Проф. Михни Люцканов: Силовото налагане на пълния с проблеми нов Закон за борба с корупцията говори, че управляващите нямат реални намерения да се борят с тези престъпления

Facebook Twitter

Силовото налагане на пълния с проблеми нов Закон за борба с корупцията говори, че управляващите нямат реални намерения да се борят с този вид престъпления. Това заяви в ефира на телевизия „Стара Загора“ областният председател на АБВ-Стара Загора проф. Михни Люцканов. „Безспорно има и други държави, където корупцията е проблем. В България обаче корупцията се е разраснала до такива нива, че е на път да стане неотменна част от народопсихологията. Хората започват, едва ли не, да стигат масово до убеждението, че ако не ползват корупционна практика, нещата няма да се случат. И това е на най-ниско битово ниво, да не говорим за високите етажи на властта. Това е изключително опасно. Ето защо, когато се говори за борба с корупцията и за нови закони, политическите сили трябва да търсят максимален консенсус. Този начин на действие, свързан с непременното налагане на този конкретен модел на антикорупционен закон, говори за това, че управляващата ни политическа класа няма желание да се справи с този проблем“.

Проф. Люцканов бе призован за коментар и по повод стартиралото европредседателство на България, както и на обвиненията на управляващите, че протестите и политическите сътресения в страната в момента целят нейното дискредитиране пред Европа. „Няма успешно и неуспешно председателство. Има такива, които свършват определен обем работа за съответното време и други, които успяват да отхвърлят по-малък обем работа. Общо взето досегашните председателства се приемат всички за успешни. И в този ред на мисли, да се внушава на хората, че ние непременно трябва, едва ли не, да се престараваме е неправилно. Да, ние ще направим успешен мандат, защото осигуряваме едни модерни, прилични условия за работата на комисиите, държавните ръководители и делегации, които ще работят тук. Така че председателството ни на Съвета на ЕС не може да бъде аргумент, заради който едва ли не да спре политическия живот в страната, което някои хора се опитват да ни внушават. Че тези шест месеца трябва да бъдем особено внимателни, деликатни и обрани, да не „шумим“ като общество и да не излъчваме някакви негативни знаци пред чужденците. Трябва да сме наясно, че Европа отдавна е свикнала на протести, на стачки, на вълнения. И едва ли ще впечатлим някого“.

Областният председател на АБВ-Стара Загора отговори и на въпрос, свързан с уверенията на правителството, че в държавата се живее добре, че тя е стабилна и в икономически възход. „На фона на едно всеобщо спокойствие за това, че има икономически растеж и ръст на БВП на глава на населението, трябва да сме наясно, че това е на повърхността. Под нея има много остри, подводни камъни и течения. Страната е обхваната от тежка социална несправедливост. Има разделение. Една огромна част от населението е бедна и все по-обедняваща. Има и една малка  група от богати хора. На този фон сме белязани от тежка демографска криза, дори катастрофа. В страната се наблюдава и отчайваща неграмотност, в това число и във висшето образование. Катастрофално е и състоянието на здравеопазването ни. Вижте, например, какви здравни грижи осигурява държавата в малките населени места. 39 общински болници преди дни бяха обявени във фалит, а една голяма част от областните лечебни заведения също са в много тежко състояние, каквото е и състоянието на част от университетските болници“, посочи той.

В заключение проф. Михни Люцканов изрази недоумение и от липсата на държавно отношение към юбилейната 140-та годишнина от Освобождението на България. „За мен е крайно притеснителна националната тишина на институциите по повод наближаващата 140-та годишнина от освобождаването ни от турско иго. Не мога да си представя, ако тази освободителна война беше дело на някоя от западните, тогава влиятелни държави, какъв шум и какви фойерверки щяха вече да бъдат. И тук не твърдя, че нашия народ не е признателен, дори напротив, но настроенията на хората в момента, за съжаление, силно се разминават с националните политики по въпроса, особено с външната ни политика“.

Публикувано на 19.01.2018 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни