Доц. Георги Кючуков: Уверенията, че за българските граждани и фирми във Великобритания няма да се промени нищо след Брекзит, нямат никакво основание

Facebook Twitter

След като Брекзит стане факт на 31 януари, уверенията, че за българските граждани и фирми с взаимоотношения с Обединеното кралство няма да се промени нищо, нямат никакво основание. Това заяви на пресконференция доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ и отговорник по въпросите на международните отношения. Той подчерта, че в контекста на Брекзит остават серия от въпроси по отношение на българската външна политика и  МВнР трябва да създаде структура, която да отговаря за преговорите в преходния период.

„Въпросът ни е има ли МВнР човек или структура, която да отговаря за преговорите в 11-месечния преходен период, който ще последва след 31 януари. Има ли анализи какво нашата страна може да загуби от споразуменията за Брекзит. Имаме ли стратегия и какво искаме да постигнем. А какво ще стане с българските граждани, фирми, които имат взаимоотношения с Обединеното кралство. Единственото, което излиза от британското правителство е, че европейските граждани няма да се ползват с никакви привилегии по отношение на гражданите от трети страни“.

Доц. Кючуков е категоричен, че в българското външно министерство трябва да се формира щаб, който да анализира и вътрешните промени на Обединеното кралство с отношение към българските граждани.

„На базата на информация от ръководство на управляващата партия, след Брекзит ще се издават 3 вида визи. Първите са за особено надарени хора. Визите се издават моментално и без проблем. Вторите са сериозни специални хора, от които икономиката на Обединеното кралство се нуждае. Третите визи са за всички останали. Там попадат и една голяма част от българските граждани. Призоваваме да се създаде, ако няма, щаб в МВнР, който да анализира и вътрешните промени на Обединеното кралство. Възникват много въпроси и прави странно впечатление мълчанието на нашите институции“.

Публикувано на 17.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни