Румен Петков на среща в кралския дворец в Йордания

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник на партията по отношенията с Близкия изток и арабските страни, бяха приети от един от ръководителите на политическата дирекция на кабинета на йорданския крал Абдула II, придружени от посланика на Република България в Кралство Йордания, Н. Пр. Димитър Михайлов.

По време на срещата бе обсъдена възможността за обучение на студенти от Йордания в български ВУЗ-ове и конкретните програми, които ПП АБВ обсъжда със своя йордански партньор партия „Послание“. Във фокус бяха и възможностите в туризма, отчитайки голямата динамика и развитие на сектора в Йордания през последните години.

Акцент в разговора беше готовността на България да подкрепя Йордания в утвърждаването на сигурността – процес, започнал преди 13 години. В този контекст беше отчетен огромното значение и заявена голяма благодарност от страна на Али Джафар Хюнети, един от ръководителите на политическия департамент, за подписания през 2007 година Договор за полицейско сътрудничество и сътрудничество между службите от ресорните министерства на Кралство Йордания и България. Това е първият договор, подписан от държава – член на ЕС с Кралство Йордания, за сътрудничество в сигурността. Румен Петков изрази убеденост, че този договор ще бъде надграждан в годините в борбата с терора.

Петков предаде на домакините на срещата специални послания от президента Георги Първанов и Н. В. Симеон II за крал Абдула II в контекста на предстоящата визита на йорданския крал през май следващата година в България.

Отчетени бяха и огромните ползи за двете държави след визитата през 2007 година на голяма българска делегация, водена от президента Георги Първанов. Събитието е последвано от пикови моменти в стокообмена – от  $20 млн., само за няколко години стокообменът стига $150 млн. Именно това трябва да са целите, които си поставяме като държави, посочи Румен Петков и добави, че ПП АБВ ще способства процеса с всички сили и средства за добруването на двата народа във всички сфери на сътрудничеството – образование, туризъм, сигурност, икономика, стокообмен, изграждане на строителна борса.

Неслучайно България е сред страните, оказали най-голяма подкрепа на Йордания и днес Кралството е остров на стабилност в един твърде размирен регион. Около  това становище се обединиха представителите на политическата дирекция на Кралството и делегацията на ПП АБВ, водена от Румен Петков.

Публикувано на 20.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор относно действията на НОЩ и правителството за справяне с пандемията COVID-19

АБВ България

ПП АБВ организира митинг-протест под наслов "ДЕ Е БЪЛГАРИЯ"

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни