Румен Петков: България вероятно е единствената държава в Европа, която няма договорена цена за газ и това държи в абсолютна неизвестност бизнеса и бита

Facebook Twitter

България вероятно е единствената държава в Европа, която няма договорена цена за газ и това държи в абсолютна неизвестност бизнеса и бита, коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той обясни, че преговорите на „Булгаргаз“ в Санкт Петербург за цената на газа не доведоха до резултат. Според него вероятно са настояли за прекалено голямо сваляне на цената. Това, което притеснява българската икономика и бит, е, че няма никаква координация между „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, добави той.

От писмо на „Булгаргаз“ в официалната им страница към всички клиенти на дружеството от май месец става ясно, че в него е обяснено, че Румъния, по неясни за тях причини, се е вдигнала цената на газа.

„Те са попитали румънската страна на какво се дължи вдигането на цената на газа, но независимо от това, са се обърнали към своите клиенти да заявят годишните си доставки в срок до 25 юни 2019 г. при абсолютна неяснота за ценообразуването и неяснота за движението на цените и движението и реализация на „Турски поток“ и връзката Гърция-Сърбия, те коментират румънската страна. „Булгаргаз“ трябва да отговори на въпроса купен ли е капацитет на румънската територия, защото ако такъв капацитет е купен, това означава, че още май месец българското правителство е разбрало предупрежденията на АБВ, че няма да може да построи „Турски поток“. Ако те са резервирали капацитет на румънска страна, ние ще плащаме два пъти – веднъж на Румъния и веднъж на Турция.

„Каква е ролята на БЕХ в координацията на работата на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“? настоявахме близо година за уволнението на Петьо Иванов, беше уволнен като директор на БЕХ преди три месеца, но продължава да е председател на Борда на „Булгаргаз“.

Румен Петков подчерта, че от 1 януари заплахата България да не е държава, транзитираща газ, е сериозна.

Публикувано на 11.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ивайло Калфин: Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд

АБВ България

Румен Петков, след завръщането си от Багдад: България трябва да има посланик в Ирак и да върне позициите си в държавата

АБВ България

Румен Петков: Липсата на конкретика в искането на главния прокурор до Конституционния съд го прави недопустимо и ерозира държавността

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира главния прокурор и председателя на ДАНС за бездействие на енергийното министерство

АБВ България

Любомира Ганчева: Това, което се случва в българската енергетика, е част от една война за нейното унищожаване


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни