Ивайло Калфин: Бисер Петков постигна успех с втората пенсия. Не стана ясно защо го сменят

Facebook Twitter

Често обвиняват Бисер Петков за неща, за които отговорен е министърът на здравеопазването.

Това коментира в интервю за БНР бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Включително в съобщението на премиера, когато каза, че освобождава Петков, спомена болничните, ТЕЛК-овете. И болничните, и ТЕЛК-овете са проблеми на здравната система, първоначално. Там, където има измама, където има недобра преценка, тя идва от медицинската преценка и това не е в ресора на социалния министър. Напоследък виждам, че много неща се приписват на социалния министър, а той не e толкова всевластен или всеотговорен…", каза още Калфин.

Той посочи, че по време на мандата си Бисер Петков е постигнал важен успех - след две години преговори с пенсионните фондове бе уточнен начинът, по който се изплаща допълнителният източник. "Нещо, което беше важно, защото преди 20 години, когато е приет вторият стълб, въобще много неща са оставени отворени и въобще не е обмислено правилно как точно ще работи и как ще се изплаща. Това трябва да му се отчете като постигнат успех! Но някаква цялостна, голяма реформа, не може да се направи само от министъра. Тя трябва да се направи в съдействие с останалите. Той не може да работи сам“, допълни Ивайло Калфин.

По повод предстоящия коалиционен съвет, поискан от Патриотите, Калфин прогнозира, че "разговорът в Коалиционния съвет по отношение смяната на министър Петков е предрешен".

Петков е бил избран на поста именно в качеството си на експерт, припомни Калфин. Според него изтъкването на недоброто комуникиране на посланията на министъра не може да бъде повод за смяната му.

„Смяната на един министър е политически въпрос. А ние виждаме – той се сменя, с извинение, като градинаря в Министерския съвет. Не виждам политическите причини, по които се сменя един министър, а това може да бъде само политическо решение…. Ако не управляващите, поне опозицията да си отвори устата и да каже кое не е свършил Бисер Петков и кое ще свърши Деница Сачева, за да разбере обществото защо се сменя министър. Това са сериозните аргументи! Другото не е сериозно“.

 

Публикувано на 03.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Площадът не е място за политическа бащиния

АБВ България

Любомира Ганчева: Защо министър Петкова не изпълнява ангажиментите си?

АБВ България

Почетен ден на Йордания в централата на АБВ затвърди междукултурните и бизнес връзките между  България и Хашемитското кралство

АБВ България

АБВ поздрави „Локомотив Пловдив“ и ЦСКА за отличното им представяне на Втория квалификационен кръг на Лига Европа

АБВ България

Румен Петков за случаите, прославили "Новичок"


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни