Кметът на Мездра Иван Аспарухов даде положителна оценка за участието на партията в местните избори

Facebook Twitter

Кметът на Мездра и член на ИБ на АБВ Иван Аспарухов даде положителна оценка за участието на партията в местните избори. Единият от аргументите е, че за разлика от предишните местни избори, където ресурсът на партията беше много по-голям, като парламентарно представена, бяха постигнати минимални резултати.

„На тези избори с изключително ограничен финансов ресурс постигнахме много добри резултати като кметове на общини и като подкрепа на други кметове. Постигнахме и нещо много важно, което за мен като човек, работил дълго време в лявото пространство, избиран като независим кмет, подкрепян от левите сили, имахме възможността да се преборим срещу двата политически мастодонта - ГЕРБ и БСП. Това беше неравна битка. Това са хора с опит в местното управление, като Георги Димитров в Карнобат, Людмил Веселинов в Попово, Паунов в Батак“.

Пред медиите Иван Аспарухов коментира, че ако в лявото пространство налице беше поне минимална възможност за сътрудничество, то на много места резултатите щяха да са различни.

„Не АБВ е капсулираната партия, капсулираната партия в лявото политическо пространство е БСП. И този шанс от политическа гледна точка АБВ няма да пропусне. В крайна сметка, ако 40% от вота на тези местни избори беше купен, 60% беше този на интелигентните хора. И ние оставаме в тази сфера, оставаме в зоната на 60-те процента некупен вот в България и ще отстояваме тази позиция“.

Иван Аспарухов посочи, че по отношение на местното самоуправление има няколко неща, които трябва да бъдат въведени.

Необходими са усилия да се въведе второ ниво на местно самоуправление. Държавата ни от 2012 има ангажимент към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да го въведем и не го изпълняваме. Борбата в ЕС е за регионите и средствата по европейските програми са за регионите. Друг е въпросът защо не го създаваме. Не го създаваме, защото отдавна в Европа средствата в ЕС не се разпределят на национално ниво, а се разпределят на регионално и оттам надолу, за да може да се оправи състоянието като икономика и демография“.

Аспарухов посочи като приоритет и битката за децентрализация в общините.

„Всякакви популистки изказвания за това, че трябва да бъдат безплатни детските градини, детските ясли наливат само вода в неразпределените разходи на общините, защото те се финансират от местни данъци. Достатъчно общините са с финансов дефицит в местните дейности, защото нито един приход не може да покрие разходите и ангажиментите на общините. Задължително трябва да проведем битка за преотстъпване на част от данъчната тежест на общините. Основно говорим за подоходното облагане. Така, както беше, преди влизането ни в ЕС – в общините влизаха 50% от доходите на лицата. Причината е само една, че сега в момента един кмет няма никаква полза от това, че ще разкриват работни места на територията на общините. Повечето му ползват услугите и инфраструктурата на общината, а в същото време няма никаква полза от това, че на територията на една община има завод за 2 000 или 2 500 човека, защото няма никакъв принос към общинския бюджет“.

За да се случи това, Аспарухов е категоричен, че по темата трябва да се активизира Националното сдружение на общините в България, което е основен преговарящ.

„Тя е най-голямата неправителствена организация в България, която може да преговаря на ниво министър-председател“. А що се отнася до изборното законодателство, Аспарухов го определи като  тежък проблем.

„Затова ние ще настояваме за сваляне на прага така, както беше преди няколко години, за избора на населени места. Сега са 350. При мен са 16. Аз ако съм политически лоялен, ще назнача всички от нашата партия. За това става въпрос в държавата. Трябва да се избира кмет на населеното място. Това е важно от гледна точка на активирането на хората. Задължително трябва преди всички избори да има активна регистрация, за да се премахне феноменът с така наречените „мъртви души“. Така че може хората с интелект и потенциал да има смисъл да гласуват, а не да избират купените групи кандидатите за кметове и народни представители“.

Публикувано на 10.11.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока

АБВ България

Румен Петков: Изгонването на руските дипломати е стремеж на премиера Бойко Борисов в така наречената антируска вълна да каже, че громи русизма


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни