ПП АБВ настоява българската държава да заеме институционална позиция по въпроса за признаването на „македонския език“ като такъв

Facebook Twitter

ПП АБВ настоява българската държава да заеме институционална позиция по въпроса за признаването на „македонския език“ като такъв. Това заяви пред медиите председателят на партията Румен Петков.

Преди ден Българската академия на науките излезе с позиция, че официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на приетата от Академията на науките и изкуствата в Скопие "Харта за македонския език", според която официалният книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като "македонски".

Петков е категоричен, че от страна на българското държавно управление трябва много ясно да се заяви, че базата, на която се развива езикът на гражданите на Северна Македония, е български език, както и фактът, че имаме обща история, трябва да бъдат ясно формулирани.

„Посегателствата на нашите съседи, като се започне от Гоце Делчев, Яне Сандански и се стигне до Илинденско - Преображенското въстание и образувалата се взривна вълна, свързана с македонския език. И разбира се мълчанието на българските институции. Нито ООН, нито ЕС има белгийски и австрийски език, това са неща, нормално възприети държавите и гражданите. Общата история трябва да бъде ясно казана, всичко останало е безгръбначието на Бойко Борисов пред Брюксел и Вашингтон. Въпрос на дни са териториалните претенции“.

Румен Петков припомни, че ПП АБВ преди три години със специална декларация до премиера Бойко Борисов, Народното събрание и президента настоя за ясен мандат на българските участници в съвместната комисия, контрол на работата й и ясни задължения.

 

 

 

Публикувано на 17.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор относно действията на НОЩ и правителството за справяне с пандемията COVID-19

АБВ България

ПП АБВ организира митинг-протест под наслов "ДЕ Е БЪЛГАРИЯ"

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни