Румен Петков: Нормативната уредба и технологията на подготовката на изборния процес имат много дефекти, които доведоха до огромен брой недействителни бюлетини

Facebook Twitter

Нормативната уредба и технологията на подготовката на изборния процес имат много дефекти, които доведоха до огромен брой недействителни бюлетини. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира пред медиите резултата от местния вот. Той припомни, че от години партията настоява за активна регистрация на избирателите, което ще отнеме въпроса за актуалността на избирателните списъци.

„Сегашната нормативна уредба е такава, че лишава повече от половин милион българи от участие в избор за кмет на населеното място, което обитават. Не по-малко от 2 000 населени места не участват в гласуването. Това е елемент от демотивацията на хората, които се чувстват съпричастни към демократичния процес и демократичния избор. Процедурата, която е приета от законодателя, и която включва членовете на СИК да разпитват гласуващите вие за кого ще гласувате за кмет, за съветници, за кмет на населено място е много извън предварително заложената идея за таен вот. Ако аз не искам да гласувам за съветници защо трябва да лъжа, за да скрия гласа си“.

Петков определи резултата на АБВ София, Пловдив, Стара Загора, Бургас като много лош.

„Аз твърдя че в София е абсолютно неадекватна оценката представянето на АБВ. Аз знам за повече от 1 500 преференции, които не са отбелязани в протоколите. Аз не поставям под съмнение изборния резултат, но тук са няколко десетки от гражданите на София, които са идвали да кажат, че тяхната преференция не е отбелязана. В Карнобат сме пуснали 6-7 жалби да се предприемат мерки срещу купуването на гласове. Аз не знам да са предприети. И твърдя че това не е най-добрият начин за организация на контрола. Няма как да не приветствам общините, които се представиха много силно. Ние имаме избран кмет на първи тур, говоря като ПП АБВ, в Батак. И в 15 общини, в които сме в коалиция, в някои от тях сме водещи в коалицията. Повече от 25 са селата, където партията има избран кмет като участие самостоятелно в изборите. Имаме Общини, в които имаме движение нагоре - Силистра, Добрич, Левски“.

Петков посочи също много силното съвместно представяне с на АБВ с БСП в Русе.

„Русенското ни представяне показа как се държат гражданите, когато видят силна алтернатива на бруталния начин на управление, който се упражнява на определени места от ГЕРБ. Имаме общини, в които потенциалът беше реализиран в много голяма степен. В Плевен запазихме в много трудна ситуация трима съветници, които имаме“, каза още Румен Петков.

Публикувано на 29.10.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни