Румен Петков, след завръщането си от Кралство Йордания: Важно е да се даде нов тласък на взаимоотношенията между двете държави

Facebook Twitter

Много е важно да се даде нов тласък на взаимоотношенията между България и Кралство Йордания. Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, след завръщането си от кралството, където бе по покана на парламентарно представената партия „Послание“. Това е пореден етап на развитие на отношенията между двете формации, след като преди два месеца те подписаха в София споразумение за сътрудничество. Срещите са осъществени със съдействието на Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни.

Петков обясни, че в исторически план двете държави имат богати взаимоотношения, които обаче във настоящето са загубили своя интензитет. Той подчерта важността на възраждане на взаимодействието на различни равнища и очерта няколко основни аспекта, върху които ще се фокусират действията на ПП АБВ и ПП „Послание“.

„Първо - търговия с фосфат. Тя е достигала след посещението на Георги Първанов до 600 хил. тона годишно, но през 2014-2015 година динамиката се срива. Второ - амбицията на Йордания, на базата на подписан договор между двете строителни камари, за изграждане на сгради с различно предназначение“. Петков каза също, че от йорданска страна се настоява за изграждане там на българска строителна борса, което ще способства за навлизане на български строителни материали на йорданския пазар. Третият аспект на взаимодействие е свързан с възможността Българският централен кооперативен съюз да намери място на пазарите в Йордания. Като следваща възможност Петков посочи износ на българска минерална вода, разговорите за което предстоят.

Румен Петков каза също, че през май предстои посещение на крал Абдула II в България и подчерта, че събитието ще бъде голяма стъпка към възраждане на взаимоотношенията между България и Йордания – по отношение на търговския, туристически и културен обмен, по отношение на възможността йордански студенти да получават образованието си в България. 

Публикувано на 27.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ивайло Калфин: Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд

АБВ България

Румен Петков, след завръщането си от Багдад: България трябва да има посланик в Ирак и да върне позициите си в държавата

АБВ България

Румен Петков: Липсата на конкретика в искането на главния прокурор до Конституционния съд го прави недопустимо и ерозира държавността

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира главния прокурор и председателя на ДАНС за бездействие на енергийното министерство

АБВ България

Любомира Ганчева: Това, което се случва в българската енергетика, е част от една война за нейното унищожаване


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни