Румен Петков в Пловдив: От 1 януари 2020 година България гарантирано няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава

Facebook Twitter

Ключови въпроси, които пряко се отнасят до националната сигурност, коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция в Пловдив – висящата тема за енергийното обезпечаване на държавата, както и новината за изграждане на координационен център на МО във Варна

Петков посочи, че от 1 януари 2020 година България гарантирано няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава.

“Това престъпление го дължим на Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов“, посочи той.

Председателят на ПП АБВ изрази смущение от медийно изявление на държавния глава, който изразява съмнение и настоява оттук нататък да се прави оценка на това как ще повлияе изграждането на „Турски поток“ през България и евентуалното изграждане на интерконекторите Гърция-България и България-Сърбия. Петков посочи, че през 2017 година България е транзитирала 17, 2 милиарда куб.м. газ, през 2018 – 14,3 милиарда куб.м и на 1 януари 2020 година ще транзитираме 0 куб.м газ. Той е категоричен, че забавянето на „Турски поток“ е съзнателно от страна на премиера Борисов.

„Ние имаме ясно поети ангажименти. Миналата година през декември беше обявена за успешна фаза 3 на Open Season, която беше обявена за успешна през януари на следващата. Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера да изпълни поет ангажимент“.

Румен Петков подчерта, че България ще стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа.

Що се отнася до но вината, която дойде след визитата на премиера в САЩ – изграждането на координационен център на НАТО край Варна – Румен Петков посочи, че няма институционална яснота по детайлите на начинанието, но пък подробностите излизат на светло постепенно.

„От срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък става ясно, че България е активната страна, която е настоявала да има такъв координиращ център. Нещо повече – обявили сме, че ще си купим две подводници. За един координиращ център, който трябваше да има няколко компютъра и 5 – 6 служители“, коментира Петков. И добави, че ако сега купим въпросните съоръжения, за които не се знае какви функции ще имат в този координационен център, то това би означавало съсипване на туризма в България и превръщането и в мишена, в притегателен център срещу НАТО. Румен Петков обясни, че министърът на отбраната също се е изказал, че този център ще бъде полезен на гранична полиция, без дори да знае, че през 2007 година ЕК е финансирала изграждането на център на Гранична полиция в Бургас, който е най-добрият център на Европа. Няма лодка или пакет, който да не е засечен и голяма част от наркотиците са засечени и идентифицирани именно там. В този център в Бургас ¾ от служителите са български офицери, а самият център има аналитични и координиращи функции.

Той засегна и друга новина, която идва от Военното министерство – тази, че България си купува два кораба от Холандия за засилване на морския ни флот, всеки по 2 млн. лева без ДДС, единият за резервни части, а транспортирането им, тъй като не могат да плават, ще струва 3 млн. лв.  

В Пловдив се проведе вторият от поредица семинари с участието на представители на ПП АБВ в органите на местното самоуправление, където се събраха кметове на населени места, общински съветници и кметове на общини.

 

 

 

Публикувано на 14.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни