Постигнатата договорка между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром Експорт“ е тежък провал, който ни лишава от допълнителни приходи в размер на 98 милиона лева годишно

Facebook Twitter

От ПП АБВ приветстваме факта, че след нашето настояване България успя да договори входната точка за доставка на природен газ от Русия да бъде променена на Странджа. Оказахме се прави, че цената по дългосрочния договор може да бъде намалена. За съжаление обаче не съумяхме да предвидим некомпетентността на ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД, което не е в състояние да постигне в пълен размер възможното намаление на цената с 12% и в безсилието си днес се опитва да ни убеди, че скромното понижение от 5% е победа. Напротив, това е тежък провал във всички възможни параметри! Дали заради слугинаж или некадърност, няма значение за бита и икономиката, които ще платят сметката.

На благоприятния фон на по-късото трасе на новия маршрут, навлизането на конкурентен втечнен природен газ и ситуацията на пазара на природен газ в Европа, „Булгаргаз“ ЕАД не съумя да защити интереса на Република България и да договори намаление на транзитните такси в размер на поне 180 милиона лева годишно.

Няма да спрем да повтаряме, че понеже не успяхме да построим на наша територия газопровода по т.нар. Балкански поток, от 1 януари 2020 г. България от страна, която транзитира газ и печели от това, ще се превърне в държава, която си купува газ, при това на недостатъчно ниска цена. Нещо повече, провалихме транзита на газ за Европа през Сърбия, която за разлика от нас в срок изгради нужната инфраструктура.

Така в новото десетилетие ще осъмнем с обща загуба на приходи в размер на 300 млн. лева годишно, непосилна сума за и без това най-бедната страна в ЕС.

Сериозно сме обезпокоени, че тази тема не се коментира в Народното събрание и парламентарно представените партии са далеч по-развълнувани от размера на своята партийна субсидия, а не от намаляването на държавните приходи.

Настояваме ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД да обяви дали е вярна информацията от бранша, че в продължение на месеци умишлено са настоявали за нереалистично намаление на цената по договор за дългосрочни доставки с 30%, забавяне, което ни се отрази фатално, но се оказа печелившо и за Украйна, и за Русия?

Публикувано на 30.12.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ разкри приемна в Перник с безплатна правна консултация за защита на интересите на перничани пред българските и европейските съдебни институции

АБВ България

Ивайло Калфин: Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд

АБВ България

Румен Петков, след завръщането си от Багдад: България трябва да има посланик в Ирак и да върне позициите си в държавата

АБВ България

Румен Петков: Липсата на конкретика в искането на главния прокурор до Конституционния съд го прави недопустимо и ерозира държавността

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира главния прокурор и председателя на ДАНС за бездействие на енергийното министерство


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни