Владимир Маринов: Ако ще теглим заем, община Пловдив да обясни за какво ще харчи парите

Facebook Twitter

Ако Община Пловдив ще тегли заем, е добре да намери начин да обясни точно и ясно на общестото за какво ще харчи тези пари. И ангажиментите , които поемат пред пловдивчани, да се спазват.  Иначе при такава голяма сума винаги ще останат съмнения. Това заяви пред ПловдивПрес зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов, който е и зам.-кмет на община „Родопи“, помолен да коментира намерението на управляващите да теглят 120 млн.лв. от Европейската инвестиционна банка .

Според него заемите трябва да се вземат за важни инфраструктурни обекти, а  не запушване на дупки или оправяне на лоши практики от минало управление. „Ако това, което  заявява  зам.-кмета Илия Кирчев, е вярно и действително парите ще отидат за големите инфраструктурни проекти на Пловдив, които все още не са започнати, може би има някаква обосновка. Доколкото разбах, става въпрос за дълг до 120 млн.лв., т.е. може сумата да е по-малко, освен това срокът за погасяване е до 25 години. Това са добри условия. Но реакцията на обществото, когато се теглят заеми, винаги е остра, коментира Владимир Маринов.

По думите му на този етап е прибързано да се коментира каквото и да било, преди да е дадена конкретна обосновка за решението на община Пловдив. „Интересно ми е  хората, които критикуват, да кажат какво те биха направили, ако предложожим, че фактите, които новото ръководство на Общината изнася, за задлъжналост и подписани договори без финансово обезпечение за над 50-60 млн.лв., са верни. Община Пловдив не е единствената, поставена на колене. Общините са в такова положение, защото нямат никаква самостоятелност. Всичко, каквото акумулира една община, отива в централния бюджет. И когато стане въпрос, че трябва да получат свежа финансова подкрепа, за да се реализират важни проекти, изведнъж се казва, че това няма как да се случи“, каза зам.-председателят на АБВ.

„Има и нещо друго, ако приемем, че в рамките на този мандат Община Пловдив изхарчи 120 млн.лв. за срок от 25 години, означава, че по 6 млн.лв. с лихвите на година ще се погасяват. При 400-милионния бюджет на Пловдив и при реализация на големите проекти като „Модър-Царевец“ и др., без които този град не може да продължи да съществува, тези 6 млн.лв. като процент са около 1,5% . Но, пак казвам, всичко трябва да е добре обяснено на пловдивчани, настоя Владимир Маринов.

Той коментира и намеренията на управляващите да се вдигат данъците. „Трябва да сме реалисти, разбирам, че в София, Пловдив, Бургас и Варна повишаването е много чувствително и хората биха реагирали, но в по-малките общини нещата не стоят така. Ние плащаме 25 лева на месец за телезивия на кабелен оператор, а данък сгради на 50% от малките общини са 25 лева на година и още толкова такса смет. Т.е. искаме за 50 лева тротоарите и улиците да са ремонтирани, уличните лампи да светят, кофите за боклук  да е изхвърлят редовно, кметът да решава проблемите. Трябва да си дадем ясна сметка, че данъчната базата, върху която се изчисляват промилите, не е актуализирана в България от 19 години. И понеже знам, че ще има спекулации, че искаме да вдигаме данъците, заради заплатите в администрацията, искам да успокоя обществото, че заплатите идват от държавния бюджет и не касаят местните данъци. Никой не иска да вдига данъци заради заплатите. Ако някой иска да повишава данъците с бавни стъпки, е за да се случи нещо в общината“, коментира още Маринов.

Той припомни, че в следващите две години общините не могат да разчитат на европейски средства, защото старият програмен период приключва, а новият още не е започнал. „Кандидатстването по всички европейски фондове ще касае 2021, за да има подписани споразумения година след това и да се реализират от 2023 година. Това трябва да дава знак на обществото, че общините са оставени сами да се спасяват. Евтино звучи казаното от министър Горанов към кметовете да вдигат данъците, но хората се сърдят на кмета. Нека държавата да вземе мерки общините да имат самостоятелност“, настоя зам.-председателят на АБВ .

Публикувано на 14.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румeн Пeткoв прeд ФAКТИ: Нe рaзбирaмe ли, чe нямaмe глaвeн прoкурoр, a cлугa нa Бoриcoв?

АБВ България

Д-р Пламена Заячка проведе среща с посланика на Руската Федерация Н. Пр. Анатолий Макаров

АБВ България

Румен Петков изрази готовност за разговор с журналист на FAZ, за да посочи всички изречени от Бойко Борисов лъжи в публикуваното интервю

АБВ България

Д-р Емил Стоименов: ПП АБВ настоява увеличението в заплатите на лекарите, медицинските сестри и санитарите да бъде окончателно, а не е само за срока на пандемията

АБВ България

Любомира Ганчева: Повторното затваряне на държавата е геноцид


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни