В равносметка за 30-те години от началото на промените в България, лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка изрази съмнение в положителните резултати от прехода

Facebook Twitter

В равносметка за 30-те години от началото на промените в България, лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка изрази съмнение в положителните резултати от прехода. Пред медиите тя призова да излезем от идеологията и клишетата и да направим обективна равносметка.

„Не оценка, а равносметка. Не отричаме демокрацията, но и тя не трябва да отрича недостатъците си. Кой спечели от промените? Започнахме на равни начала с останалите източноевропейски държави. Само, че за 30 години, у нас реалността днес е такава, че за 30 години след началото на промените и въпреки някои постижения, България продължава да е най-бедната страна в ЕС със средна месечна заплата от 300 евро. Под линията на бедност у нас са 1,5 млн. българи. Налице е проблем с имиджа ни в Европа, откъдето не секват критиките за неуспеха ни в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. България стана първата страна в ЕС, чиито европейски фондове бяха блокирани. Системата на обществените поръчки се превърна в основен извор на корупция“.

Като други резултати от 30-годишните промени у нас Заячка посочи растящата престъпност; организирани престъпни групи, социална деградация на огромни части от населението, както и демографски крах – над 2 млн души и високата смъртност - 15,3 промила.

„България е с най-ниска продължителност на живота в ЕС, но и с най-висока преждевременна сърдечносъдова смъртност; тревожна е статистиката че сме в топ 3 на държавите с детска смъртност. България също е между страните с най-високи доплащания от пациентите (40-45%). Системата ни е 50/50 държава – пациент. Смело може да се каже, че системата ни на здравеопазване е пазарна и позорна“. Аз съм представител на поколението, което плаща цената на прехода. Смело мога да кажа, че трябва да се концентрираме върху засилване на социалната стабилност чрез постепенно изграждане на социална държава. Това е тенденция, която се възприема от все повече развити държави, посочи Заячка.

 

 

Публикувано на 10.11.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха венци на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни