Румен Петков: „Турски поток“ няма да бъде построен в срок - другото е „Севда тв“ и разхвърляни тръби

Facebook Twitter

„Турски поток“ няма да бъде построен в срок - другото е „Севда тв“. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира пред медиите последната инспекция на премиера по българската част от трасето на газопровода, която с кадри от височина показа напредъка на изграждането му. Той представи снимки, направени днес, на участък, над който премиерската камера не е минала.

„На този участък, колчетата стоят от месец ноември на миналата година. Около тези колчета нищо не се прави. Трябва да е ясно, максимумът от трасето на „Турски поток“, който е направен е 40-45 км, от общо 400, които трябва да се изградят на българска територия. Другото е „Севда тв“ или там, както се казва женицата, която разнася телефона да ни снима, докато летим или докато караме кола“.

В контекста на технологията на въвеждането в експлоатация, Петков обясни, че първо се извършват заварки. Втората стъпка е изпитание от лицензирана лаборатория за проверка на заварките. Практиката от световен мащаб показва, че никъде при извършването на проверката на заварките няма 100% гаранция, т.е. винаги се налагат допълнителни стъпки и действия. Досега такива проверки обществото няма информация да са правени. Третата стъпка е изолация на тръбите и четвъртата е полагането им в изкопите. Такива стъпки не се правят, обясни председателят на ПП АБВ.

„Разхвърлят се едни тръби по трасето. Много се надявам да не опаричим братята роми с всички тези действия, но реално заваръчни дейности, дейности по проверка от лицензирана лаборатория не е ясно да има. На второ място, в България в момента работи само една машина за автоматично заваряване. Тя е американско производство. Капацитетът на тази една машина е не повече от 1,5 – 1,8 км. на ден. Премиерът преди 30 дни каза, че правим 5 км на ден. Това означава 150 км да са построени за тези 30 дни. Ако посочи къде са, аз ще ги обиколя с колело“, коментира още Петков.

В контекста на градежа на трасето през България, председателят на АБВ подчерта, че липсва информация за двете компресорни станции, заложени в проекта „Турски поток“ на наша територия.

„За тях никой не говори. Легендировката е, че ще ги строи германският консорциум „Серостал“. Обявяваме награда дъвка, който намери 11-ия процент германска собственост в този консорциум. Някой да покаже двете тухли, които са положени от консорциума „Серостал“ за изграждането на тези компресорни станции - 400 млн. лв.“.

Румен Петков подчерта, че „Турски поток“ няма да бъде изграден в срок и за това носят отговорност тези, които са провели процедурите.

„Тези, които излъгаха Сърбия и Унгария. Това е това правителство, това е Борисов“.

Публикувано на 05.01.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ивайло Калфин: Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд

АБВ България

Румен Петков, след завръщането си от Багдад: България трябва да има посланик в Ирак и да върне позициите си в държавата

АБВ България

Румен Петков: Липсата на конкретика в искането на главния прокурор до Конституционния съд го прави недопустимо и ерозира държавността

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира главния прокурор и председателя на ДАНС за бездействие на енергийното министерство

АБВ България

Любомира Ганчева: Това, което се случва в българската енергетика, е част от една война за нейното унищожаване


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни