Пламена Заячка по ФОКУС: Страната ни има какво да спечели от едно ново затопляне и динамика в отношенията с Куба

Facebook Twitter

                Лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 16 ноември, когато се навършват 500 години от основаването                                      на столицата на Куба – Хавана.

Фокус: Г-жо Заячка, днес се навършват 500 години от основаването на град Хавана. Наскоро бяхте на посещение там. Какво ще пожелаете на своите приятели и съмишленици по повод празника им?
Пламена Заячка:На първо място трябва да кажа, че кубинците са изключително горд и достоен народ. През последните 60 години показаха и чувство на единство, което ние за съжаление в последно време нямаме. Пожелавам им да продължават все така гордо и достойно да отстояват себе си и позициите си. Куба се явява неформален лидер на цяла Латинска Америка. Пожелавам им да постигне целите си, защото 60 години санкции са повече от достатъчни. Международната общност показа, че Куба не е сама. На форума „Солидарност“, който ние посетихме имаше над 90 държави, повече от 1300 участници, около 700 организации и политически партии. Проведе се 27-мо гласуване в ООН за сваляне на санкциите и икономическата блокада на Куба. 188 държави заявиха подкрепата си за Куба. Това е изключително важно постижение на кубинския народ. Ние като политическа партия ще работим за свалянето на тези санкции в няколко насоки, включително и ще предложим това да бъде един от обсъжданите въпроси в САЩ по време на посещението на нашия министър-председател.
Фокус: АБВ е първата партия през последните 20 г., която има официално посещение в Куба, а Младежката организация на АБВ бе първата приета от младежката комунистическа партия там. Планирате ли съвместни мероприятия през 2020?
Пламена Заячка:Да, изключителна чест за АБВ - Младежи е, че получихме тази първа по рода си покана за политическа партия и младежка организация от България. С ръководството на Кубинската младежка организация планираме множество инициативи. Включително АБВ – Младежи ще посетим техния младежки конгрес догодина и ще отбележим заедно 60 години дипломатически отношения между България и Куба.
Фокус: Какви сигнали дава посещението на АБВ в Куба по отношение на сътрудничеството на държавите ни?
Пламена Заячка:Може да се каже, че АБВ отвори вратата към Куба. Тези връзки, които установихме с Комунистическата партия са нещо, което не се е случвало последните десетилетия. Това е добър сигнал и от гледна точка на годишнината, която предстои от установяването на дипломатическите отношения и е голямо и високо признание за дейността, която осъществява АБВ и връзките, които развива. Те са полезни не само за партията, а и за България. Политиката за промяна на отношението към Куба е факт и в ЕС. Той промени курса си на движение и изгражда по-тесни връзки с Куба на фона на нарастващия натиск от страна на САЩ. Дори септември месец Федерика Могерини беше в Куба и се проведе вторият съвместен съвет във формата ЕС – Куба. Там на място Могерини потвърди стремежа на ЕС да се задълбочи търговията с Куба и да се противодейства на вълната от съдебни дела срещу европейски предприятия, които Вашингтон увеличава. Друго нещо – ЕС постоянно повтаря позицията си относно разглеждането на незаконното извънтериториално прилагане на мерки от страна на САЩ. Многократно потвърди позицията си на ефективна защита на европейски инвестиции. ЕС е най-големият инвеститор в Куба. Държавата е най-големият търговски партньор на ЕС и търговията надвишава над 3.5 млрд. само за 2018 г. От 2008 г. насам Съюзът е инвестирал около 200 млн. евро за подкрепа на развитието на Куба в сферата на земеделието, на околната среда и в модернизацията на страната. Може да се каже, че тези последни години са най-добрият период на отношенията между Куба и ЕС. Това се потвърждава от факта, че преди две години започна новата глава в отношенията именно с подписването на едно историческо споразумение, което е първото по рода си за политически диалог и сътрудничество. Това споразумение се състои от три основни глави, като основната е политически диалог, сътрудничество, секторни политики и търговско сътрудничество. Тук е редно да попитаме какво направи България за тези две години като част от това споразумение, като член на ЕС. Къде е Комисията по външна политика на Народното събрание? Ние ще настояваме от АБВ да се направи парламентарна делегация в най-близък срок. Ще работим и за обмяна на студенти. Там проведохме среща с ръководството на най-стария университет в Куба – Хаванския, който е на 300 години и е изключително високо подготвен. Друго, което е като конкретна инициатива, е възстановяване на традицията на младежки студентски бригади в Куба. Това са конкретни разговори, които сме водили там на място и сме поели ангажименти да осъществим. Всичко ще бъде под патронажа и шапката на 60 години от установяване на дипломатически отношения България – Куба. Страната ни има какво да спечели от едно ново затопляне и динамика в отношенията. Тяхното здравеопазване е на високо ниво. Двете постижения на Кубинската комунистическа революция това са масовият спорт за всички и майсторството в спорта. Ние наистина можем в тези сектори да спечелим много от развиване на сътрудничеството с тях.

Деница КИТАНОВА

Публикувано на 18.11.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока

АБВ България

Румен Петков: Изгонването на руските дипломати е стремеж на премиера Бойко Борисов в така наречената антируска вълна да каже, че громи русизма


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни