За съотношението „национална сигурност“ VS „трансатлантически рекет“

Facebook Twitter

Навършва се една седмица от епохалното, фундаментално и жизнеутвърждаващо интервю на зам.-държавния секретар на САЩ господин Дейвид Хейл. В него той постави няколко изключително важни въпроса, за които българските институции и парламентарни представените политически партии останаха неми и безгръбначни. Като не изненадаха никого.  

По първия стратегически въпрос господин Хейл ни информира, а не българските институции, че е договорена десетгодишна пътна карта за сътрудничество в отбраната, която ще помогне за модернизация на отбранителните способности на България. Т. е., ние ще харчим пари и ще купуваме главно, знаем от къде.

Второ. Господин Хейл приветства обявеното от премиера Борисов решение България да придобие 20% дял от собствеността на терминала за втечнен природен газ „Александрополис“. Друг е въпросът, че там има терминали, в които България може да участва, без да пилее огромни милиони. Но Съединените щати енергично приветстват харченето на български пари в чужд интерес.

Трето. Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт. Ние, разбира се, се интересуваме кой от българските институции е договорил и каква точно конституционна реформа, Народното събрание има ли отношение към това, което ще гласува или текстът ще бъде внесен от представител на братската страна направо в пленарната зала, а не в комисиите. Това грубо игнориране на националния ни суверенитет и достойнство е цинизъм, на който би завидял Съветският съюз от 50-те години на миналия век. И всичко това е уточнено от господин Хейл в началото на интервюто му – че се третира през американската визия за бъдещето на Европа. Разбира се, не става въпрос за европейска визия, още по-малко, за българска такава.

По-нататък в изявлението си господин Хейл предупреждава, че Москва реализира енергопроекти, независимо от това, че те са изцяло български и европейски, за да влияе и разделя Европа. САЩ полагат сериозни усилия да разделят и Европа, и НАТО, но това, понеже става през тяхната визия, не ги безпокои.

Ние от АБВ сме за енергийна диверсификация, но основополагащото в тази диверсификация трябва да бъде цената и качеството на енергодоставките.

Впечатлява загрижеността на зам.-държавния секретар, че можа да бъде дестабилизирана Украйна. Въобще, Съединените щати не се притесняват, че удрят бюджета на България с това, че им дадохме два милиарда, без да знаем какво и кога ще получим и за това, че в резултат на техния натиск Борисов не реализира „Турски поток“ през България, с което ще загубим минимум 300 милиона за следващата година.

Загрижен е за събитията в Близкия изток, без да си спомня, че беше обвинен всъщност народа на Ирак, че разполага с химическо оръжие. Бяха избити хиляди невинни иракчани. След което се оказа, че такова химическо оръжие няма. Беше подкрепена със зоологически ентусиазъм Арабската пролет. Съсипахме маса държави. Днес САЩ контролират техните природни богатства. Но България и Европа бяха изтласкани от техните пазари.

Безгръбначните ни институции си мълчат, но българският народ трябва да разбере, че ние имаме интереси. На първо място национална сигурност. На второ място национална сигурност. На трето място национална сигурност. Които с безгръбначие не могат да бъдат защитени. А националната сигурност включва енергийна сигурност, социална сигурност, финансова сигурност и стабилитет. Срещу което, очевидно, нашите партньори дават всичко от себе си.  

Публикувано на 18.01.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни