Румен Петков и Анастас Терзобалиев бяха гости в най-влиятелната йорданска медия Ал Достур

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни, са в Йордания, където посетиха редакцията на най-влиятелната йорданска медия Ал Достур.

Главният редактор на вестника Мустафа Ал Раалат откри срещата с приветствие с добре дошли и прояви интерес за мнението на ПП АБВ и нейния председател за определени тенденции в арабския свят – хроничният проблем и наслагванията в Палестина, негативните тенденции през последната година в Ирак, седемгодишната гражданска война в Сирия и очерта неговата оценка, че Йордания е остров на стабилност в региона. Той подчерта изрично, че като похват политиката на крал Абдула II е от проблема да се търсят всички реализации, за да се превърне в позитив за Йордания.

Румен Петков посочи, че когато преди години големите фактори в света подкрепиха Арабската пролет, нямаше анализ и оценка на риска и това доведе до сътресения в региона, като цяло - резултатите в Палестина и задълбочаващите се проблеми, седемгодишната гражданска война в Сирия доведе до десетки хиляди невинни жертви и бежанци. Прави чест на Йордания, че е една от страните, която приема бежанците и проявява изключителна грижа за тях, независимо от икономическите проблеми, които я връхлитат, в резултат на негативните тенденции в региона, посочи Румен Петков. С един пример той очерта днешната трагедия в Ирак – преди месеци там, в резултат на гражданската война, загинаха 1000 цивилни граждани, 300 от които деца. И Международната общност, някак „свенливо“, премълча този факт, гузна от собствената си неспособност да оцени проблема и да намери добри решения. Петков подчерта важността на това най-голямата медия на Йордания Ал Достур и българските медии да работят в партньорство, за да могат обществата на двете държави, които имат 60-годишни дипломатически отношения, да бъдат взаимно информирани за процесите и тенденциите и пое ангажимент да се търси решение на този въпрос. Румен Петков покани главния редактор Мустафа Ал Раалат в България.

В срещата участва посланикът на България в Кралство Йордания Н. Пр. Димитър Михайлов, който в изказването си очерта строго положителната политика на България към Йордания и стремежа за реализация на взаимно изгодните ни отношения на всички нива.

В края на срещата главният редактор на Ал Достур подари на Румен Петков, Анастас Терзобалиев и посланик Михайлов копие от първия брой на вестника, който е излязъл през 1986 година. Те се разделиха с убеждение, че ПП АБВ и йорданската партия „Послание“ могат да играят ключова роля в задълбочаване и развитие на отношенията между двете страни и в очакване на главния редактор Мустафа Ал Раалат да гостува в България преди посещението на  крал Абдула II.

Публикувано на 22.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор относно действията на НОЩ и правителството за справяне с пандемията COVID-19

АБВ България

ПП АБВ организира митинг-протест под наслов "ДЕ Е БЪЛГАРИЯ"

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни