Румен Петков пред агенция „Фокус“: БАЦИС е така направена, за да може да се стимулира контрабандната търговия с горива

Facebook Twitter

Фокус:Г-н Петков, тема на дебат от изминалата седмица е докладът на ДАНС за БАЦИС. Опозицията твърди, че този доклад ще отговори на въпроса дали трябва да има вот на недоверие, а службите и управляващите, че няма манипулации в системата. Според вас трябва ли да бъде разсекретен докладът?

Румен Петков:

Разбира се, че трябва да бъде разсекретен, въпреки че опозицията вече го раздаде. Според мен тук трябва да бъде прегледано на какво основание го е направила. Ние от АБВ още в късната есен на 2015 г. информирахме обществото чрез медиите, в това число и чрез вашата агенция, че системата е така направена, за да може да се стимулира контрабандната търговия с горива, да може да не се преглежда, както се полага търговията с алкохол. Това е видимо. Сами разбирате, че е гавра с българските граждани, гавра с НАП. Тогавашното ръководство на Агенция „Митници“, създаде системата, за да бъдат правени пробиви в нея и да се спекулира с търговията с горива. Дали това е станало с мълчаливото съгласие на Министерството на финансите е друг въпрос, но от това следваха огромни загуби. Сега ми говорят как еди-коя си година си вдигнали приходите от акциза на цигарите, алкохола, горивата. Като се повишава акцизът как няма да се вдигнат приходите? За това ние от АБВ сме алармирали. Включително г-н Кирил Цочев направи среща с Петролната и газова асоциация в Народното събрание. Бяха поставени редица въпроси. Не се взеха никакви мерки. Днес се говори, че правили бележки, препоръки и те са отразени. Въпросът е защо се стигна до там да се създаде система, която очевидно е опорочена. И този въпрос не е откритие.

Фокус:

Кои са най-притеснителните твърдения, изнесени за системата до момента?

Румен Петков:

Не мога да кажа кои са най-притеснителните твърдения, защото сред тях има и спекулативни. Затова е важно докладът да бъде разсекретен. Без да се разсекрети докладът, без да бъде подложен на солидна експертиза, е много прибързано да се говори кои са най-големите проблеми.

Сега някой ще каже, че като го разсекретят ще се видят белите петна и пробитите места в системата. Трябва да е ясно, че правителството на Пламен Орешарски имаше волята да тръгне да търси намирането на такова решение. Добре е за България, че се търси такова решение, друг е въпросът, че беше направено по порочен начин.

Фокус:

Системата е създадена в първия мандат на ГЕРБ. Как се е осъществявал контролът на акцизите преди това?

Румен Петков:

Преди това имаше политическа воля за борба с контрабандата. 2005 г. заварихме контрабандният дял на тютюневи изделия на българския пазар близо 40 % - огромна цифра. През 2008 г., когато съм излязъл от министерството, той беше свален на 7 %. Оттогава насам все някой го бори. Това са изследвания, които са правени от големите европейски компании. Всичко е въпрос на политическа воля и на организационни и управленски стъпки и действия. Днес министърът на финансите многократно говори за складовете, които са оборудвани с техника за стриктен контрол без човешка намеса. Сами разбирате, че министърът е убеден, че половината му служители са корумпирани след като е много горд, че не ги допуска да имат допир до системата. Това е друг въпрос. Тук ако не се погледне къде са горивата, къде и как са докарвани танкерите, ако не се видят информациите, които и ние от АБВ сме вадили в публичното пространство, ако не се видят докладите и информациите, които са вадени от Петролната и газова асоциация, значи нищо не се прави. Всичко е прах в очите. Не е добре точно БСП днес да спекулира с тази тема, защото системата беше възложена от първия мандат на ГЕРБ, но БСП са имали възможности да влияят върху тази система. С днешна дата да се вдига този шум е грозно и спекулативно.

Фокус:

Смятате ли, че откакто е създадена системата тя е ефективна и откривате ли слабости в нея?

Румен Петков:

Неслучайно подчертах на няколко пъти от 2015 г. насам ние сме единствената държава в ЕС, която има няколко вида складове. Имаме данъчни, акцизни и транзитни складове. Няма институция, която има „капацитета“ да обясни какво налага това „разнообразие“ на складовете. Защо Министерство на финансите не взима мерки да реши този въпрос, никому не е ясно. Това е един от големите ни проблеми. Оттук нататък са тези възможности за посегателство върху самата система. Днес да се говори, че видиш ли са взети мерки. Да, мерки са взети, но много късно. Независимо от сигналите, които са огласявани от нас от АБВ и от Петролната асоциация, всичко това е закъсняло. Направен е голям пробив в набирателната система и в много пари са отишли в черни каси. Тук, който каквото ще днес да приказва за това положение сегашното ръководство на Агенция „Митници“ няма никаква вина. Напротив то прави всичко възможно без известния ни доскоро параден шум и фанфари да си върши работата. Нека да не се прехвърлят вини и отговорности там, където ги няма. Нека, когато БСП вади тези случаи, бъдат малко по-скромни и обрани в поведението си, защото те са част от налагането на тази порочна система.

Публикувано на 23.01.2018 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ръководството на ПП АБВ изложи пред председателя на КЕВР притесненията си от обявената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за диверсификация в доставки на природен газ

АБВ България

Румен Петков пред КРОСС: Този цинизъм в политиката отвращава хората

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с граждани на район „Подуяне“

АБВ България

Румен Петков: Каквото за Цецка, това и за Цецко. Ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ

АБВ България

Националният съвет на АБВ-Младежи номинира петима като кандидати за евродепутати, започва инициатива ББ trash challenge – без боклуци


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни