Любомира Ганчева: Решението на КЗК за ЧЕЗ е лош сигнал за инвестиция и бизнес в България

Facebook Twitter

Не е изненада за никого, че компанията ЧЕЗ възнамерява да съди в международен арбитраж  България. Това заяви пред медиите зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева, като подчерта необходимостта от ясно регламентирана отговорност по въпроса.

„Питам отговорните власти - кой чиновник и кое физическо лице с трите си имена ще понесе отговорност, когато ЧЕЗ осъди България. Кой е този, който ще стане и ще каже - аз съм виновен за това, че международен инвеститор осъди българската държава. Тук не става въпрос за действия или бездействие на двама, трима, петима високоплатени чиновници, а за цялостната политика и лицето на България“.

Любомира Ганчева коментира и проведената от КЗК процедура по формиране на становище за ЧЕЗ, като подчерта, че налице е силно опорочаване.

„Становището на КЗК по отношение придобиването на компанията ЧЕЗ си прилича с миналогодишното по изсмуканите от пръстите доводи и несъстоятелните аргументи. КЗК в конкретния случай не дават разрешение за придобиването на компанията, тъй като може да се направи свръзката между продажбата на ел. енергия и застраховката, която дружеството купувач би могло да направи със свързани компании. За нас буди недоумение как така отново КЗК не вижда проблем, че това вече се случва на енергийната борса. На второ място, дали си даваме сметка, че с едно такова решение на държавна институция ние даваме един повече от плашещ сигнал за международните инвеститори - когато ти си закупил едно дружество и се опитваш да го продадеш повече от две години, а държавата ти пречи, какъв сигнал даваш на инвеститора – елате, инвестирайте в България и това ще ви бъде до живот“.

Междувременно ПП АБВ подготвя сигнал за нарушение по процедура на алтернативни доставки на природен газ в Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER), съобщи Любомира Ганчева.

„Ние се обърнахме към КЕВР по отношение на нарушена процедура за алтернативни доставки на природен газ. Тъй като отговорът намираме за крайно незадоволителен, в момента подготвяме необходимите документи и ще сигнализираме ACER“. Ганчева посочи, че това е не просто нарушение на прозрачността на доставка на природен газ, а нарушение, което отново всички плащат.

“На база от март месец до момента крайно ниските цени в Европа на LNG доставки в България това, което държавното дружество успя да извоюва са 0.05 лв. по-ниска цена за трето тримесечие. Не мисля, че им друга държава в ЕС, която е успяла толкова значително да си намали цената. За съжаление обаче в новия енергиен период вероятно ще сме свидетели на още по-голям ръст на енергийно бедните хора. Надявам се, че някой най-накрая ще понесе политическата и административната отговорност за това“, коментира Ганчева.

 

 

 

 

 

 

Публикувано на 28.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Площадът не е място за политическа бащиния

АБВ България

Любомира Ганчева: Защо министър Петкова не изпълнява ангажиментите си?

АБВ България

Почетен ден на Йордания в централата на АБВ затвърди междукултурните и бизнес връзките между  България и Хашемитското кралство

АБВ България

АБВ поздрави „Локомотив Пловдив“ и ЦСКА за отличното им представяне на Втория квалификационен кръг на Лига Европа

АБВ България

Румен Петков за случаите, прославили "Новичок"


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни