ПП АБВ в официално писмо зададе ключови въпроси на „Булгартрансгаз“ по газовите доставки и строежа на газовата инфраструктура в България по втората тръба на „Турски поток“

Facebook Twitter

„Булгартрансгаз“ трябва да констатира какви са търговските условия, при които България ще продължи да транзитира газ от 1 януари 2020 г. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева пред медиите и допълни, че официалното писмо, с което партията задава ключови въпроси на „Булгартрансгаз“, с копие до Министерство на енергетиката, по газовите доставки и строежа на газовата инфраструктура в България по втората тръба на „Турски поток“, вече е входирано.

„Тъй като доста бодряшки ни се обяснява от ръководството на „Булгартрансгаз“ как всичко се движи по план и явно не може да се стикова кое е планът, когато става въпрос за месеци разминаване от крайния срок, ние поискахме конкретна информация с конкретни параметри, а именно - колко са закупените тръби по проекта, колко са доставените, колко са транспортирани до трасето и заварени, колко километра са газовите изкопи и в колко от тези изкопи колко километра или метра от тях са положени и закопани тръбите“.

Особено съществен е въпросът – съответстват ли измервателните уреди, които ще бъдат положени по проекта, на изискванията на закона и наредбата

„За транзита на газ на територията на която и да е страна има два много важни показателя - количество и качество. Неслучайно в България институциите коментират само количеството, тъй като се оказва, че на основните газоразпределителни измервателни станции в България към момента няма уреди за измерване на тяхното качество. Такива липсват – това е нарушение на закона и наредбата. Това е голям проблем, ако искаме да запазим нашето място на газоразпределителен център, тъй като ние не можем да докажем качеството на газта, която преминава на територията на България и отива за износ за други държави“.

Ганчева посочи, че вероятно технически газовата станция в Странджа има капацитета да приеме газ, но 20 дни преди 1 януари 2020 г. на нея не са монтирани основните измервателни уреди за качеството - хроматограф и влагомер.

„Една обикновена проверка в Българския институт по метрология показва, че в България има само един лицензиран хроматограф, произведен през 1975 г. Какво се случва със станциите в Странджа, в Ихтиман и Лозенец? Означава ли това, че те са незаконни“.

Ганчева изрази надежда след официалното писмо на АБВ „Булгартрансгаз“ да започне монтирането на въпросните уреди, за да може от 1 януари догодина да сме в състояние да приемаме и транзитираме газ..

Любомира Ганчева подчерта важността „Булгаргаз“ да коментира не само техническите, но и търговските параметри.

„Това означава при какви условия и цени, при какви търговски условия от 1 януари ще започнем да получаваме природен газ по връзката България-Турция. Настояваме в рамките на максимум седмица „Булгартрансгаз“ да започнат да обсъждат този важен въпрос и да информират обществеността“.

Публикувано на 11.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ разкри приемна в Перник с безплатна правна консултация за защита на интересите на перничани пред българските и европейските съдебни институции

АБВ България

Ивайло Калфин: Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд

АБВ България

Румен Петков, след завръщането си от Багдад: България трябва да има посланик в Ирак и да върне позициите си в държавата

АБВ България

Румен Петков: Липсата на конкретика в искането на главния прокурор до Конституционния съд го прави недопустимо и ерозира държавността

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира главния прокурор и председателя на ДАНС за бездействие на енергийното министерство


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил




© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни