Румен Петков: На правоохранителните органи не трябва да се гледа като на инструмент за ПР

Facebook Twitter

Бруталните престъпления белязаха началото на годината. Службите да бъдат оставени да си свършат работата, но е важно и те да я свършат както трябва. Не бива да бъдат излишно притискани или използвани като инструмент за ПР. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ Румен Петков – член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър. По думите му прибързано представените пред обществото факти около зловещото шесторно убийство като ДНК анализ,  психологически профил на извършителя и др., съдържащи в себе си  множество противоречия, са дискредитирали сериозно общественото доверие относно работата на институциите по разрешаване на случая.

„Много е важно държавата да не способства, чрез своите представители, за насаждане на недоверие чрез нелепи анализи и твърдения. Виждате, че в социалните мрежи и сред анализаторите избуява една твърде висока степен на недоверие. Когато се предприемат такъв тип действия от страна на държавата, трябва да си даваме сметка, че те рефлектират върху общественото съзнание и раждат една степен на отхвърляне на институционализма. Създава се една степен на толкова висока недоверчивост от страна на гражданите към институциите, че накрая се стига дори до доверие в абсурдни тези“.

„За един човек, който е с малокалибрено оръжие, да бъде изкарвана цялата налична институционална мощ на държавата – отряд „Кобра“, борбата с терора, полицията, армията … Е, ако дойде терористична заплаха, тогава какво правим? Кой ще изкараме? Когато искаме по този начин да покажем мощта на държавата, ние всъщност показваме липса на институционална подвижност и организираност. Предприемаме едни действия, които водят до това, че впоследствие се влиза в обяснителен режим пред обществото и след това пред тези, които ще председателстваме в продължение на шест месеца. Не се прави така. Когато на правоохраната, на разследването се гледа като на инструмент за ПР или манипулации, обикновено резултата е този, който виждаме в моментa“, посочи той. 

Според Петков тежките престъпления от последните дни не са политически насочени, но неминуемо ще имат и политически последствия. „Политическо отражение ще има, и то тежко. Случиха се две брутални престъпления, като при едното мисля, че повече от 100 години нямаме такъв израз на жестокост. Говоря за шесторното убийство. Всъщност в началото на европредседателството ни, над страната ни налегна един спомен от годините между 2001-ва – 2005-та, когато за година имахме по 25-30 такива брутални убийства“.

По повод бруталния разстрел на бизнесмен в столицата Румен Петков призова отново службите да бъдат оставени да си свършат работата без да бъдат притискани за прекалено бързи резултати, тъй като това може да навреди на разследването. „Който бърза бърка. Този стил беше наложен през 2009 година. Стилът на бързането, на брутализма, на придружаващата камера. Това е стил, вреден за МВР. Нужно е спокойствие. Не са минали още 24 часа и да се правят изводи, че са пропуснати версии или че не се работи достатъчно активно по определени версии, би било некоректно към хората, които са ангажирани с работата по случая“.

Публикувано на 09.01.2018 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни