Проведе се среща между Н. Пр. д-р Хасан Бармауи, почетен консул на Хашемитско Кралство Йордания и Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012)

Facebook Twitter

Проведе се среща между Н. Пр. д-р Хасан Бармауи, почетен консул на Хашемитско Кралство Йордания и Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012). В срещата участваха и доц. Георги Кючуков, член на ИБ на партията и отговорник по въпросите на международните отношения и Анастас Терзобалиев, съветник на ПП АБВ по отношенията с арабските държави.

Георги Първанов приветства госта и изтъкна ползата от двустранните връзки между двете страни за развитие на икономическите и културни взаимоотношения. Даден беше пример от официалното посещение на президентска делегация през 2007 година в Кралство Йордания, което е довело до интензифициране на икономическите взаимоотношения и рязък скок на стокообмена от 20 млн на 150 млн долара. За съжаление този стокообмен е с тенденция за постепенно намаляване, което налага възобновяване на връзките на високо ниво между двете страни.

Н. Пр. д-р Хасан Бармауи обърна внимание на факта, че в Йордания има 3 000 висшисти, получили образованието си у нас, които заедно със своите семейства се явяват една голяма армия приятели на България. Българската страна би могла да използва добронамереното им отношение за задълбочаването на връзките между двете страни. В тази връзка беше изтъкнато, че взаимоотношенията биха били много по-интензивни при наличие на пряка въздушна транспортна връзка между София и Аман, тъй като Йордания освен културен и икономически интерес, представлява и страна с много голям туристически интерес.

Доц. Георги Кючуков акцентира върху факта, че броят на студентите от Йордания в българските ВУЗ-ове е редуциран значително през последните години и това е пряко свързано с въпроса за визовите взаимоотношения между двете страни. Д-р Бармауи обърна внимание, че за българските граждани и особено тези, които са с дипломатически и служебен паспорт, визовите ограничения за Йордания практически не съществуват. Докато йорданските граждани трябва да чакат минимум 45 дни за получаване на виза за България. ПП АБВ пое ангажимент за съдействие пред българските власти за облекчаване на режима за получаване на визи от йордански граждани и особено за тези, които идват да се обучават в България.

Обърнато беше внимание на взаимните връзки в областта на енергетиката както в България, така и в Йордания. В момента в Йордания се проектира построяването на ядрена електроцентрала, за която йорданската страна би разчитала на български специалисти и фирми за определяне на местоположението на централата и за нейното проектиране. Това би допринесло още повече за задълбочаване на връзките в областта на енергетиката, за които се очаква да бъде подписано споразумение по време на посещението на крал Абдула в България. По време на визитата на йорданския крал е добре да се постигнат конкретни споразумения и да се подпишат документи, свързани с облекчаването на визовия режим и партньорство в енергетиката – две сфери, в които се работи от много време, каза по време на срещата Румен Петков.

Президентът Първанов изтъкна, че двете страни биха могли да допринесат много за развитие на културните връзки между тях – България има какво да предложи като място за туризъм, а Йордания е известна с триъгълника Акаба – Вади Рум – Петра, които са в списъците на световното културно наследство.

Доц. Георги Кючуков отправи покана към Н. Пр. д-р Хасан Бармауи да посети Варна, където може да се запознае с културните забележителности на града, както и да посети висшите учебни заведения, които предлагат подготовка по много специалности и биха били от интерес за студенти от Йордания. Поканата беше приета с благодарност, визитата ще се осъществи в началото на следващата година.

Публикувано на 16.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни