По телевизия ЕВРОПА Румен Петков настоя за наказателна отговорност за водната криза в Перник

Facebook Twitter

Трябва да има затвор за персонално отговорните за водната криза в Перник. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Европа сутрин“ по телевизия Европа. „Ако някой се опитва да излъже перничани от Стара Загора, Бусманци и Челопечене, че утре ще оправи нещата, ще извадим е едни 20 млн. лв., е обидно, грозно. Генезисът на процеса трябва да бъде проследен много внимателно и трябва да има затвор за персонално отговорните. Върхът е Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите, от там нататък са вече бившият областен управител на Перник и бившия кмет на Перник и бившият шеф на ВиК“, каза Петков.

„Това са неща, които обществото вижда и знае. Много е важно тези хора да проговорят и да кажат кой ги накара с мълчаливо съгласие, с подтикване, защото всички знаят, че има един кран, който трябваше да контролира теча на вода към индустриалната зона на Перник и този кран не работи от април поне. И защо чак сега“, добави още той.

По думите му, поразителното в тази ситуация е, че бившият областен управител на Перник беше уволнена, затова, че е областен управител. „По закон тя е председател на ВиК организацията в Перник. Тя е човекът, чиито кабинет се събира цялата информация, нейното бездействие е мотивирано от нещо. Някой и е казал ще мълчиш, ще пуснете вода, ще ремонтирате по този начин, стената на язовира ще я източим по този начин, за да откраднем едни пари. Тези хора трябва да проговорят или да лежат в затвора, или и двете заедно. Мълчанието на тази тема и гръмотевичните новини как от пещерите ще бликне вода, която ще залее Перник са цинизъм“, посочи лидерът на АБВ.

„МРРБ има зам.-министър, който отговаря за ВиК дружествата. Само че ние виждаме, че министър-председателят разчита на него да реши проблема, който е създаден. Приказките за много големи течове, че Борисов 10 години е на власт, той сега ли разбра, че в Перник са големи течовете. Ако сега е разбрал той се е обграждал през цялото време с некадърни, лъжци. Аз не искам да спекулирам с темата Перник, това е трагедия. Даваме ли си сметка, че всеки млад човек с дете, перничанин, който има възможност да смени местожителството си ще го направи без колебание“, коментира още Петков.

Според Петков водната криза в Перник е политически въпрос. „Той е въпрос на политическо некадърност. Той е въпрос на политическа некомпетентност. Край. Няма какво повече да коментираме в случая. Ако някой се стреми да заобиколи истината това е на гърба на тези нещастни хора в Перник. Нормалният човешки език е беден да изрази стремежа за съпричастност към тази трагедия. Тук не трябва да има никакво колебание, всички финансови ресурси, които могат и трябва да бъдат заделени, трябва да бъдат заделени без всякакво колебание“, отбеляза още той.

Петков коментира идеята на премиера Бойко Борисов за обединение на ВиК дружествата в страната. „Това е голяма простотия. Това е абсурд. Как да обединиш ВиК Добрич, който е в тежко положение с ВиК Стара Загора, което е едно много силно ВиК. Това са много сериозни неща, всеки човек, който се стреми да следи ценообразуването на водата ще види, че ние имаме много различни цени в пъти в различните региони. Няма как това да бъде извършено, то технологично е невъзможно, оставам на страни, че Европа няма да ни го даде. Друг е въпросът до колко ние трябва да се съобразяваме с Европа, защото не всичко, което се стреми да ни наложи е най-доброто за родината ни“, допълни Румен Петков.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Публикувано на 29.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов

АБВ България

ПП АБВ изпрати конкретни предложения, в контекста на пандемичната и следпандемична реалност, до МС, МЗ, БЛС и ресорната парламентарна комисия

АБВ България

ПП АБВ настоя за създаване на парламентарни анкетни комисии по скандалните новини от резиденцията на премиера и по действията на НОЩ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни