ПП АБВ в официално писмо зададе ключови въпроси на „Булгартрансгаз“ по газовите доставки и строежа на газовата инфраструктура в България по втората тръба на „Турски поток“

Facebook Twitter

„Булгартрансгаз“ трябва да констатира какви са търговските условия, при които България ще продължи да транзитира газ от 1 януари 2020 г. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева пред медиите и допълни, че официалното писмо, с което партията задава ключови въпроси на „Булгартрансгаз“, с копие до Министерство на енергетиката, по газовите доставки и строежа на газовата инфраструктура в България по втората тръба на „Турски поток“, вече е входирано.

„Тъй като доста бодряшки ни се обяснява от ръководството на „Булгартрансгаз“ как всичко се движи по план и явно не може да се стикова кое е планът, когато става въпрос за месеци разминаване от крайния срок, ние поискахме конкретна информация с конкретни параметри, а именно - колко са закупените тръби по проекта, колко са доставените, колко са транспортирани до трасето и заварени, колко километра са газовите изкопи и в колко от тези изкопи колко километра или метра от тях са положени и закопани тръбите“.

Особено съществен е въпросът – съответстват ли измервателните уреди, които ще бъдат положени по проекта, на изискванията на закона и наредбата

„За транзита на газ на територията на която и да е страна има два много важни показателя - количество и качество. Неслучайно в България институциите коментират само количеството, тъй като се оказва, че на основните газоразпределителни измервателни станции в България към момента няма уреди за измерване на тяхното качество. Такива липсват – това е нарушение на закона и наредбата. Това е голям проблем, ако искаме да запазим нашето място на газоразпределителен център, тъй като ние не можем да докажем качеството на газта, която преминава на територията на България и отива за износ за други държави“.

Ганчева посочи, че вероятно технически газовата станция в Странджа има капацитета да приеме газ, но 20 дни преди 1 януари 2020 г. на нея не са монтирани основните измервателни уреди за качеството - хроматограф и влагомер.

„Една обикновена проверка в Българския институт по метрология показва, че в България има само един лицензиран хроматограф, произведен през 1975 г. Какво се случва със станциите в Странджа, в Ихтиман и Лозенец? Означава ли това, че те са незаконни“.

Ганчева изрази надежда след официалното писмо на АБВ „Булгартрансгаз“ да започне монтирането на въпросните уреди, за да може от 1 януари догодина да сме в състояние да приемаме и транзитираме газ..

Любомира Ганчева подчерта важността „Булгаргаз“ да коментира не само техническите, но и търговските параметри.

„Това означава при какви условия и цени, при какви търговски условия от 1 януари ще започнем да получаваме природен газ по връзката България-Турция. Настояваме в рамките на максимум седмица „Булгартрансгаз“ да започнат да обсъждат този важен въпрос и да информират обществеността“.

Публикувано на 11.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор относно действията на НОЩ и правителството за справяне с пандемията COVID-19

АБВ България

ПП АБВ организира митинг-протест под наслов "ДЕ Е БЪЛГАРИЯ"

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни