Румен Петков във Варна: Държавното управление няма позиции по ключови въпроси, касаещи националната сигурност

Facebook Twitter

Държавното управление няма позиции по ключови въпроси, касаещи националната сигурност. Това коментира на пресконференция във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков. Като пример той даде една от новините, която дойде след визитата на премиера в САЩ – че във Варна предстои изграждането на координационно-информационно аналитичен център на НАТО с две подводници и кораби. Петков обясни, че подобен център превръща Варна в първа точка на удар при евентуален конфликт и в този смисъл партията ще подкрепи варненци за публични протести и ще инициира дискусия по темата.

Румен Петков каза още, че без отговор остават ключови въпроси по тази тема - за това кой ще финансира центъра кой осигурява материално-техническата база, как ще се поддържа той ресурсно, как ще се стопанисва и как ще бъде обезпечен кадрово.

„Въпросът на въпросите обаче е – функции, правомощия и отговорности на координационния център. Министърът на отбраната каза, че той щял да бъде полезен на гранична полиция. Този човек е много далеч от реалността, тъй като през 2007 година в Бургас бе изграден най-модерният за тогава за Европа информационно-аналитичен координационен център. И това е център, който контролира Черноморския басейн на 100 процента. Включително наркотиците към Балчик бяха засечени там. Това е център, финансиран от Европейската комисия и изграден по всички най-високи критерии за контрол“, поясни Румен Петков. Така той аргументира изказването си, че страната ни няма нужда от друг, който да обслужва Гранична полиция.

Председателят на ПП АБВ коментира още и изказването на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще вземе две подводници от Норвегия. „Кой и защо ще плаща, защо ние ще купуваме подводниците. Все си мисля, че щом ще има подводници, ще има и още някое корабче. Това са въпроси, касаещи националната сигурност. По нито един от тях суверенът, Народното събрание, няма позиция. Това е смущаващо“, коментира още във Варна Румен Петков.

Той добави, че част от тези дискусии са пряко ангажирани с Варна и бъдещето на града, защото изграждането на такъв координационен център „с две подводници и още няколко корабчета“, ще повлияе силно мотивиращо върху туризма.

Публикувано на 15.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни