тръба на „Турски поток“ на първо място като капацитет спрямо 63 млрд. куб. метра газ на „Южен“, е само с 10. Т.е., тя няма и 20% от общия капацитет. На второ място, в изграждането не влизат компресорни станции. Тези компресорни станции нашата държава трябва да си ги изгради допълнително за собствена сметка, като по предварителни оценки това са още 400 млн. български лева. На трето място, не трябва да се забравя и факта, че все още не е запълнен капацитета между България и Гърция. Възниква въпросът - защо се радваме на втората тръба на „Турски поток“, при положение, че на първо място капацитетът е близо 5 пъти по-нисък. Ние през „Турски поток“ ще заплащаме на Турция транзитните такси за доставка на газ, а в същото време ще губим транзитните такси, които до момента сме имали“.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков каза пред медиите, че изпълнителният директор на „Южен поток“ е директор и на „Ситигаз“ и припомни, че подходът един човек да заема няколко длъжности в енергетиката вече бе атакуван от Комисията за конфликт на интереси.

„Този борд на директорите за „Южен поток“, който, незнайно защо, след като Борисов многократно декларира, че се отказва от проекта, е назначен 2010 г., по времето на първото правителство на ГЕРБ. Тези пет човека досега си взимат едни прилични заплати, без да могат да обяснят какво са вършили. Ние от АБВ продължаваме да считаме, че едно от най-големите престъпления към енергийната сигурност и авторитет на България е отказът от изграждането на пряка доставка на руска газ за Европа. Дебело подчертавам, за Европа, и сега, благодарение на неспособността на нашето правителство да защити европейския интерес, всички европейски държави ще заплащат транзитна такса на трета държава, в случая на Турция. Това е политическа нищета и абсолютна неспособност да се защитават интересите на потребителите на България“, каза още Петков.
 

 

Публикувано на 28.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Площадът не е място за политическа бащиния

АБВ България

Любомира Ганчева: Защо министър Петкова не изпълнява ангажиментите си?

АБВ България

Почетен ден на Йордания в централата на АБВ затвърди междукултурните и бизнес връзките между  България и Хашемитското кралство

АБВ България

АБВ поздрави „Локомотив Пловдив“ и ЦСКА за отличното им представяне на Втория квалификационен кръг на Лига Европа

АБВ България

Румен Петков за случаите, прославили "Новичок"


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни