Румен Петков: Посещението на българска делегация в Белия дом е една много добра стъпка за България и за взаимоотношенията ни със САЩ, но има неясноти

Facebook Twitter

Посещението на българска делегация в Белия дом е една много добра стъпка за България и за взаимоотношенията ни със САЩ. Това заяви на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков. Налице са обаче няколко въпроса.

„Първият въпрос е свързан със състава на делегацията. Фактът, че се организира такава среща и в нея не участва вицепремиерът и министър на външните работи, буди въпроси. Това е стратегически външнополитически партньор на република България и неучастието на външния министър е знак дали министър-председателят няма доверие във външния си министър, дали САЩ не искат външният министър да е там, това са въпроси, които ще останат да висят. Неучастието е повод за дискусии и във всички случаи притеснения. В рамките на разговора между президента Тръмп и премиера Борисов една от стратегическите теми е енергетиката. А в състава на делегацията не участва министърът на енергетиката, което също смущава. Министър Петкова в годините е била един много аргументиран, солиден, поддръжник на развитие на ядрените мощности на нашата страна. Нейното неучастие при дебата върху енергетиката, няма как да не смущава“.

Неясно остава с какъв мандат т ръгна към САЩ министър-председателят – такъв, който да е приет от правителството, какви да са рамките на преговорите, възможни ангажименти и искания, посочи още Петков.

„Останах с впечатлението, че дневният ред е изцяло на домакините – на американската страна. Ние сме си побъбрили малко на тема визи. Искали ли сме ние конкретни неща в дневния ред, как сме ги отстояли и с какъв мандат сме тръгнали. Министър-председателят след срещата заяви, че предстои или едва ли не е изграден координационен център във Варна. С какъв акт е приета една такава идея? Тя консултирана ли е с върховния главнокомандващ, президентът на Републиката Румен Радев? Това е въпрос не просто на национална сигурност, а на стратегическо развитие. Въпрос, който не може да заобиколи парламента. А какви функции би имал един такъв координационен съвет? Направен ли е анализ? Той ще бъде полезен за спокойствието и динамиката на отношенията в Черноморския басейн и Балканския регион или той ще доведе до засилване на напрежението. Министър-председателят много юнашки и сърцато обяви да правим учение. Би трябвало да му минава през акъла, ако не на него, на този, който му носеше куфара (министър Каракачанов) като слизаха от самолета, военният министър, че като правим учения, ще се намери и някой от другия край на Черно море, който и той ще прави учения. Да е ясно, че въпросът с туризма приключва. Това е директен удар върху туризма. Едно учение предизвиква контраучение. Това е ясно за всеки Такъв тип разгръщани идеи до колко и как са въпрос на държавна политика, защото бърборенето на министър-председателя не може да бъде възприемано като държавна политика“.

Председателят на ПП АБВ настоява да се каже кой е органът, коя е институцията, която е формулирала изграждането на координационен център във Варна. Какви функции ще има той, с каква дейност ще бъде наситен, кой ще го обезпечава ресурсно и технически и какви ще бъдат неговите задължения, в това число, персоналният му състав.

Публикувано на 26.11.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ: ПП АБВ задава базови въпроси

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпоредителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни