Любомира Ганчева пред ФОКУС: Събирането на достъпна информация да се използва за експулсация на дипломати е дипломатически нонсенс

Facebook Twitter

             Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод експулсирането на двама руски дипломати от България.

Фокус: Г-жо Ганчева, тези дни стана ясно, че страната ни ще експулсира двама руски дипломати от София, а веднага след това Министерството на външните работи на Русия определи това като недружелюбно и провокативно действие. Как ще отрази този случай на българо-руските отношения?
Любомира Ганчева: Не мога да не започна с това, че обвиненията са нелепи и парадоксални. Става въпрос за позоваване на нормалните задължения на едни чужди дипломати в страната, т.е. да събират достъпна информация за икономика, за енергетика, за изборен процес с цел да се развиват търговско-икономическите отношения между двете страни. Това да се използва като оправдание за такъв краен метод за изразяване на неприятелско отношение със съседна държава, както е експулсацията, или изгонването на дипломати, бих го определила като дипломатически нонсенс. На първо място интересът към изборното законодателство в България, е абсолютно нормална практика за всеки дипломат. Донякъде това му е част от работата. Защо въпросът за начина на провеждането на изборите притеснява управляващите, е повече от очеваден за всеки, който малко от малко познава как точно Бойко Борисов прави избори в България. От енергийната политика е абсолютно нормално един дипломат да се интересува, още повече, ако неговата държава може да сътрудничи на България. Не виждам защо например има такъв двоен стандарт. Не е проблем, когато има българо-американска комисия за стратегическо партньорство, а е проблем, когато руски дипломат се интересува от енергийна политика. Тези двойни стандарти са нещо, с което ние от АБВ винаги сме се борили и на което сме се противопоставяли. Още повече, когато те тикат държавата ни в едни вредни отношения. Вече от едно смешно кампанийно демонизиране на Русия, то се превръща в опасно. Още по-обидно е, че решението на българските власти да разпространят информацията е преди да уведомят официално посолството. Просто не се прави така и освен, че мярката е крайна, нас от АБВ най-много ни притеснява, че тя не е подкрепена с никакви доказателства. Нали си даваме сметка, че да експулсираме руски дипломати е изключително рисков ход. Още по-вредно е да козируваме на европейски или трансатлантически лидери и без категорични доказателства да обвиняваме дадена страна. Дълбоко вярвам, че винаги сме били солидарни и ще бъдем солидарни с ЕС и НАТО. Тази солидарност не е да подкрепяш всяка теза без доказателства.
Фокус: Да очакваме ли ответна реакция от Руската федерация?
Любомира Ганчева: Официално беше казано, че ще има ответна реакция, както и през миналата година. Тази ответна реакция понеже звучи неясно и далечно, е хубаво нашите слушатели и читатели да си дават сметка, че тя ще засегне отново български граждани. Става въпрос за български дипломати, които са посветили целия си живот на това да защитават интересите на страната и които сега по ответната реакция ще бъдат върнати в България. С това ще се прекрати кариерата им на дипломати, защото никой дипломат след това няма да бъде изпратен в друга държава, където да отстоява българския интерес. С ответната реакция България по никакъв начин няма да защити своите национални интереси. Даже обратното. Тя ще покаже на хората, които са посветили живота си да защитават и да работят за страната си, че в един момент могат да бъдат жертва на това ние да сме послушковци.
Фокус: Кой има интерес от подобно замразяване на отношенията между България и Русия?
Любомира Ганчева: От политиката на такова едно сляпо следване на заповеди от чужди държави със сигурност мога да кажа кой няма интерес. Това е България. Тя ще бъде вкарана в неизгодни позиции. Държа да предупредя, че те могат да бъдат опасни за нашата национална сигурност. Винаги е имало една шепа хора с амбиции, които държат на всяка цена да докажат, че са по-брюкселци, от брюкселското зеле. Много се надявам те да са наясно, че с действията си днес, ще способстват за реализацията на един глобален замисъл, който може да ни докара не само до ръба на Трета световна война, но и да ни даде водещото място на театър на бойните действия. През последните десетилетия в световната история има десетки примери за двойни стандарти, за манипулативни внушения. Мога да кажа като справка: Афганистан, Либия, Ирак. Няма нужда повече да се обяснява как в сервилното си желание да се кълнем във вярност на западните си партньори, ние понякога сме вземали грешната страна. Това е изключително опасно, когато не си взимаме поука от миналото и продължаваме по същия начин днес и в бъдеще.
Фокус: Ще излезе ли АБВ с позиция по новия казус в българо-руските отношения?
Любомира Ганчева: От АБВ винаги сме били принципни. Започнах с това, че сме срещу двойните стандарти и при всеки явен повод за такъв двоен стандарт, ние сме имали повече от силна позиция. Тя не се променя във времето и в зависимост от това коя е страната. Важното за нас е България да защити своя национален интерес, но не с допускане на двойни стандарти. Припомних си, че преди повече от две години по повод дипломатическия скандал между Русия и Великобритания още тогава от АБВ излязохме с декларация. Тя за съжаление днес звучи също толкова адекватно и актуално. За нас от АБВ изключително важно е България и смятаме, че това е уникалния ни шанс - да ползваме позицията, връзките си и с ЕС и с Русия и страната ни да бъде медиатор на този диалог с цел да се намали напрежението, а не обратното – то да ескалира. Вярваме, че не трябва да се поддаваме на външния натиск и да участваме в скалъпени процеси – „виновен до доказване на противното“. Изключително голям е рискът да пламне нашата собствена черга. Не мога да не припомня, връщайки се назад. Когато започна войната в Ирак, участвах в протести срещу тези действия. България имаше своята позиция тогава, мина време, видяхме, че Тони Блеър, каза, че това е било голяма грешка. През Втората световна война, когато сме били част от Прохитлеристкия съюз, ние не сме изпратили нито един войник, царят не си го е позволил тогава, ние сега в момента стартираме рискови ходове без никакви доказателства и без никакви мотиви. Най-важното за мен е в политиката и в дипломацията, тя да отразява настроението на хората. Факт е, че 80-90 % от българите у нас имат специално отношение към Русия. Опасно е, обидно е и е вредно българските управляващи да не се съобразяват с това и да козируват на каквото каже някой отвън. Отново подчертавам – без никакви доказателства.
Деница КИТАНОВА

Публикувано на 27.01.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни