Любомира Ганчева: 2020 ще остане в историята като годината, в която България изчезва от картата на държавите, които транзитират природен газ

Facebook Twitter

2020 г. ще остане в историята като годината, в която България може да изчезне от картата на държавите, които транзитират природен газ. Успешно ще заместим „газова диверсификация“ с „газова елиминация на транзит“. Това прогнозира пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, която подчерта, че коментар по темата липсва, освен от страна на АБВ.

„Тъжен факт е, че всички големите стратегически газови проекти ни заобикалят – няма „Южен поток“, но има „Турски поток“, няма „Набуко“, но има ТАР. И България е тръгнала по пътя на пълната изолация по отношение на газовите проекти, а оттам на енергетиката и националната сигурност.

От януари 2020, поне по последна информация, няма да бъде подновен договорът за транзит на газ между Русия и Украйна. Означава, че България няма да транзитира газ в досегашните обеми, което ще доведе до 200 млн. лв. приходи от транзитни такси на година. От 8 януари заради първа и втора тръба на „Турски поток“, България губи 14 млрд.м3 газ, който досега България транзитираше за Турция и близо 200 млн лв. транзитни такси, обясни Ганчева. 

„Питаме какъв е ангажиментът на България, след като на 01.01.2020 г. няма да сме в състояние да доставяме газ на Сърбия, Унгария и Австрия, както е заложено по „успешната“ процедура Open Season на „Булгартрансгаз“? Може ли да се окаже така, че вместо да получаваме ще трябва да плащаме“.

Любомира Ганчева припомни, че на 15.01.2019 г. ПП АБВ първа предупреди, че „Балкански проект“ ще се забави, а резултатът беше институционална тишина. А към момента налице е също мълчание. Предвид настоящата ситуация, обаче от лидер по въпросите за газовата политика, България може да се превърне в зрител на развитието на газовите проекти на Балканите, прогнозира зам.-председателят на АБВ.

През 2018 г. се забелязва една много притеснителна тенденция, съгласно отчети на „Булгартрансгаз“ спрямо предходната година по отношение на транзитиран газ има 2% спад и в количество, и в стойност по отношение на пренос на газ в България, въпреки намалението на обемите с 6,8% има 20% ръст на приходите (от 70,6 М лв. през 2017 г. на 84,6 М лв. през 2018 г.). Това означава, че расте размерът на таксите, каза още Ганчева.

„За нас от АБВ е недопустимо „Булгартрансгаз“ да компенсира загуби от транзит чрез увеличение на такси пренос, които плащаме всички ние – бит и бизнес. Недоумяваме как това увеличение е одобрено от КЕВР. Ще инициираме срещи със синдикати и работодатели по тази тема, защото тя е особено важна за държавата с най-голяма енергийна бедност, каквато е България“.

Ганчева изрази смущение от липсата на единодействие между „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ и настоя по най-бърз начин да се намери решение за цената на газа. Тя е категорична, че държавата ни може да договорим 15-17% отстъпка от цената по дългосрочния договор, но липсата на съгласуваност на действия на „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ вреди на този процес.

Заради така очертаната ситуация Любомира Ганчева прогнозира, освен, че страната ни ще изчезне изобщо от газовата карта, но и осезаем ръст на цените на енергията от 2020 година и съотв., задълбочаваща се енергийна бедност.  

Публикувано на 17.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни