ПП АБВ пое ангажимент да съдейства за обнародването на стенограмите от разговорите между държавното ръководство на Русия  със Западния свят от времето преди 10 ноември 1989 година

Facebook Twitter

На 10 ноември ПП АБВ пое ангажимент да съдейства за обнародването на стенограмите от разговорите между държавното ръководство на Русия  със Западния свят от времето преди 10 ноември 1989 година . Тези документи хвърлят нова светлина и върху събитията на Прехода.

 

Трети разговор между М. Горбачов и канцлера на ГФР Х. Кол,

14 юни 1989 г., Бон (насаме)

 

(….) Кол

Бихме искали да разглеждаме Вашето пристигане, г-н Горбачов, като завършек на враждата между руснаците и германците, като начало на действително добросъседски и приятелски взаимоотношения. Сам разбирате, че тези думи са подкрепени от волята на целия народ, волята на тези хора, които Ви приветстват на улиците и площадите.

Аз, в качеството си на канцлер, с удоволствие се присъединявам към това волеизявление и още веднъж Ви заявявам, че провежданата от Вас политика ми е „по душа“, че Вие сте ми симпатичен като човек.

 

Горбачов

Благодаря Ви за тези топли думи. Много ме трогнахте. Ще Ви отговоря с взаимност, ще се постарая да не Ви разочаровам.

Искам съвсем откровено да Ви кажа следното: имаме информация, че в Съвета за национална сигурност на САЩ е създадена специална група по дискредитиране на „перестойката“ и лично към мен. Когато ни гостува Бейкър, ние директно го попитахме за това. Той, както и съпровождащите го лица, някак си се смутиха, но не дадоха конкретен отговор, а започнаха да ни уверяват, че всъщност не било точно така. Обаче аз имам потвърждение, че такава група действително съществува. Мисля, че добре разбирате, г-н федерален канцлер, това, което аз изпитвам.

Кол

Благодаря Ви за откровението. Аз нищо не съм чувал за такава група. Ако тя съществува, то не мисля, че е създадена по инициатива на Дж. Буш или че е натоварена с такива задачи, които Вие формулирахте. Може и да съществува, на са й възложени някакви наблюдателни, но в никакъв случай не подривни функции.

(….) Кол

Ще Ви бъда признателен. Довеждането на тази история до край още повече ще закрепи Вашият международен авторитет.

Сега няколко думи за нашите общи приятели. Да ви кажа честно, че не ми дава мира Е. Хонекер. Съвсем скоро неговата съпруга излезе със изявление, с което призова младежта на ГДР, в случай на необходимост и с оръжие в ръка, да защити завоеванията на социализма от външни врагове. Очевадно е, че под външни врагове тя подразбира социалистическите страни, които провеждат жизнени реформи, стимулират демократичните процеси, вървят по свой собствен оригинален път. На първо място, разбира се, имат предвид Полша и Унгария. Странно е, разбира се, това заявление.

Горбачов

Как са работите Ви с Полша? (Как се развиват взаимоотношенията Ви с Полша)

Кол

Страната се намира в затруднено положение. Но ние искаме да й помогнем да излезе от кризата. Както и в отношенията си с ГДР, ние не искаме никаква дестабилизация.

Утре в Полша заминава Митеран. Ние се уговорихме, че Франция първа ще протегне ръка на поляците, ще им окаже материално съдействие под формата на кредити. След което в Полша се планира визита на Дж. Буш. Що се касае до мен, то аз съзнателно реших да отида в Полша трети, след французина и американеца. Германците и поляците ги свързва нещо друго. През тази година се навършват 50 години от началото на Втората световна война. Вероятно по това време ще отида в Полша. Така или иначе би ми се искало моята визита във Варшава да бъде в полза на примирието между немците и поляците, независимо че си давам сметка, че това никак няма да е лесно.

Горбачов

Трябва да се подкрепят поляците, в момента те нямат по-силна фигура от В. Ярузелски.

Кол

Ние също имаме предвид оказване на материална помощ на Полската народна република. Взимам за сведение Вашите думи, г-н Горбачов.

Отношенията ни с унгарците също се развиват добре. Там също бихме искали да няма дестабилизация, затова когато се срещам с унгарците, им казвам: водещите за сраната ви реформи ние разглеждаме като ваша вътрешна работа и се отнасяме към това със симпатия. Ако желаете да чуете нашия съвет, то ви препоръчваме да не набирате прекалена скорост, защото може да загубите контрол върху лостовете на управление и механизмът ще започне да работи нахалост.

От всички соцстрани най-безнадеждни са отношенията ни с Румъния. Няма никакво движение, плътен мрак и стагнация. Неразбираем ми е Чаушеску. Не си ли дава сметка за това, колко смехотворен култ си е създал в страната? Не ми се вярва, че насериозно си е помислил, че е направил румънците най-щастливите хора на света.

 Горбачов

Странно, разбира се, в центъра на цивилизована Европа, в държава с огромни исторически традиции, изведнъж се възцарява някакъв семеен клан. Нормално би било да го има някъде, както в Корея, но тук, близо до нас, такъв примитивен вид.

Кол

А българите ми харесват. Ако сравним България в първите следвоенни години с това, което представлява сега, то разликата е между небето и земята. При нас често пристигат български представители – както ръководители, така и обикновени специалисти. Те разсъждават съвременно, жадно усвояват нашия икономически (стопански) опит и, както се убеждаваме, съвсем ефективно го прилагат на практика. Много ми е симпатичен Т. Живков. Той отдавна заема поста си, по моему от 1956 година, когато аз все още завършвах училище. Много гъвкав политик. Срещал съм се с него няколко пъти и той винаги критикува тези ръководители на различни отрасли на народното стопанство в България, които не са се справили със своите задължения през изминалите години. Любопитно е, че той говори за това сякаш тези хора на се влизали в неговото лично обкръжение и той не им е давал никакви разпореждания, а е наблюдавал отстрани всичко случващо се.

Най-голямо безпокойство предизвиква обстановката в Югославия. Икономиката там се задъхва, а никой не знае как да й помогнем. Трябва да се мисли за това, че Балканите не трябва да се превръщат в огнище на дестабилизация.

Аз вече казах, че по отношение на соцстраните, по отношение на Съветския съюз, ние провеждаме ясен курс на невмешателство във вътрешните работи. Но политиката на невмешателство може да бъде два вида (в две категории). Едно е да седиш в театралната ложа, наблюдавайки всичко случващо се на сцената, а когато действието завърши, да кажеш, както се вика, всичко това го предвидихме, предсказахме, по-различно не можеше и да бъде. Ето, толкова умни хора сме.

 

Публикувано на 14.11.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока

АБВ България

Румен Петков: Изгонването на руските дипломати е стремеж на премиера Бойко Борисов в така наречената антируска вълна да каже, че громи русизма


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни