Любомира Ганчева за Бюджет 2020: Бюджет, който бетонира статуквото и плашещо лишен от изненади

Facebook Twitter

Бюджет, който бетонира статуквото и плашещо лишен от изненади. Така зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева определи Бюджет 2020. Пред медиите тя припомни, че миналогодишният държавен бюджет бе определен от Министерството на финансите като социален.

„Резултатът към момента е, че България е държавата с най-висок процент на бедност в ЕС, държавата, в която 42% от хората живеят в тежки материални лишения, държавата с най-голямо неравенство - разликата между хората с най-ниски доходи и хората с най-високи доходи е с 8 пъти разлика, при средно за ЕС ниво 4 пъти. Това са резултатите от социалния бюджет за 2019“.

Според анализа на Ганчева в Бюджет 2020 е настъпил ледников период по отношение на основни параметри, като например замразеното е обезщетението за безработица което остава на сумата от 9,20 лв. дневно или средно по 200 лева на месец.

„Замразено е майчинството през втората година на 380 лева. Майчинството за втората година достига нивата на линията на бедността. Това е социална и демографска политика в действие. Замразено е нивото на максималния осигурителен доход на 3 000 лева и е замразено и нивото на максималната пенсия на 1 200 лева. Има политика за увеличаване на доходите, но тя е по-скоро проформа“.

Любомира Ганчева подчерта огромната важност на социалните мерки в бюджета. Тя е категорична, че всяка една от тях може в момента може да бъде финансирана от Бюджет 2020.

„Може да се погледне, че финансовото министерство удобно си е заложило между два и три милиарда лева удобен буфер. На първо място боде очите 1,4 милиард вноска на България в ЕС. Ако управляващите за повече от десетилетие членство в ЕС не знаят колко ни е вноската, аз им казвам, че е 400 милиона лева. Тоест, този 1 милиард могат да го дадат за нашите шест социални мерки. На второ място - заложени са 2 милиарда за допълнителни военни разходи. Ние, доколкото си спомням, вече платихме едни, повече от скъпи, изтребители. Какво ни се готви? Нови такива или нови други разходи? Тези 2 милиарда отново могат да се пренасочат за шестте социални мерки, които АБВ предлага отдавна - въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, преизчисление на пенсиите, безплатни ясли и детски градини като национална политика, безплатни лекарства за всички деца до 7 години и диференцираните ставки на ДДС – всяка от тях може да се понесе от Бюджет 2020“, каза Ганчева и подчерта, че за всичко това е необходима единствено политическа воля“.

 

Публикувано на 10.11.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока

АБВ България

Румен Петков: Изгонването на руските дипломати е стремеж на премиера Бойко Борисов в така наречената антируска вълна да каже, че громи русизма


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни