Румен Петков: Начинът, по който бяха отстранени тримата директори на болниците, е абсолютно некоректен

Facebook Twitter

Считаме начинът, по който бяха отстранени тримата директори на болниците, за абсолютно некоректен, заяви пред журналисти председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„С болка констатираме, че от 10 години лекарското съсловие е подложено на агресия, насаждане на омраза и нетърпимост. Стартът на този процес започна с едно абсолютно вулгарно действие от страна на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов в Народното събрание, с което действие бяха обидени и унизени лекарите от Горна Оряховица. В последствие всички те се оказаха невинни, но обидата и огорчението за тях и техните близки остана. От тогава насам стартира една серия от агресивни изяви на различни членове на правителството на ГЕРБ по адрес на лекарите. Това някак по естествен път прерасна в агресия на обществото, агресия на отделни граждани. Като се върнете назад във времето, ще видите, че ние десет години почти нямаме седмица без бит лекар. На тази агресия трябва да се сложи край и този край трябва да го сложи обществото“.

Петков изрази безпокойство за отношението, което се налага от правителството и парламента към лекарите.

„Не може министър-председателят от екрана да разпорежда на министъра на здравеопазването на отстранява директори на болници. Това е нещо, което и режимът до 1989-та година не си го е позволявал. Това чувство за бащиния, това чувство за управление от екрана, това чувство за вземане на решения от последна инстанция без приключване на проверки, без процедури, извършвани от институции, е вулгаризъм в управлението, на което трябва да бъде сложен край.

Д-р Николай Цуцумански, член на ИБ на ПП АБВ, нарече събитията, последвали за директорите на столични болници, след смъртта на 3-годишното момченце, „лов на вещици“. Той подчерта, че уволнените медици са великолепни професионалисти и подобни уволнения на общо основание са не само лишени от каквито и да било аргументи, но водят до срив в цялостната система на посочените здравни заведения.

Доц. Георги Кючуков посочи, че заболяването на момченцето практически няма как да бъде овладяно заради спецификата му – 99% смъртност при тази диагноза. Той обаче е категоричен, че в системата на здравеопазването има огромни пропуски, но те в никакъв случай не се дължат на лекарите.

Публикувано на 26.11.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Площадът не е място за политическа бащиния

АБВ България

Любомира Ганчева: Защо министър Петкова не изпълнява ангажиментите си?

АБВ България

Почетен ден на Йордания в централата на АБВ затвърди междукултурните и бизнес връзките между  България и Хашемитското кралство

АБВ България

АБВ поздрави „Локомотив Пловдив“ и ЦСКА за отличното им представяне на Втория квалификационен кръг на Лига Европа

АБВ България

Румен Петков за случаите, прославили "Новичок"


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни