Ивайло Калфин по БНТ: Фалшивите ТЕЛК и болнични се издават от медицинските специалисти

Facebook Twitter

Проблемът на фалшивите ТЕЛК и фалшивите болнични не е в социалната система, те се издават от здравната система, от медицинските специалисти. Това заяви в студиото на БНТ Ивайло Калфин – бивш министър на труда и социалната политика и член на НС на ПП АБВ.

Според него тези "дефекти" могат да се преборят с електронна здравна карта, електронни документи. "Очевидно някой има интерес това да не се случва. Не е виновен министърът на труда и социалната политика", коментира Калфин.

По думите на бившия социален министър отношението към хората с увреждания трябва да се промени и много други теми в социалната сфера трябва да се преразгледат. "Социалната политика не замества доходите от труд, тя е солидарност на обществото към хората, които временно или дългосрочно имат проблеми с нормалната интеграция в обществото“, допълни Калфин.

Според него там, където има измама, тя идва от медицинската преценка и това не е в ресора на социалния министър. Напоследък много неща се приписват на социалния министър, а би трябвало да се адресират към здравния, смята Калфин.

Що се отнася до схемата за източване на НОИ чрез фалшиви документи за пенсиониране, Калфин коментира, че това е възможно тъй като става дума за досиета преди 1997 г., когато в НОИ не е имало електронен архив.

"НОИ има електронна информационна система от 1997 г. Преди това архивите са в папки, документи и в трудовите книжки на хората. Когато изчезнат документи, остават само трудовите книжки и затова е възможна тази измама. В случая става въпрос за стаж, НОИ няма начин да прецени дали едни документи са верни или не, ако са преди 1997 г. Проблемът се е появил, когато са изнесени тези досиета от НОИ", обясни бившият социален министър.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ВИЖТЕ ТУК

Публикувано на 04.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе 90-годишнината от рождението на твореца

АБВ България

Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

АБВ България

Владимир Маринов изрази серия от съмнения по проведените частични и нови избори за местни органи на самоуправление

АБВ България

Румен Петков: На конгреса на БСП отсъстваха базови теми за бъдещето на България

АБВ България

Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни